2015. ápr 13.

Hillary for President? 4 érv mellette és ellene

írta: eisen64
Hillary for President? 4 érv mellette és ellene

A legalkalmasabb jelölt - de vajon a legjobb választás is?

clinton.jpg

Clinton kontra Bush: az elemzők szerint újrajátszhatják az 1992-es elnökválasztási menetet 2016-ban. Az egyik fél, Hillary Clinton már a páston, és ha Jeb Bush is beszáll, akkor jó eséllyel meg is mérkőzhetnek egymással. De vajon jól döntött a volt First Lady, hogy 2008 után újra nekiindult? Érvek pro és kontra.

„Run Hillary Run!” – a sokszoros Oscar-díjas film, a Forrest Gump híres mondatának változatával indult tavaly tavasszal sajtó- és internetes kampány azért, hogy rávegyék Hillary Clintont a 2016-os indulásra. 

Érvek Clinton mellett:

1. Alkalmasság

Gyakorlatilag mindenki elismeri, hogy a volt külügyminiszter, volt First Lady és volt New York-i szenátor minden szempontból felkészült és alkalmas – alighanem a legalkalmasabb jelölt az elnöki tisztségre. Olyan életúttal és szakmai tapasztalattal rendelkezik, ami párját ritkítja a modern amerikai politikában. A Yale Egyetemen végzett ügyvédként, és 1979 óta – amikor férjét, Bill Clintont Arkansas kormányzójának választották – folyamatosan az amerikai nagypolitika résztvevője. 



2. Első női elnök lehetne

Megválasztása esetén hasonló történelmi tettet vihet végbe, mint Barack Obama 2008-ban, ráadásul a női választók csoportja még az afroamerikai közösségnél is nagyobb.


3. Ő a legerősebb demokrata jelölt


A CNN 2014 májusi felmérése szerint a párt választóinak 64 százaléka szeretné azt, ha ő indulna 2016-ban. 



4. A nagymamai szerep

A közvélemény korábban is együttérzéssel volt iránta, férje közismert kalandjai miatt. A nagymamai szerep azonban segített abban, hogy a becsapott, de mindig megbocsátó feleség szerepe helyett sokkal vonzóbb magánéleti narratívát nyújtson a sajtónak.

De vajon milyen érvek szólnak ellene?


1. Életkor


A 18 hónapos elnökválasztási kampány, majd győzelem esetén a 4/8 éves elnöki hivatal példátlan fizikai és pszichés teherrel jár. Hillary Clinton 2016-ban 68 éves lesz, és megválasztása esetén akár 77 éves koráig lehet elnök. A negyvennégy amerikai államfő közül csak egyetlen egy volt, akit idősebb korában választottak meg: Ronald Reagan hatvankilenc évesen költözött a Fehér Házba. Bár Reagan rendszeresen elviccelte a korára vonatkozó kérdéseket, az amerikaiak emlékeznek arra, hogy második ciklusát már befolyásolta a később teljesen elhatalmasodó Alzheimer-kórja.



2. Fizikai alkalmasság

Az amerikai elnökjelölteknek a fizikai alkalmasságukról is meg kell győzniük a közvéleményt, ezért Európában szokatlan módon nyilvánosságra hozzák a részletes orvosi jelentést egészségi állapotukról. A hetedik ikszet taposó elnökök esetében folyamatosan felmerül a kérdés, hogy bírják-e fizikálisan és intellektuálisan az elnöki hivatallal járó példátlan stresszt. Ez pedig 2012-es súlyos betegsége óta az egyik legérzékenyebb kérdés Clinton számára. 
George W. Bush volt kampányfőnöke, Karl Rove egyenesen “agysérültnek” nevezte Hillary Clintont, aki 2012 decemberében közel egy hónapot töltött kórházban. A hivatalos közlés szerint az akkor még hivatalban lévő külügyminiszter vírusfertőzést kapott, és otthonában elájult. Ennek következtében beütötte a fejét, és agyrázkódással szállították kórházba. Az orvosok megállapították, hogy egy vérrög keletkezett az agyában, a veszélyt azonban a kezelés során sikerült elhárítani.



3. Dinasztiák iránti ellenszenv

A Clinton-dinasztia visszatérése azt üzeni az amerikai közvéleménynek, hogy 2024-ig ugyanaz a politikai generáció vezeti az országot, mint ami 1992-ben hatalomra került. (Ez a szempont még élesebben jelentkezhet, ha a másik oldalon Jeb Bush állna, akinek apja és bátyja az elmúlt három évtizedben összesen tizenkét éven át vezette az országot, a Clinton-Bush családok pedig összesen húsz éven át).



4. Bill Clinton

Természetesen Bill Clinton maximálisan támogatja az indulást, ám sokan úgy vélik, hogy Hillary elnöksége esetén férje nem elégedne meg a „First Husband” státussal, hanem egyfajta „társelnökként” költözne vissza a Fehér Házba, ami előre nem látható bonyodalmakhoz vezethet - és nem csak a gyakornokok körében.

A cikk alapjául szolgáló korábbi elemzés itt olvasható.

Szólj hozzá

hatalom elnök Obama Egyesült Államok Hillary Clinton Ronald Reagan Fehér ház George W. Bush Washington Bill Clinton Jeb Bush