2015. máj 31.

(18+) Fekete mágia, gyerekpornó, horror: A Disney-mesék sötét oldala

írta: vigyazo
(18+) Fekete mágia, gyerekpornó, horror: A Disney-mesék sötét oldala

Kódolt üzenetek a közkedvelt rajzfilmekben

maxresdefault_4.jpg

Okkultista szimbólumokkal hemzsegő mesével kedveskedik a Disney Channel ifjú nézőinek. A Disney korábban is gyakran helyezett el szexuális tartalmú utalásokat a filmjeiben, a Rejtélyek városkájával (Gravity Falls) most igazán nagyot gurítottak. Bár egyelőre nem világos, hogy vicces kedvű animátorok túlórázásairól van szó, vagy a téma tudatos bagatellizásáról, mindenesetre a középkori alkímiától kezdve a szabadkőműves jelképeken át egészen a mágikus varázsigékig terjed a sorozatban fellelhető misztikus utalások skálája. És ne feledjük: a Disney "ajándékozta meg" a világot olyan tinisztárokból lett szoftpornó celebekkel is, mint Miley Cyrus, Britney Spears vagy Lindsay Lohan.

A Disney mesefilmeket és sorozatok már többször érte tudatalatti üzenetek közvetítésének vádja. Rengeteg videó található különböző megosztókon, ahol oda-vissza, lassítva, kimerevített képpel mutatják a kétkedésre okot adó jeleneteket. Az egyik leghíresebb ilyen az Oroszlánkirályban található snitt, mely során a felkavarodó porban a „SEX” felirat rajzolódik ki.

lionkingsubliminal.png

Tom Sito, a Disney egyik animátora szerint a képen nem a „SEX” felirat szerepel, hanem a speciális effektekért felelős részleg (Special Effects Department) szórakozott és az „SFX” felirat olvasható a vásznon. Ugyanakkor az oroszlánkirály felújított változatában már elködösítették a porfelhőt és a betűk nincsenek kirajzolva.

Ugyancsak kellemetlen volt, amikor a Kis hableány esküvői jelenetében a szertartást vezető papot túlságosan is izgalomba hozta az esemény.

little-mermaid-erection-subliminal-messages.jpg

Sito magyarázata szerint az csak a térde, és a jelentben az a poén, hogy a kicsi emberen milyen nagy ruha van. Természetesen a félreértések elkerülése végett a felújított változatban kijavították/eltüntették a félreérthető részletet. Az említett példákon túl még sok ilyen félreérthető képsort találtak a szemfüles nézők a Disney animációiban, például a The Rescuers-ben.    

2012 nyarán azonban a Disney egy új sorozattal lepte meg a Disney Channel nézőit. A Rejtélyek városkájában (Gravity Falls) nem szexuális tartalmú utalásokkal, hanem nyíltan szabadkőműves, alkimista, és boszorkánysághoz köthető szimbólumokkal találkozhatunk. A mese helyszíne egy erdőmélyi kisváros, Gravity Falls, ahol a két tini főszereplő, Dipper és Mabel rokona, Stan lakik. A testvérpár itt tölti a nyári szünetet furábbnál-furább, misztikus és természetfölötti kalandokba keveredve. A kezdeti tengeriszörny-vadászatot a zombikkal, törpékkel való hadakozás váltja fel, majd időutazások és egyre keményebb rituálék, szellemidézések. Lépten-nyomon  feltűnnek a mindent látó szemek és piramisok, alkimista jelzések, rúnák és hieroglifek. Tekintve a mese misztikus, rejtélyes témáját, ezen szimbólumok szerepeltetése nem kirívó, ugyanakkor sokszor indokolatlanul is feltűnnek ezek a háttérben.gravityfalls1.JPG(Bónusz kérdés: Hol a srác árnyéka?)

