2015. jún 01.

Első gyerek 65 évesen! „Sosem szabad feladni”

írta: vigyazo
Első gyerek 65 évesen! „Sosem szabad feladni”

Újabb nagymamakorú anyuka

pregnant_woman.jpg

 

Haya Shahar 46 évig meddőként élt házasságban a most 67 éves férjével. Május közepén azonban a 65 éves izraeli nő egészséges kisfiúnak adott életet . Ezzel ő lett a legidősebb kismama Izraelben – nem sokkal lemaradva a világrekorder a spanyol Maria del Carmen Bousada de Larától, aki majdnem 67 évesen hozta világra ikreit. A különleges terhességről a Shahart kezelő orvosok azt mondták, örülnek annak, hogy az anyuka és a babája egészségesek, de azért senkinek nem ajánlják, hogy utánozni próbálja ezt a példát.

Shahar valószínűleg külföldön, Ukrajnában történt mesterséges beavatkozásnak köszönhetően vált a gyermek édesanyjává, akit császármetszéssel hozott a világra. A mesterséges fogantatás körülményeiről a kórház nem árult el információkat, ugyanis az országban nem végeznek ilyen beavatkozást 54 év feletti nők esetében, tekintettel a magas egészségügyi kockázatokra.

„Nem ajánljuk” – hangsúlyozta Dr. Tal Biron, a Kfar Saba kórház egyik szülész-nőgyógyásza. „Mesterséges megtermékenyítést (IVF) végrehajtani egy ilyen korú nőn nem csak illegális, hanem veszélyes is” – magyarázta. „Nagyon sok lehetséges komplikáció van.” De hozzátette:

Nagyon izgatottak voltunk a szülés alatt. Semmi kétségem nem volt afelől, hogy kitűnő édesanya lesz. Nagyon különleges személy. A kisfiú pedig nagyon aranyos.

baby-child-hospital-.jpg

A terhesség alatti komplikációk kockázata az édesanya korával arányosan növekszik. Az 50 éves koron felül terhesség - amely a fejlett országokban egyre gyakoribb - veszélyei között van többek között a cukorbetegség, magas vérnyomás, császármetszéses szülés, vetélés, terhességi mérgezés és az elölfekvő méhlepény.

Összehasonlítva a 20 és 29 év közötti anyukákkal, az 50 éven túli édesanyák esetében majdnem háromszoros a nagyon alacsony születési súly és a koraszülés kockázata.

A Sharar-család, aki nagyon hálás volt a kórház orvosainak és nővéreinek, annak a rabbinak a tulajdonította a terhesség sikerét, aki három éve áldotta meg őket, hogy gyermekük születhessen. 

Biron azt mondta, hogy Haya a terhessége 12. hetében felkereste a kórházban, és hetente látogatta a magas-kockázatú terhesség járó-beteg klinikát anélkül, hogy szüksége lett volna hosszú kórházi ápolásra.

„Elvégeztek rajta minden szükséges tesztet és ultrahang vizsgálatot” – mondta Biron. „Mindig együttműködött, sohasem panaszkodott. A szülés utáni üzenete azt üzente az izraelieknek: Sosem szabad feladni.”

Nem Sharar az egyetlen, aki ilyen kockázatos döntést hozott. Korábban írtunk a 65 éves Annegret Raunigk terhességéről. Ő a legidősebb nő a világon, aki négyes ikreket vár, és ezzel komoly vitát váltott ki Németországban. Az életpárti érvelés szerint a kései terhesség is jobb, mint az abortusz, míg az ellenzők például a világrekorder spanyol nő példájára hivatkoznak, aki két évvel azt követően, hogy megszülte ikergyermekeit, petefészekrákban meghalt.

(írta: siera)

Szólj hozzá

terhesség izrael abortusz cion kvantum