2015. máj 23.

Olvasniuk kell az izraeli diplomatáknak a Bibliát

írta: eisen64
Olvasniuk kell az izraeli diplomatáknak a Bibliát

"Ez a Föld a miénk, és nem kérünk ezért bocsánatot"

4299469099984640360no.jpg

Cipi Hotoveli, az új izraeli topdiplomata

Az új izraeli kormány külpolitikai hangsúlyváltását jelzi az a videóüzenet, amelyben Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes felszólította az újonnan kinevezett izraeli diplomatákat, hogy hangsúlyozzák a zsidóság bibliai jogát „Izrael földjéhez”. Hotoveli szerint a külképviseletek munkatársainak a zsidó Bibliát, a Tórát kell hivatkozási pontként használniuk a zsidó nép területi jogainak alátámasztására. A külügyminiszter-helyettes jelenleg az ország első számú diplomatájának számít, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormányalakításkor magának tartotta meg a posztot.

Hotoveli szerint Izraelnek „vissza kell térnie a földhöz való jogainkkal kapcsolatos alapigazságokhoz”. „A világ megérti Izrael biztonsági szükségeit, de az etikai és igazságossági érvek fontosabbak, mint a biztonsági érvek” - mondta a külügyminiszter-helyettes, aki szerint

itt az idő, hogy elmondjuk a világnak azt, hogy nem csak okos érvekkel rendelkezünk, hanem igazunk is van

A politikusnő videóüzenetében a 11. századi tudóst, Slomo Jicháki rabbit (ismertebb nevén: Rási) idézte, aki szerint miután a Biblia a teremtés történetével kezdődik, ezért ha az idegen népek a jövőben az Erec (Izrael Földjének) ellopásával vádolják a zsidókat, nekik a Tórára kell hivatkozniuk, hogy abban szerepel a tulajdonjoguk, amit Istentől kaptak. Hotoveli szerint a világon több mint kétmilliárd ember – keresztények és muszlimok is - tiszteli a zsidó Biblia hitelességét, ezért ez Izrael leghatékonyabb eszköze az ősi föld feletti szuverenitásuk alátámasztására.

A Haarec beszámolója szerint a diplomáciai testületben többen megütköztek Hotoveli üzenetén. „Ez az első alkalom, hogy bárki is Tóra-idézetek használatára kérte a külszolgálaton lévő diplomatákat” – mondta a baloldali napilapnak egy érintett.

Az új izraeli diplomácia azonban egy sikert máris elért: Sepp Blatter, a FIFA elnöke Jeruzsálemben bejelentette, hogy nem támogatja a palesztin kezdeményezést Izrael kizárására.

a futball feladata a megbékélés és nem az egymás elleni hadakozás erősítése

- mondta Blatter.

showimage_ashx.jpg

Nem ez az első alkalom, hogy a Likud politikusa meglepő kijelentést tesz. Tavaly ősszel az izraeli törvényhozás tárgyalt arról a törvényjavaslatról, amely azt kezdeményezte, hogy zsidó hívők számára is biztosítsák az imádkozáshoz való jogot a jeruzsálemi Templom-hegyen. A Kneszet vitájában Hotoveli kijelentette: „A baloldal igazi félelme az, hogy a Templom-hegy őrzi ma is a Szent Frigyládát, és ezért ez az ügy a legszentebb kérdéseket érinti.”

Szólj hozzá

izrael cion Írás Jeruzsálem Benjamin Netanjahu Templom-hegy Cipi Hotoveli