gravityfalls3.JPGsherborne-lodge-of-benevolence1.jpgA szabadkőműves épületek és templomok bejárata fölött is a körző és a mindent látó szem található. A körző, mint jelkép kötődik az építészethez, valamint egyes szabadkőműves irányzatok értelmezésében az ember önmaga köré rajzolt körét jelenti, azaz saját határait, melyeket igyekszik folyamatosan tágítani. A mindent látó szem pedig a Legfelsőbb Lény-t jelképezi, aki mindent lát és figyeli az embereket.

gravityfalls2.JPGA szőnyeg mintáján nagyvonalúan túllépve érdemes megnézni bal oldalon a barna könyvet a körberajzolt hatágú csillaggal az elején (nem összetévesztendő a Dávid-csillaggal, amit nem rajzolnak körbe, valamint ágai nem fonódnak egymásba). Harry E. Wedeck, „A boszorkányság kincsesháza” című könyvében a hexagramot a démonok megidézésére vagy éppen távol tartására használt legerőteljesebb szimbólumok közé sorolja. A jelképet a szabadkőművesek is használják.

ao04.jpg

gravity6-e1342197830203.jpg

A polcon két, ember alakú lény látható üvegben a koponyák mellett, melyek kísértetesen hasonlítanak az alkímiában és okkult rítusokban Homunculus-ként ismert, lombikban, vegyi úton előállított miniatűr emberszerű lényre.

s1e16_something_about_you.pngshriners.jpgAz ikreket vendégül látó nagybácsi, Stan mindig egy vörös kúp alakú sapkában van, amin egy aranyszínű jel látható. Hasonló jelzéssel ellátott sapkát hordanak a Shrinerek is: társaságukat az 1870-es években két szabadkőműves, Walter M. Fleming, és William J. “Billy” Florence alapította. Külön egyenruhát, jelzéseket, köszöntéseket alkottak maguknak. Tagjai csak "mester" fokozatú szabadkőművesek lehetnek. A sapkán túl a kedvesnek tűnő rokon gyakran eltakarja valamelyik szemét, amit a misztikus szervezetek szintén előszeretettel tesznek, a mindent látó szemre utalva.

gravity10-e1342198616314.jpgbohemianclub.jpg

Még a sokat vitatott, furcsaságokkal körülvett Bohemian Grove jelképe, a bagoly is feltűnik Stan bácsi házában.

Egy alkalommal Dipper egy latin-spanyol varázsigét mormol: „Corpus levitas diablo dominium mondo vicium”, amely az interneten kialakult népi konszenzus szerint olyasmit jelent, hogy „Testek keljetek fel sátán uralkodása világ megváltoztatása/meghódítása”.  Ennek hatására zombik jönnek fel a felszínre és támadják meg a falu lakosságát.

s2e1_rotting_flesh.png

Egy összeesküvés-elméletekkel évek óta foglalkozó honlap írói szerint új trend figyelhető meg az okkult szimbólumok kommerszesítésében. A 80-as, 90-es évekkel ellentétben, amikor maximum rejtve szerepeltek a médiában ezek az üzenetek, az utóbbi évtizedben egyre gyakoribb, hogy nyíltan, elviccelve jelenítik meg őket. Legerőteljesebben a popkultúra ikonjainak klipjeiben, fellépéseiben tűnnek fel. Katy Perry Dark Horse-ában hemzsegnek a okkultista szervezetek által ma is használt ősi egyiptomi jelképek, Madonna pedig a 2012-es Super Bowl szünetében babiloni-asszír istennőnek öltözve lépett fel. Istár a szerelem, a szex és a háború istennője ezekben a kultúrákban.

Úgy tűnik, az utóbbi időkben ez a “ne lássák a fától az erdőt” stratégia kezd megjelenni gyerekmesékben is. Azonban tini vloggerek szerint az ilyen jelzések csak a készítők viccelődései és nincs szó semmiféle befolyásolási kísérletről.

(írta: KiD)

Szólj hozzá

szex pornó disney rajzfilm mágia szerintunk