2015. júl 24.

Vérré vált tó: hihetetlen képek Törökország második legnagyobb taváról

írta: eisen64
Vérré vált tó: hihetetlen képek Törökország második legnagyobb taváról

Algák festik vörössé a vizet

lake-aksaray-4.jpgElképesztő látvány a vérré vált tó: ilyen képet fest Törökország második legnagyobb tava, a sós vízű Tuz Gölü. A nyári extrém hőség miatt a tóból kipusztultak a planktonok, így akadály nélkül szaporodhatnak azok az algák, amelyek vörös színűre változtatják a vizet.

A nagyarányú párolgás miatt a tó víze egyre sósabbá válik, ami miatt kipusztulnak a vörös algákkal táplálkozó planktonok

- mondta Christopher Gobler ökológus professzor, aki szerint a jelenség csak átmeneti, mert végül az algák is kipusztulnak, ha kiszárad a tó.

aksaray-red-lake.jpgA párolgás miatt augusztus végére nem marad víz a mederben, egészen a következő esős évszakig. A száraz hónapokban a Tuz-tó medre különleges turistalátványosság, bár a mostani képe sem hétköznapi.

lake-aksaray-3.jpgAz algák amúgy ártalmatlanok, sőt van, aki ezt a vörös fajtát (Dunaliella salinas) antioxidáns hatása miatt fogyasztja is. Nem csak emberek, a flamingók is, amelyek rózsaszín tollaikat pont az algák fogyasztásának köszönhetik.

lake-aksaray.jpgA Tuz-tavat az ENSZ 2013-ban kiemelten védett természeti környezetté nyilvánította.

A vérré vált víz történetét a Biblia is feljegyezte, az egyiptomi tíz csapás között.

Szólj hozzá

törökország kvantum algák Biblia ENSZ Egyiptom