2015. dec 04.

Karácsonyra készültek, golyót kaptak: ők voltak a kaliforniai mészárlás áldozatai

írta: vigyazo
Karácsonyra készültek, golyót kaptak: ők voltak a kaliforniai mészárlás áldozatai

Fogyatékosokat segítettek, gyerekeket neveltek, a szeretetet hirdették

la-me-san-bernardino-shooting-pictures-2015120-101.jpg

Hatgyermekes amerikaifutball-edző apa, újjászületett messiáshívő zsidó prédikátor, vietnami menekült család gyermeke, az iráni iszlamista forradalom elől Amerikába kivándorolt háromgyerekes keresztény családanya is volt a kaliforniai mészárlás áldozatai között. Az elkövetőkről, a tömeggyilkos muzulmán házaspárról itt írtunk, most a Los Angeles Times összeállítása alapján azokat mutatjuk be, akiknek az életét a karácsonyi jótékonysági ünnepségen oltották ki Syed Rizwan Farook és Tashfeen Malik golyói. A 14 áldozat közül 12-en a városi egészségügyi szolgálat alkalmazottai voltak.

A terrortámadások egyik kegyetlen következménye, hogy a gyilkosokról mindig többet tudunk meg, mint ártatlan áldozataikról. Így volt ez Párizsban, a Sínai-félsziget felett felrobbantott orosz repülőgép esetében, Bamakóban, és a mindennapos palesztin késelések célpontjai is arctalanok és névtelenek maradnak a világ közvéleménye előtt. Az itt következő emberek egy vidéki kaliforniai város lakói voltak, december 2-a délelőttjéig.

michael.jpg

Michael Raymond Wetzel feleségével és hat gyermekével

Michael Raymond Wetzel (+37): a hatgyermekes ifjúsági amerikaifutball-edző hatalmas termetével eltéveszthetetlen látvány volt. Amikor a legfiatalabb korosztály, az 5 éves gyerekek edzését vezette, volt, hogy egyszerre négyen-öten voltak a vállain, kezében. A lövöldözés első hírére felesége a Facebookon azt kérte ismerőseitől, hogy imádkozzanak érte, mert tudja, hogy azon a rendezvényen volt, amit támadás ért, és semmi hírt nem kaptak tőle. Michael ekkor már nem élt.

Yvette Velasco (+27): ismerősei kimagaslóan intelligens és odaszánt lányként emlékeznek Yvette-re, aki egy négygyermekes családból származott. Tavaly állt munkába a San Bernardino-i Egészségügyi Szolgálatnál mint környezetvédelmi specialista.

screen-shot-2015-12-03-at-1_09_04-pm-640x480.png

Jennifer és Nicolas Thalasinos 

Nicolas Thalasinos (+52): az egészségügyi felügyelőként dolgozó férfi az egyik gyilkos, Syed Rizwan Farook közeli munkatársa volt. Nicolas felesége, Jennifer elmondta: férje mélyen hívő, Messiás-hívő zsidó volt. “Néhány éve együtt születtünk újjá, és tudom, hogy most már egy sokkal jobb helyen van. Sok embernek tett bizonyságot hitéről, mert az Urat akarta szolgálni, és minél több embert szeretett volna Jézushoz vezetni”. Nicolas tudta Farookról, hogy muszlim, de korábban nem volt konfliktusuk egymással. A támadás reggelén azonban azt írta az utolsó Facebook-üzenetében, hogy

halálos fenyegetést kapott Izrael melletti egyik nyilatkozata miatt.

