2015. jún 26.

Új divat a hullám-fotózás: elképesztő képek a tengerekről

írta: vigyazo
Új divat a hullám-fotózás: elképesztő képek a tengerekről

Megörökíteni a megörökíthetetlent

blue_rise_800_34cf6e0a-1d42-4cd7-84c6-ce22eb1e5084.jpg

Gyakran, amikor valami gyönyörűt látunk, eszünkbe sem jut előkapni a telefonunkat, hogy képet készítsünk róla, mert tudjuk, hogy a fotó nem adja vissza teljesen a látványt. A tenger hullámzása nagyon jó példa erre. Nemrég viszont néhány fotográfus egyértelműen cáfolta ezt a feltevést. Munkájukban nagy része volt a technológia áttörésének, így a művészek olyan képeket készítettek, melyekről talán sosem gondoltuk, hogy a látványhoz hűen meg lehet örökíteni. Új műfajt teremtett: a hullám-fotózást - számolt be a témáról az ozy.com.

72333_tipple_uwp_escape.jpg

Nem meglepő, hogy akik a fotózásnak ezt az ágát képviselik, tudják, hogyan kell elkapni egy hullámot. 

megtanultam érezni a hullámokat, és megértettem a kémiájukat.

- fogalmazott Pierre Carreau szörvös és fényképész.

11326477_366877373500773_1525578937_n.jpg

A legnagyobb látogatottságú oldala az új szörfös-fotós beállítottságú művészek közül a hawaii Clark Little-nek van, aki a hullámok megörökítéséből karriert épített. Ma a világot járja, hogy a hullám-fotózásról nyilatkozzon, és hogy új könyvét terjessze. A modern fényképész sikerét jól mutatja, hogy közel 1,5 millióan követik Instagram oldalát.

dancing_honu_800.jpg

De Clark Little és Pierre Carreau nincsen egyedül – a hullám-fényképészet műfaja él és virul, és minden fotósának megvan a saját különleges nézőpontja. Míg Little képeire a trópusi színek jellemzőek, Carreau fotói egyszínűbbek, a tengert egy fényes, fúvott üvegként jelenítik meg. Az ausztrál Ray Collins alkotásainak jellemvonása a kedvetlenebb színvilág, olyan érzést kölcsönözve a képnek, hogy a hullám nem habzó és sötét, hanem egy hideg, fenyegető, havas hegy. Aussie Mark Tipple még mélyebbre hatolt, a hullámok háborgó zavarosságát pazar jelenségként örökítette meg.

garden_isle_800.jpg

A fényképészeti felszerelés fejlődése nem kis részben segíti az új generációt.

A digitális fotózás előtt mindig vissza kellett jönnünk a partra 36 képenként, hogy kicseréljük a filmet

– mondta Pierre Carreau.

És amíg Carreau azt mondja, neki a legjobb lencsékre van szüksége a felvételhez, Collins szerint az iPhone-ok vízálló kialakítása lehetővé teszi a fényképezést, szerkesztést és feltöltést a tenger bejárása közben.

king_kamehameha_800.jpg

A művészet ezen formája fizikailag jóval megterhelőbb, mint egy tengerparton töltött nap. A képek rögzítéséhez Little a partvonalon lépked, térdig érő vízben gázol mindkét kezével a kamerát tartva, egy szörfös türelmével várva az utolsó pillanatig, amikor fejjel előre a vízbe merül feltartva a gépet azon igyekezve, hogy ne nyeljen túl sok vizet. Carreau szerint a vízben fotózni kockázatos: a filmezés bonyolult tud lenni, a vízcseppeket nehéz távol tartani a lencséktől.

Sok olyan kép van, amiről lekéstünk.

– mondta Carreau.

coconut_island_800.jpg

De az esély megvan rá, hogy számos ember meg fogja próbálni megörökíteni a megörökíthetetlent.

(Írta: siera)

Szólj hozzá

fotózás érdekesség hawaii kvantum hullámok iPhone hullám fotózás Ray Collins Clark Little Pierre Carreau