2015. máj 12.

Batman vs. Superman – Az igazság hajnala

írta: vigyazo
Batman vs. Superman – Az igazság hajnala

A trailer, és ami mögötte van

false-god.jpg

Bár Az igazság hajnala című film várhatóan 2016. március 25-én kerül az amerikai mozikba, már a videó megosztókra került egy nagyszabású, sokat sejtető trailer. Miért feszül egymásnak a két szuperhős?

A trailer hosszabb részben ecseteli Superman hőstetteit, melyért az emberek többsége istenként imádja, majd egy „Hamis isten!” feliratú, Supermant ábrázoló szobor is megjelenik.

Ezt követően egy snitt következik a Ben Affleck alakította Bruec Wayneről, aki a Denevér barlangban állva a Batman jelmezt bámulja, némileg magába fordulva. A narrátor, aki eddig Supermen feje fölé igyekezett egy verbál-glóriát rajzolni, most pár szó erejéig kitér Batman becstelen módszereire, melyek – Supermannel ellentétben – nem hőssé, hanem gonosztevővé teszik a társadalom szemében.

Ezt követően, mintegy epikus csatát sejtetve, a két hőst egy képsoron láthatjuk, és elhangzik egy sokatmondó szóváltás is kettejük között; az alábbi mondatokkal:

- Vérzel? – kérdezi Batman, a földről a levegőben lévő ellenfelét nézve.

- Te fogsz! – válaszolja sokatmondóan Superman, „földet érés” közben.

batman-v-superman-dawn-of-justice-teaser-trailer-665x385.jpg

 Gigászok harca, vagy egyoldalú küzdelem? 

A képregényekben, és hamarosan a vásznon is, tulajdonképpen két világ csap össze. Az igazság hajnala nem más, mint egy földön kívüli humanoid, és egy ember végzetes találkozásának története (mely a mi szempontunkból nem kecsegtet sok jóval). Ahhoz azonban, hogy megértsük a két hős harcát, meg kell vizsgálnunk a hősöket külön-külön is.

Superman, előzmény története szerint Kal-El néven, egy Krypton nevű bolygón született, uralkodói családban; ám lakhelyének pusztulása okán szülei egy föld nevű bolygóra küldik, ahol egy amerikai kisvárosban, a Kent családnál lel menedékre. (Klark Kent néven éli földi életét, s gyerek koráról szól a Smallville című sorozat.)

Superman képességei közé tartozik az emberfeletti erő, melynek köszönhetően bármit képes felemelni, és arrébb rakni vagy arrébb hajítani. Ezen kívül röntgenlátással és hő látással rendelkezik, melynek köszönhetően képes bármit megolvasztani.

gallerychar_1900x900_mos_52e05e3fe24a61_04593858.jpg

Természetfeletti erejét annak köszönheti, hogy testét napenergiával feltöltve egy vékony, szabad szemmel nem látható erőtér veszi körbe; ennek az erőtérnek köszönhetően nemcsak szuper erőre tesz szert, hanem gyakorlati hallhatatlanságra is. Ugyanis ezen az erőtéren sem golyó, sem rakéta, sem nukleáris töltet robbanásából adódó sugárzás nem hatol át (bár egy nagy erejű robbanótöltet megállítását követően meglehetősen legyengült, ám életét nem vesztette el).

Az egyetlen anyag, mely Superman életére törhet, az a kryptonit kristály, mely szülőbolygójáról származik. Ez az anyag képes arra, hogy Supermant olyanná tegye, mint bármely ember, sőt még akár sebezhetőbbé is. Ezt az anyagot felhasználva bárki képes lehet legyőzni az Acélembert, azonban a kristály csak rendkívül korlátozottan van jelen bolygónkon (lelőhelye pedig elpusztult, az összes Kryptonival együtt).

Batman – a fent említett Supermannel ellentétben – az Egyesült Államokban születetett, egy Gotham nevű városban. Szülei, Thomas és Martha Wayne halála után Bruce Wayne-ként megörökli a Wayne konszernt, és szülei milliárdos vagyonát. Gyermekkorát inasa és gyámja, Alfred Pennyworth felügyelete alatt tölti.

Korai felnőtt korát távol-keleten tölti, egy ismeretlen helyen, ahol különféle harcművészeteket és fegyverhasználatot tanul, valamint elsajátítja a szemfényvesztést is. Mestere az Árnyak Ligáját vezető Ra’s al Ghul, aki megtanítja szembenézni a félelmeivel. (Bruce egy gyermekkori emléket felidézve győzi le a denevérektől való félelmet, melynek következtében a későbbiekben a denevért választja, mint egyfajta totem állatot.)

