Szupergyomok: úgy nőnek, mint egy horrorfilmben
Az amerikai Monsanto cég azon dolgozik, hogy végre elindíthassa napjaink legnagyobb biotechnológiai projektjét. A multinacionális mezőgazdasági és biotechnológiai vállalat leginkább Roundup márkájú gyomirtójáról és a génkezelt vetőmagok terjesztéséről ismert. Ezek a génmanipulált magok azonban megkeserítik az amerikai farmerek életét, mert teljesen elnyomják a terméseket az érés korai fázisában, így azok elhalnak.
Az elmúlt 15 évben a legtöbb farmer genetikailag módosított (GMO) magokat használt, amelyek génkezeltek, hogy minél ellenállóbbak legyenek. A Monsanto termékei között találhatók olyan magok is, amelyeket „Roundup Ready” (Roundup Kész) néven forgalmaznak. A farmerek és a tudósok a kémiai anyagoknak és növényvédő szereknek mind inkább kitett, genetikailag manipulált terméseket hibáztatják a génkezelt magok egyre szélesebb körű elterjedését.
Egy bizonyos gyom, a Palmer amaránt disznóparéj akár 10 láb (3,1 méter) magasra is megnőhet, napi 2,5 cm-es tempóban. A szárai olyan erősek, hogy a mezőgazdasági berendezésekben is kárt tudnak tenni. Ezek a „szupergyomok” génmanipulált növények származékai lehetnek, amelyek a glifozát kémiai növényvédő szerekkel együtt mind nagyobb problémát jelentenek. Agrárszakértők szerint a hatalmas gyomok gyorsuló ütemben terjednek a legelőkön és a mezőkön szerte a világon.
Miközben a szakemberek új megoldásokat keresnek a probléma leküzdésére, egyes gazdák visszatérnek a régi, bevált módszerekhez és kézzel húzzák ki a gyomokat vagy költséges mechanikai talajművelési eszközöket használnak, hogy kémiai vegyszerek nélkül küzdjenek a gyomok elterjedése ellen.
A „szupergyomokkal” szemben vívott küzdelemben a Monsanto egy új génmanipulált növény bevezetését tervezi. Tudósok becslése szerint mára világszerte már több, mint 400 féle gyom létezik, amelyek valamennyi gyomirtó szerrel szemben ellenállóak. A „szupergyomok” továbbá elveszik a növényektől a tápanyagot és a napfényt.
A Monsanto állítólag már két olyan új pamut- és szójabab mag kifejlesztésén dolgozik, amelyek körülbelül 10 éven keresztül ellenállnak a dicamba gyomirtó szernek. A dicamba olyan ritkán használt gyomirtó, amire a gyomok még nem immunisak.
„Ezek az új technológiák segítenek a farmereknek, hogy nagyobb termésük legyen, ami azért fontos, hogy ki tudják elégíteni a növekvő népesség táplálék igényét." - mondta Miriam Paris, a Monsanto Xtend rendszer kreatív menedzsere.
Bár a szója és gyapot vetőmagra terített védőréteggel egyelőre kordában tudják tartani ezeket a „szupergyomokat” , sok gazda, kutatók, valamint környezetvédők attól tartanak, hogy ez nem jelent hosszútávú megoldást. Amint az emberek idővel rezisztenssé válnak az antibiotikumokra, többszöri használat után a gyomok is alkalmazkodni tudnak és leküzdik a dikamba gyomirtót.
A „szupergyomok” jelentette kihívás súlyát jelzi, hogy ez a kérdés lett a központi témája az Amerikai Vegyipari Társaság Országos Kiállításának is. Itt egyes szakemberek megjegyezték, hogy a gyomok leküzdésére fordított költségek megduplázódtak, sőt bizonyos térségekben háromszorosára növekedtek az utóbbi években, miközben a terméshozamok folyamatosan csökkentek.