2015. ápr 10.

Gyilkos húsevő baktérium irtja az ISIS harcosait (18+)

írta: vigyazo
Gyilkos húsevő baktérium irtja az ISIS harcosait (18+)

Élve rothadnak el a dzsihádista terroristák

sand_fly_1.jpg

Homokilégy akcióban: utólérte az áldozatok átka a kegyetlen gyilkosokat?

A Leishmaniasis néven ismert betegség rohamos gyorsasággal ejti áldozatait az ISIS katonái között. A fertőzött testrészek elrothadásával járó kór terjedése megállíthatatlannak tűnik: brit Mirror már több mint 100,000 esetről ír, de az Iszlám Állam harcosai elüldözik az orvosokat, így nem csak a civil lakosság szenved, hanem a dzsihadista harcosok is sorra halnak meg.

isis.jpg

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet munkatársai korábban már megpróbálták megfékezni a járványt, de munkatársaik az ISIS létrejötte óta elmenekültek az érintett régióból, így az Iszlám Állam fővárosának számító szíriai Rakkából is. A fertőzés általában olyan szegénység sújtotta országokban fordul elő, ahol az erdők pusztítása urbanizációval jár együtt, az emberek pedig alultápláltságtól szenvednek.

Figyelmeztettem többeket közülük, hogy azonnali kezelésre van szükségük, de elutasították az orvosi ellátást. Attól tartok, hogy a járvány gyorsan terjed Rakkában

- mondta az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) humanitárius szervezet egyik munkatársa.

Más egészségügyi intézmények is a bezárásra kényszerültek, miután az orvosaik kénytelenek voltak az erőszak elől elmenekülni. A helyi orvosok pedig csak kis tapasztalattal rendelkeznek a betegség kezelését illetően.

A fertőzést egy parazita okozza, amely egy bizonyos típusú homokilégy csípésével terjed.  Különböző formái léteznek, de fekélyeket, lázat, alacsony vörösvérsejt képződést, lép- és májmegnagyobbodást is okozhat. Az ISIS sorait tizedelő fertőzés nyílt sebet hoz létre, ami folyamatosan felemészti a húst. Ha időben ellátják a sebeket, a kór gyógyítható, azonban a dzsihadista harcosok elutasítanak mindenfajta orvosi ellátást.

A zavar jele lehet, hogy más hírek szerint Moszul közelében kivégeztek tíz orvost, akik nem voltak hajlandók ellátni a terrorszervezet embereit.

2008-ban ezt a betegséget a 41 éves televíziós műsorvezető, Ben Fogle is megkapta Peruban az Extreme Dreams forgatása közben. A kór három hétre ágyhoz kötötte, de szerencsésen túlélte, miután megkapta a megfelelő kezeléseket egy londoni, trópusi betegségekre specializálódott kórházban.

További cikkeink az ISIS ellen harcoló keresztény alakulatról, a dzsihadisták európai toborzásáról, és egy 10 éves menekült kislány megható üzenetéről a terroristáknak.

A napokban a HVG Kiadónál megjelent az első magyar nyelvű dokumentumkönyv az ISIS-ról, Loretta Napoleoni olasz kutató munkája, Az iszlamista főnix címmel. Részletek a könyvből itt.

(írta: filo)

Szólj hozzá