2016. ápr 06.

A vegánok mentik meg a Földet?

írta: vigyazo
A vegánok mentik meg a Földet?

Terjednek az egyre radikálisabb étrendek

veganism-un_0_0.jpgViharosan terjed a nyugati társadalmakban a vegetarianizmus és veganizmus – állítja egy tavaly év végén megjelent tanulmány. A húsmentes életstílus népszerűségéhez nagymértékben hozzájárul a hit, miszerint ha így étkeznek az emberek, nemcsak hogy egészségesebbek lesznek, de különféle betegségek kialakulását is megelőzik, emellett empatikusabbá, békeszeretőbbé, türelmesebbé válnak. A The Telegraph azonban a napokban közzétett egy újabb orvosi kutatást, amely megvétózta ezt az előbbi állítást. Az amerikai Cornell Egyetem tudósai felfedezték, hogy a hosszan tartó vegetáriánus étrend olyan genetikai változásokhoz vezethet, amelyek drasztikusan növelik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatók megfigyelései szerint azoknál, akik nemzedékeken keresztül követik a vegetáriánus étrendet, olyan elváltozások állnak be az örökítő anyagban, amelyek elősegítik a gyulladások kialakulását.

Hogyan is van ez?

Röviden: a kutatók szerint ez a mutáció lehetővé teszi, hogy a vegetáriánus étrendet követők jobban tudják hasznosítani a zöldségekben található esszenciális zsírsavakat. Ennek a genetikai változásnak azonban súlyos következménye van: ha valaki növényi olajokat használ (például napraforgóolajat), a mutáció miatt a szervezet ezeket a zsírsavakat arachidonsavvá alakítja, és emiatt nő a gyulladás kialakulásának kockázata a szervezetben, ami nemcsak szívbetegségeket okozhat, hanem a rák kialakulásának esélyét is növeli.

Ugyanez a genetikai változás megakadályozza az Omega-3 zsírsav termelését is, ami pedig fontos szerepet tölt be a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. „Ez azonban nem jelentett problémát, amikor a mutáció először megjelent, de mivel azóta lényegesen megváltoztak az étkezési szokásaink és kevesebb Omega-3 zsírsavat fogyasztunk (ezek főleg halakban és diófélékben találhatók meg) mint Omega-6 zsírsavat (ami kevésbé egészséges), a krónikus betegek száma nőtt” – tette hozzá Tom Brenna, a kutatócsoport munkatársa.

De hogyan jutottak minderre a felfedezésre az egyetem kutatói?

A Cornell orvosai több száz emberi genomot (a DNS-ben tárolt örökítő információhordozó) hasonlítottak össze, és megállapították: a vegetarianizmus szülőhazájában élő indiaiak és a tradicionális, húsfogyasztó kansasiak genomjai között szembetűnő különbség áll fenn. Dr. Brenna szerint ez a mutáció már régóta megjelent az emberekben és természetesen örökletes.

A felfedezés magyarázatot adhat egy ritkán emlegetett, ám drámai egészségügyi következményre is, miszerint

40 százalékkal gyakrabban fordul elő vastagbélrák a vegetáriánusok között, mint a húst evő embereknél.

Ez pedig cáfolja azt a közkeletű hiedelmet, hogy a húst evő emberekben könnyebben kialakul a rákbetegség.

Milyen további problémákat okozhat ez a fajta étrend? Egy korábbi kutatás szerint a csak gyümölcsökből és zöldségekből álló étrend a vegetáriánusoknál és a vegánoknál hatással lehet a nemzőképességre is, miután csökken a férfiaknál a spermaszám. A Harvard Egyetem kutatói szerint ennek oka lehet, hogy a növényi étrenddel nagy mennyiségű növényvédő szer kerül be a szervezetbe.

veganrallyevolve.jpg

Továbbá sok vegetáriánus szenved vas-, D- és B12-vitamin-, valamint kalciumhiányban, amelyek pedig nagyon fontos alkotói egy egészséges szervezetnek. (Ezt vitaminadalékokkal igyekeznek pótolni.) Egy másik kutatás szerint a vegetáriánusoknak 5 százalékkal kisebb a csontsűrűségük, mint másoknak.

Lépj ki, ha mersz

Az orvosi fenntartásokra érdemes odafigyelni, mert napjainkban a vegán étrend és életstílus (a vegetarianizmus „progresszív formája”, amely nemcsak a hús, hanem valamennyi állati eredetű élelmiszer fogyasztását tiltja) az interneten pont azon fiatalok között terjed trendszerűen, akik egyszerűen csak szeretnének lefogyni és nem érdeklik őket különösebben a vegánizmus elvont céljai. (A vegán életmód marketingje sok ponton hasonlít a jógát népszerűsítő trendhez, erről korábban itt írtunk.) 

Sok vegán küzd a táplálkozási zavarok új fajtájával, az orthorexiával. Ezt az orvosok „beteges egészségmániaként” emlegetik:

az orthorexiában szenvedő páciensek betegesen, kényszeresen sokat foglalkoznak az egészséges táplálkozással.

Az ilyen betegek, az anorexiásokkal és a bulimiásokkal ellentétben nem az ételek mennyiségére, hanem minőségére figyelnek kóros mértékben.

Ilyen motiváltsággal kezdett bele Jordan Younger 25 éves kaliforniai lány is az életmód-változtatásba: egy évig vegán életmódot élt, miközben egy nagyon népszerű blogot vezetett erről. Rövid idő múlva viszont jelentkeztek nála a negatív tünetek: a haja kezdett kihullani, kevés energiája volt, nagyon könnyen megsebesült és a menstruációja is abbamaradt. Mikor már nem bírt így élni, visszaállt normális étrendre és az egészsége fokozatosan kezdett helyreállni. Breaking vegan (Szakítás a vegánnal: Egy fiatal nő útja a veganizmustól a kiegyensúlyozott életig) című könyvében leírja, miért hagyta abba ezt az életmódot, mennyi mindentől megfosztotta őt és mennyire káros hatással volt az egészségére.

tbb-97815923370021.jpgJordan nem is gondolta volna, hogy kilépése milyen indulatokat vált ki: sokan elkezdték kritizálni és lenézni emiatt, de ő továbbra is kitart az egészséges és változatos életmód mellett, mert nyilvánvalóvá vált számára, ehhez elengedhetetlen az is, hogy húst is fogyasszon. (Az exvegán szerző az Amazon könyváruházban több száz gyűlölködő kommentet kapott műve megjelenése után.)

Ugyanakkor – mai ismereteink szerint – tény, hogy a vegetarianizmus csökkenti a cukorbetegség és a túlsúly kialakulását. De a fenti veszélyek tükrében mit ér ezzel az ember, ha ennyi más problémával kell küszködnie étrendje miatt?

(írta: sharose)

További részletek – mit tanít a kereszténység, az iszlám és más világvallások a vegetarianizmusról; kik hozták divatba a 20. század elején a húsmentes életmódot – a Hetek április 8-án megjelenő számában.

Szólj hozzá

buddhizmus hinduizmus vegetarianizmus jóga vegán Hetek