Az utolsó próbát követően Bruce az Árnyak Ligájának teljes értékű tagjává válik, igazi bérgyilkossá, ám nem marad Nanda Parbatban, hanem megszökik a Ligától, hogy hazajusson Gothambe.

Gothambe érkezve azonban depresszióba esik, látván, hogy a városon mennyire eluralkodott a korrupció, és a káosz. Később, depresszióját legyőzve, milliárdos vagyonát és a Wayne konszern felszereltségét felhasználva létrehozza és tökélyre fejleszti a denevér jelmezt, valamint azokat az eszközöket, melyeket felhasználva szembeszáll a várost uraló gonoszon.

Bruce Wayne tehát nappal éli a milliárdos playboy-ok életét, éjszakánként pedig a maga módján, denevér jelmezben veszi fel a harcot a gonosz különböző formájával.

A fent vázolt karakter rajzok tükrében nem beszélhetünk egyenlő küzdelemről Batman és Superman között; mivel Batman egy bérgyilkosságra szakosodott ember, míg Superman egy földönkívüli faj, a kriptoni utolsó képviselője. Míg Superman a legnemesebb dolgot viszi véghez, számtalanszor megmenti bolygónkat, addig Batmen kétségbeesetten harcol városa megmentéséért, a legpiszkosabb trükköktől sem riadva vissza, ha azzal eléri a célját.

wallpaper_batman-arkham-origins_1920x1080_2013-10-25_76.jpg

 Superman Batman ellen – képregényben és vásznon 

Es most, egy hosszú bevezető után, tulajdonképpen el is érkeztünk a film központi témájához, vagyis, hogy miért feszül egymásnak a két szuperhős?

Az eredeti képregény történet szerint Batman egy anti-hős, aki válogatott kegyetlenségekkel tartja rettegésben Gothemet – valójában pedig tudjuk, hogy csupán a korrupciótól akarja megtisztítani szülővárosát.

Mivel a denevérembert ebben a szándékában még a Gotham városi Rendőrség sem tudja visszatartani, így nem akadt más lehetőség, mint az ünnepelt hőst, a világ megmentőjét, Superment kell Gothambe küldeni, hogy fékezze meg.

Tehát a filmben látott Superman, a képregény szerint egy anti-hős, akit csupán azért küld az Egyesült Államok elnöke Gothambe, mert tart attól, hogy Batman polgárháborút robbant ki az államban. Ezért Superman tulajdonképpeni feladata, hogy szép szóval vagy nyers erővel, de megakadályozza a Denevérembert ámokfutásában.

A képregény alapján tehát mindenképpen hatalmas csihi-puhira lehet számítani, ám a fő kérdés az utolsó percekig nyitott marad (ahogy a képregényben és az animációs filmben is az utolsó lapon és percekben dől el a végső kérdés).

 Apró, de sokat mondó részletek 

Aki figyelmesen nézte a trailert, annak két dolog tűnhetett fel Supermannel kapcsolatban, számos egyértelmű utalás mellett.

Supermannek saját hadserege van? Az egyik jelenteben, ahol a katonák letérdelnek és fejet hajtanak a kriponi előtt, a kimerevített képen megfigyelhető, hogy a katonák vállapján ugyanaz az „S” szimbólum van, mint Superman ruháján.

Superman egy hamis isten! Ez pedig az őt ábrázoló szoborra van ráírva, a trailer egy későbbi jelenetében láthatjuk.

E mellett számos esetben láthatjuk, hogy Superman rajongás tárgya, valamint azt is észrevehetjük, hogy az őrjöngő tömeg sok tagja mindent megtesz, hogy megérinthesse.

batman-v-superman-easter-egg-feature-superman-1200x520.jpg

A bemutató alapján majdhogynem egyértelműsíthető, hogy Superman, mint a világ és benne az emberiség megmentője, sokak szemében imádat tárgya, míg mások szemében egy hamis isten lesz. Ez összecseng egyrészt azzal, hogy mit is jelent Clark Kent kriptoni neve (Kal-el), másrészt az őt hamis istennek tartó csoportokról is elárul valamit.

Ahogyan megtekintettem a videót, és megpróbáltam értelmezni, a fent három pontba szedett lényeget, elgondolkodtam rajtuk, és rá kellett jönnöm, még ha burkoltan is, de a film egyik célja a kereszténység „lehúzása”, demagógnak történő beállítása.

A Superman figuráját megalkotóknak, valamint a karaktert vászonra vivő személyeknek egyetlen üzenete van; a vallások kora lejárt, itt az ideje az istenek és félistenek korának! De vajon tényleg igazuk van-e?

... és ha szeretnél még többet olvasni Supermanről, akkor ide, ha pedig Batmanről, akkor ide kattints. 

(írta: Dave)

 

Szólj hozzá

hősök batman Superman szerintunk