Az üzenetben egy "Med Ali Zarouk” nevű személy azt írta: "Soha nem fog sikerülni nektek, hogy országot csináljatok a zsidóknak ... hamarosan s...be lesztek rúgva, meghaltok és soha nem látjátok meg Izraelt mint országot, hidd el – soha"

Tin Nguyen (+31): Tin mindössze 8 éves volt, amikor családja Vietnamból az Egyesült Államokba menekült. Vőlegényével arra készültek, hogy hamarosan összeházasodnak, mihelyst elég pénzt tudnak összegyűjteni. Az esküvőt a család által látogatott St. Barbara katolikus templomban tervezték megtartani.

damian-meins.jpg

Damian Meins

Damian Meins (+58): A férfi 28 éve szolgálta a várost, és a nyugdíj helyett is inkább azt választotta, hogy tovább dolgozik önkéntesként az egészségügyi szolgálatnál. Emellett testnevelő tanár volt a Riverside-i Szent Katalin Katolikus Iskolában, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan most is Mikulásként szerepelt volna a hétvégi ünnepségen. 

gty_daniel_kaufman_lb_151203_4x3_992.jpg

Larry Daniel Kaufmann

Larry Daniel Kaufmann (+42): A fogyatékos gyermekekkel foglalkozó Larry közkedvelt személy volt a városban, számtalan barátja volt a Facebookon is. Ismerősei szerint azért nem váltott ki jogosítványt, mert akkor le kellett volna mondania arról, hogy reggelente barátaival járhasson busszal munkába. Utolsó Facebook-üzenetét a karácsonyi ünnepségről posztolta, 10:37-kor, néhány perccel a támadás előtt. A szelfin egy régi ismerősével látható. Családja többet nem hallott róla, hiába próbálták telefonon, SMS-ben és a közösségi portálokon elérni. A rendőrség csak 22 órával később erősítette meg a halálhírét.

Shannon Johnson (+45): Mivel San Bernardinótól távol lakott, Shannonnak hajnalban kellett kelnie, hogy munkába érjen a távolsági buszjárattal. Szintén környezetvédelmi egészségügyi specialista volt, ezen belül élelmiszer-biztonsággal foglalkozott.  

Aurora Godoy (+26): Aurorának és férjének tavaly született kisgyermekük, nemrég tért vissza a munkába. Munkatársai adománygyűjtést kezdtek az árván maradt kisfiú támogatására.

Juan Espinoza (+50): A városi közalkalmazott halálhírét lánya, Jerusalem Espinoza erősítette meg a Los Angeles Timesnak.

sierra-clayborn.jpg

Sierra Clayborn

Sierra Clayborn (+27): Sierra a párizsi terrortámadások áldozatai emlékére sokakhoz hasonlóan francia színekkel árnyalta Facebook-profilképét novemberben. Nem sokkal korábban tért meg keresztényként, akkor üzenetében azt írta:

Elhatároztam, hogy az új életemet, amit Isten jóságából kaptam, hálával és célokkal töltöm meg. Szeretem az életemet. 

Harry Bowman (+46): A támadás előtti napon Harry egy csomagot kapott édesanyjától. A sürgősségi küldeményben a karácsonyi ajándék volt. Édesanyja azt írta, úgy érezte, idén korábban kell elküldenie fiának a jókívánságokat. Harry másnap délelőtt már halott volt.

Benetta Betbadal (+46): A háromgyermekes édesanya Iránból menekült az Egyesült Államokba családjával “az iráni iszlám forradalom után kezdődött keresztényüldözés elől menekülve”. A vegyész végzettségű Benetta családja eredetileg New Yorkban telepedett le, de férjével és három gyermekükkel néhány éve úgy döntöttek, Kaliforniába költöznek. “Az élet kegyetlen iróniája, hogy Benetta életét a jelek szerint ugyanannak a szélsőséges eszmének a nevében oltották ki, ami elől sok éve Iránból elmenekült” – írta a család búcsúközleményében.

Isaac Amanios (+60): A szintén háromgyermekes Isaac korábban futballjátékosként a Colton High School csapatában játszott. Családja szerint “csodálatos apa, testvér és csodálatos ember volt”.

robert-adams-san-bernardino-victim-and-wife-summer.jpg

Robert Adams

Robert Adams (+40): Robert számára a másoknak való segítség volt a legfontosabb. Nemrég egy betegségben elhunyt munkatársa családjának 20 ezer dollárt gyűjtött. “A pénznél is fontosabb, hogy segítsünk egy olyan helyzetben, amit józan ésszel nem lehet megérteni” – írta akkor. 

Szólj hozzá

kalifornia dzsihád terrorizmus Egyesült Államok San Bernardino