2015. aug 23.

A kifutó sötét oldala: egy exmodell leleplezi a Victoria's Secret álomvilágát

írta: vigyazo
A kifutó sötét oldala: egy exmodell leleplezi a Victoria's Secret álomvilágát

Így szexualizálja a média a fiatal lányokat

nicole-weider.jpgEgy Victoria’s Secret reklámban a modellek a tökéletes élet képét sugallják: gyönyörű test, szerető pasi és barátok, komfort és magabiztosság. De ez mind csak ámítás, állítja Nicole Weider, a Victoria’s Secret fehérnemű-óriás és a Maxim magazin egykori modellje. 

Egy fürdőruha- vagy fehérnemű-katalógusból úgy tűnhet, hogy a modellek bármikor abbahagyhatnák ezt a munkát, ha szeretnék. Azonban amikor a kétségbeesés lecsap, egy modell bármilyen munkát el fog vállalni, hogy ki tudja fizetni a számláit. Ezeknek a döntéseknek a következményeiért pedig még nagyobb árat kell fizetnie.

Nicole szerint a lealacsonyító légkör, és ahogy a férfiak előtt parádézik egy lány a fehérneműjében, mélységes depresszióhoz vezethet, amit csak egyvalaki tud orvosolni: Isten.

„Valójában mindent, amiről korábban azt gondoltam, hogy fontos, Istennek össze kellett törnie – mondja Nicole. – Teljesen hamis identitással rendelkeztem, mert a modellkedés alapján értékeltem önmagamat. Darabokra kellett zúznia ezt a hamis felfogásomat az életről, így tudott Isten támasszá válni az életemben.

A semmiből kellett újraformálnia…

Ha még mindig modellkednék és azt az utat követném, amit jónak látok, sosem jöttem volna rá, hogy Ő az, akire nekem szükségem van a legkilátástalanabb helyzetekben.”

Nicole Weider ma keresztény aktivista, aki arra buzdítja a nőket – korosztálytól függetlenül –, hogy a testükkel és életmódjukkal egyaránt szánják oda magukat Isten követésére. Kampánya nagy hullámokat vert az elmúlt időben, mivel szorgalmazta, hogy

tiltsák be a Cosmo magazin árulását kiskorúak számára.

Üzenete megosztására létrehozott egy közösséget – és írt egy könyvet is ezzel a címmel –, amit Project Inspirednek, Megihlető programnak nevezett el. Weider célja, hogy megmutassa, hogy a nők egyszerre lehetnek istenfélők és nőiesek, a könyvben pedig különböző témákat dolgoz fel, a kapcsolatoktól a zaklatáson át a divat világáig. „A lányoknak szükségük van a szellemileg is pozitív hatásokra – mondja Nicole –, amiken keresztül meg tudjuk mutatni nekik, hogyan kell figyelmen kívül hagyni a körülöttük lévő világot, és növekedni erőben és igazságban.”

„Ma a fiatal nők szexualizációja szélsőséges mértéket öltött a médián keresztül, legyen szó dalokról, reklámokról, magazinokról vagy TV-műsorokról” – állítja.

dakota-fanning-anti-cosmo-mission-nicole-weider-590x295.jpg„A fiatal lányok azt tanulják meg, hogy az értékük attól függ, milyen jól néznek ki, van-e pasijuk vagy nincs, és hogy mindent meg kell tenniük, akár lefeküdni velük az első randin vagy más különböző nemi aktusokat kell véghezvinniük, hogy a srác velük maradjon.

A szexuális nyomás annyira erős, hogy teljesen felemészti karakterüket és az önbecsülésüket.

– mondja Nicole.

A Megihlető program című könyvében Weider arról ír, hogyan lehet egy új normát kialakítani, ami lehetővé teszi a fiatal nők számára, hogy pozitív és nőies hatásokkal vegyék körül magukat. Ez apró lépésekkel kezdődik, olyanokkal, amiket a lelke be tud fogadni.

Amikor Weider keresztény lett, az első lépése az iPodjához vezetett: határozott kézzel kitörölt minden olyan zeneszámot, ami a nőket megalázta vagy szextárgyként említette. Ezután a szekrénye következett: minden mély dekoltázsú vagy túl sokat mutató ruhája a kukában végezte.

De attól, hogy abbahagyta a szexi szerepet, Weider szép szeretett volna lenni. Egy világban, ahol a nőket folyamatosan arra buzdítják, hogy pusztán a férfivágyaknak kielégítői legyenek, egyes felekezetekben a keresztény nők hajlamosak a ló másik oldalára esni és kritizálni azokat, akik divatosan öltözködnek vagy sminket hordanak.

Mi mind Isten képmása vagyunk, büszkék lehetünk a nőiességünkre

– mondja Nicole. „Nem bűn, ha valaki gondoskodik a külsejéről vagy sminket hord. Teljesen rendben van, ha egy lány lányos és szereti a divatot… Szerintem rendben van, ha valaki szép.”

Itt olvasható korábbi cikkünk a fiatalok körében gyorsan terjedő "True Love Waits" (Az igazi szerelem kivár) mozgalomról, amelyben vállalják, hogy tartózkodnak a házasság előtti szextől. 

(írta: ilo, forrás: CharismaNews)

Szólj hozzá

média szex modell Victorias Secret érték/ítélet Nicole Weider