2015. jún 11.

Melegfelvonulás: így hazudott a Népszabadság a szavazásról

írta: vigyazo
Melegfelvonulás: így hazudott a Népszabadság a szavazásról

Nem tetszett az eredmény, átírták a lapban

pride.jpg

Önt zavarja, hogy a Pride végigvonul az Andrássyn? Szavazzon! - erre szólította fel olvasóit a nol.hu kedd délben indított szavazásán, azt ígérve, hogy a lap szerdai számában megjelenik az eredmény. Nos, meg is jelent csak éppen nem az, amit az olvasók szavaztak. A Népszabadságban közölt hír szerint a válaszadók 51%-át nem zavarja a menet az Andrássy úton. Megmutatjuk, miért hazugság ez.

nol_pride_0611_1.png

Ez a hír jelent meg a június 10-ei Népszabadságban a szavazásról, a freudi hangzású "Poligráf" rovatcím alatt. Az olvasó megnyugodhat: a nemzeti konzultáció szájbarágós kérdéseihez hasonlóan tendenciózus kérdésre a várt eredmény született, kicsit szoros ugyan, de az emberek többségét a fideszes politikussal szemben nem zavarja a Budapest Pride az Andrássy úton.

A valóságban azonban a válaszadók nagy arányban azt mondták, hogy igenis zavarja őket a melegfelvonulás a belvárosban

 Olvasóink segítségével sikerült dokumentálnunk azt, hogyan alakult a szavazás:

KEDD 15.00

nol_pride_0609_0.png

(69% IGEN, 31% NEM)

KEDD 17.30

nol_pride_0609.png

(76% IGEN, 24% NEM)

KEDD 20.15

nol_pride_0609_2.png

(76% IGEN, 24% NEM)

A nyomtatott Népszabadság lapzártája valamikor a fenti két pillanatfelvétel, tehát 17.30 és 20.15 óra között lehetett. 

A számokból egyértelmű, hogy nem volt olyan pillanat, amikor a NEM szavazat vezetett volna, az arány először kétszeres, majd egyre nagyobb - több mint háromszoros - volt az IGEN szavazatok javára.

Kérdésünk a Népszabadsághoz:

Megkövetik-e olvasóikat azért, hogy a véleményüket szembeköpve hazug eredményt publikáltak?

A kérdést olvasóink közvetlenül is elküldhetik a Népszabadság szerkesztőségének:
szerkesztoseg@nepszabadsag.hu és a Nol.hu szerkesztőinek: online@nepszabadsag.hu

A lap egyébként szerdán egész nap folytatta a szavazást, ahol a melegfelvonulást zavarónak érzők aránya folyamatosan növekedett, amint arra a valasz.hu és az origo is felfigyelt. Valószínűleg ők sem gondolták, hogy a Népszabadságot a népítélet mit sem zavarja.

A szavazás szerda éjfélkor így állt:

nol_pride_0611_1_2.png

78% IGEN, 22% NEM

Update: Az Origo is szavazást indított a melegfelvonulásról, itt lehet szavazni.

Az állás CSÜTÖRTÖK 10.00-kor pontosan megegyezik a nol.hu olvasóinak véleményével:

origo_szavazas_0611_1000.png

 

Update2: "Meghekkelték rendszerünket" - így magyarázkodik közleményében a Népszabadság, miután eltüntették oldalukról az inkrimináló nyomokat.  Azt állítják, hogy "az utolsó, manipulálás nélküli" eredményt tették közzé.

Kérdéseink:

Ha ez így van, miért nem jelezték ezt sem a lapban, sem az online felületükön?

Miért nem tették közzé most sem, milyen időpontban és hány szavazatnál rögzítették a lapban közölt eredményt? 

A Népszabadság is elismeri, hogy valamennyi képernyőfotóval rögzített állás szerint nagy arányban az IGEN szavazatok vezettek. Ha ez szerintük "meghekkelt" eredmény, miért nem állították le a szavazást? Vagy netán magukat az IGEN szavazatokat tekintik "rendszerhibának"?

És végül, amit már tegnap is kérdeztük: Miért nézik hülyének olvasóikat? Ennyire nehéz elfogadni azt, ha nem a lap által kívánt eredményt erősítik meg?

Update3: Egy olvasónk elküldte a Népszabadság főszerkesztő-helyettesétől kapott levelét, íme:

nol_valasz.png

Ezek szerint a Népszabadság önkényesen választott egy pillanatot, amikor a felvonuláspárti közösségi médiakampány "lemosta a gyalázatot" (Kedves Tóth úr, már miért is lenne "gyalázat" az, ha valakit zavar a Pride az Andrássy úton? - vagy mégsem "abszurd feltételezés", hogy a NSZ a NEM oldalon áll?). Amikor megfordult az állás (mi nem láttunk ilyet, ha valakinek van ilyen screenshotja, megköszönjük), gyorsan eredményt hirdettek. Ez olyan, mintha a választásokon a pártok kiválaszthatnák a folyamatosan érkező részeredmények közül a nekik szimpatikusat, és hip-hop győztesnek hirdetnék magukat. Minden magyarázkodással csak jobban belebonyolódnak, ahelyett, hogy bocsánatot kérnének olvasóiktól.  

Szólj hozzá

szavazás melegek Fidesz Népszabadság Origo LMBTQ Udo Ulfkotte szerintunk