2015. máj 08.

Egy hónapig látható Jeruzsálemben a legrégebbi Tízparancsolat

írta: vigyazo
Egy hónapig látható Jeruzsálemben a legrégebbi Tízparancsolat

Az ősi tekercs pontosan egyezik a ma ismert szöveggel

06artsbeat-israel-articlelarge.jpg

Most először látható Izraelben a Tízparancsolat eddig ismert legrégebbi írott másolata. A több mint 2000 éves tekercset - amely az alaptörvény teljes szövegét tartalmazza - a jeruzsálemi Israel Museum állította ki. A különleges kumráni lelet eredeti példánya mindössze négy hétig látható a bemutatón.

A tekercset még az 1940-es évek végén találták a Holt-tenger melletti egyik barlangban, Khiberet Qumranban. A lelet az Izraeli Régészeti Hatóság tulajdonában áll, de biztonsági okokból a nagyközönség eddig csak néhány alkalommal láthatta az Egyesült Államokban, Izraelben pedig még sohasem mutatták be. A tekercset i.e. 30 és i.e. 1 között készíthették és szövege pontosan megegyezik a Kivonulás könyvének ma ismert szövegével. (2 Móz. 20)

charlton-heston-as-moses-in-the-ten-commandments.jpg

Charlton Heston, mint Mózes az 1956-ban készült Tízparancsolatban 

A jeruzsálemi múzeum most ünnepli 50. évfordulóját, és ebből az alkalomból rendezték meg az “Emberiség rövid története” című kiállításukat, amelyen többek között a világ legrégebbi pénzérméit és az eddig ismert legkorábbi kőszerszámok közül is bemutatnak néhányat. A kiállítás 2016. január 2-ig látható, de a Tízparancsolat tekercset csak négy héten át láthatják az érdeklődők, utána egy másolattal helyettesítik.

mount_sinai_bw_2.jpg

Grüll Tibor ókortörténész kumráni riportja itt olvasható, a jeruzsálemi Templom-hegy körüli kutatásokról pedig itt és itt található beszámoló.

Szólj hozzá

Biblia Írás Izrael Mózes Jeruzsálem Tízparancsolat