2015. júl 06.

Wanted! – Íme, a Föld 5 legkeresettebb dzsihádistája

írta: vigyazo
Wanted! – Íme, a Föld 5 legkeresettebb dzsihádistája

Az ISIS vezető tagjainak fejére milliós vérdíjat tűztek ki

isis-terrorists.pngAz amerikai Külügyminisztérium kiadta legfrissebb listáját a világ legkeresettebb terroristáiról. Nem meglepő módon az első 5 helyezett mindegyike az Iszlám Állam terrorszervezet vezetéséből került ki - írta a businessinsider.com.

Oszama bin Ladennel szemben, aki rendszeresen szerepelt nyugat-ellenes akciókra felszólító videókban, az ISIS vezetője, Abu Bakra al-Baghdadi tartózkodik a nyilvánosságtól. Eddig összesen egyetlen videó- és egy hangüzenetet tulajdonítanak neki, - ahol nem mellesleg kijelenti, hogy az iszlám nem a béke, hanem a háború vallása - maga a felvétel pedig cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint március elején, egy légitámadás folyamán meghalt volna.

A teljes bizonytalanság hollétét illetően, igen csak megnehezíti a jelenlegi 10 millió dolláros rekord vérdíj bezsebelését… Természetesen az Iszlám Állam vezetője magasan az első helyen áll a külügyminisztérium listáján 2011 óta. Az amerikai külügyminisztérium májusban 20 millió dollárra emelte az ISIS vezérkarára kitűzött vérdíját.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint, mióta elindították (1984) a ’Jutalmak az Igazságért’ (Rewards for Justice) nevű programot, 125 millió dollárt – (34.9 millárd forintot!) – fizettek ki több mint 80 embernek, akik információikkal érdemben tudtak segíteni a terroristák elfogásában. 

Az eddig legnagyobb vérdíjat, 25 millió dollárt Osama bin Ladenre tűzték ki.

A jutalmat azonban senki sem vihette haza.

Lássuk akkor az aktuális lista első 5 helyezettjét:

1. A 43 éves al-Baghdadi, vagy Abu Du’a, aki az összes ISIS hadműveletet felügyeli, valószínűleg Szíria területén tartózkodik. Az amerikai kormányzat őt teszi felelőssé számtalan 2011 óta végrehajtott halálos kimenetelül akcióért, köztük az al-Kaida vezetők kiszöktetését, a kiemelten őrzött Abu Ghraib börtönből 2013 júniusában, mely során az iraki biztonsági erők több mint 25 tagját gyilkolták meg, valamint az ugyanabban az évben végrehajtott öngyilkos merénylet az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt, amelynek legkevesebb 20 halálos áldozata volt.

isis_terrorists_baghdadi_22954134261.png

2. Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli szintén az ISIS felső vezetéséhez tartozik. Ő 2012 elején csatlakozott újra a csoporthoz, miután kiszabadult egy iraki fegyintézetből. Al-Qaduli 2004 óta volt az al-Kaida tagja, a terrorszervezet iraki vezére, Abu Muszab al-Zarqawi parancsnoksága alatt, mint helyettese és a moszuli (észak Irak) csoport vezetője.

3. Abu Mohammed al-Adnani, aki Taha Sobhi Falaha néven látta meg a napvilágot Szíriában, szintén az ISIS egyik vezetője és egyben szóvivője. Ő kommunikálja a szervezet hivatalos üzeneteit, mint például a kalifátus kikiáltását.

4. Az elmúlt néhány évben, a Szíriában tartózkodó, grúz nemzetiségű Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, vagy ismertebb nevén "Omar, a Csecsen", számos kiemelt stratégiai helyszínt vett ellenőrzése alá az ISIS kötelékében. 2014 közepe óta vezető a szunnita terrorszervezetben. Batirashvili parancsoksága alá tartozott az a börtön al-Tabqaban, közel al-Raqqahhoz, ahol valószínűleg külföldi foglyokat őriztek. 2014 óta az Iszlám Állam pénzügyi részlegét is koordinálja többedmagával.

4_1.png

5. Szintén 2014 közepe óta vesz részt a szervezet működésében Tariq Bin-al-Tahar Bin al Falih al-‘Awni al-Harzi. Feladatai közé többek között a pénzügyi támogatások, toborzás, valamint a katonák felfegyverzése tartozik.

Az öngyilkos merénylők egyes csoportjait is ő koordinálja.

A top 5-ben helyét az a tény biztosítja, hogy testvérével együtt szervezik a fegyverek és felszerelések szállítását (elsősorban hajókon) Líbiából és Szíriából, valamint ő biztosítja az anyagi háttéret az Öböl-menti országokból vagy azokon keresztül.

(Írta: Guardiano)

 

Szólj hozzá

terrorizmus hatalom vérdíj USA ISIS dzsihadisták al Baghdadi Abd al-Rahman al-Adnani Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili Tariq Bin-al-Tahar