2015. sze 27.

Kik a magyamerikaiak?

írta: sKoDa
Kik a magyamerikaiak?

Magányos Pulik, Fiatal Gólyák és Kukorica Jancsik: Egyedülálló felmérés az Amerikában élő magyarokról

mit_adott.jpg

Vajon kik az amerikai magyarok és kik a magyar amerikaiak? szól a prehryfarkas.hu költői kérdése. A portál egy ezidáig egyedülálló online felmérés keretein belül próbált válaszokat találni az Egyesült Államokban élő magyarok identitástudatához kapcsolódó alapvető dilemmákra.

Hogy és mikor kerültek az Egyesült Államokba? Hogyan boldogulnak az Újvilágban és mit gondolnak az Óhazáról? Mitől marad valaki magyar Amerikában és mitől amerikanizálódik?

ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat a 2015 tavaszán lefolytatott, ezidáig egyedülálló, kvantitatív jellegű online felmérés.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által szakmailag támogatott, de civil kezdeményezésben az intézettől függetlenül lebonyolított magyar és angol nyelvű online adatfelvétel 47 kérdésére 2,200 Amerikában élő magyar válaszolt. A kérdőívre válaszolók döntő többsége ugyan az elmúlt átlag 19 év során Magyarországról érkezett, de a felmérésben résztvevők közel egyharmada már az USA-ban született.

A többség ugyan még Amerikában élő magyarként definiálta magát, de már inkább az Egyesült Államokat tartotta hazájának. A Magyarországról bevándoroltak identitásának legmeghatározóbb tényezői között a következők szerepeltek:

  • Amerikai életük sikeressége a magyarországihoz képest
  • Az érkezés éve Amerikába
  • A magyar néptánc jelentősége

Mit adott Önnek az Amerikai Egyesült Államok?

A kutatás készítői hét “törzsbe” sorolták a felmérés résztvevőit a haza, az elégedettség és a nyelvi kompetenciákat felmérő kérdésekre adott válaszaik alapján. A Magányos Pulik, a Büszke Uncles, a Fiatal Gólyák, a Szemlélő Dreamerek, a Kukorica Jancsik, a Határtalan Magyarok és a Hufnágel Pistikék mind hasonló attitűdű válaszadói csoportokat jeleznek.

Megtévesztő, hogy a Magányos Pulik legfőbb letelepedési indoka az amerikai házastárs volt. A Büszke Uncles tagjai átlag 43 éve érkeztek Amerikába, nem érdeklik őket a magyar hírek, és nem is jártak itt az elmúlt öt évben, viszont ők a legbüszkébbek magyar származásukra és ők gondolják ugyanezt a legnagyobb előnynek is. A Fiatal Gólyák karriert vagy továbbtanulási lehetőséget keresnek a tengerentúlon, a Szemlélődő Dreamerek kiköltözésének előzményei a kádári szocializmus hajnalának időszakára datálódnak vissza, és meglehetősen elégedetlenek az ottani életükkel. A Kukorica Jancsik töltöttek eddig legkevesebb időt az USA-ban, és talán emiatt is az ő gyerekeik magyar nyelvi készsége a legjobb a kutatók által kialakított csoportok között. A Határtalan Magyaroknak minden fontos, ami kicsit is magyar. A Hufnágel Pistikék pedig az „Egyéb” kategóriát jelöli.

kep2_2.jpg

A kutatás eredményei további érdekességekkel is szolgálnak:

  • Kizárólag gazdasági okokra hivatkozva csak nagyon kevés résztvevő vándorolt ki.
  • Többségük már lényegesen jobbnak tartja amerikai életét a magyarországinál. 
  • A válaszadók közel ugyanolyan gyakran használják az angol és magyar nyelvet otthonukban, de a Magyarországról érkezett szülők legfiatalabb gyermekei már alig tudnak magyarul.
  • Kétharmaduk amerikai állampolgár és elenyésző azok száma, akik biztosak visszaköltözésükben.
  • Átlagosan kétszer látogattak haza az elmúlt 5 évben, de a kérdőívet kitöltők több mint fele legalább heti rendszerességgel ápolja otthoni kapcsolatait.

További érdekességek az Amerikai magyar vagy magyar amerikai? Facebook-oldalon.

Szólj hozzá

amerika magyarok kivándorlás érték/ítélet