2016. júl 14.

Izrael-barát, újjászületett keresztény lesz Donald Trump alelnökjelöltje

írta: eisen64
Izrael-barát, újjászületett keresztény lesz Donald Trump alelnökjelöltje

Mike Pence indianai kormányzó fontos szavazatokat hozhat

pence.png

A republikánus ügyekben jól értesült Drudge Report írta meg először, hogy Donald Trump meghozta a döntést: Mike Pence indianai kormányzót, volt kongresszusi képviselőt kéri fel alelnökjelöltnek. Pence egyszerre két fontos választói csoportban is erősítheti a republikánus jelöltet: újjászületett keresztényként az evangéliumi konzervatív táborban, az Izrael Szövetségesei szervezet amerikai társelnökeként pedig a kulcsállamokban fontos zsidó választók szavazatait hozhatja. Trump Twitter-üzenetben erősítette meg hivatalosan is a döntését.

pence2.png

Már hivatalos: Mike Pence lesz Donald Trump alelnökjelöltje.

Keresztény vagyok, konzervatív és republikánus – ebben a sorrendben

– mondta magáról az indianai kormányzó.

Mike Pence 12 évet töltött Washingtonban kongresszusi képviselőként. Már a 2012-es elnökválasztás során felmerült a neve a lehetséges jelöltek között, de inkább Indiana állam kormányzói posztjáért indult. Az önálló indulástól most is távol maradt, és eredetileg Ted Cruz szenátort támogatta az előválasztások során. De már áprilisban, az indianai előválasztási forduló előtt jelezte, hogy számára Trump is szimpatikus jelölt. Miután Cruz kiszállt a versenyből, hivatalosan is támogatta Trumpot.

pence2.jpg

Mike Pence szinte mindenben különbözik Donald Trumptól:

visszafogott stílusú, hívő keresztény és a konzervatív családmodell elkötelezett híve

Trump választhatott volna országosan sokkal ismertebb alelnökjelöltet (Newt Gingrich volt képviselőházi elnököt vagy Chris Christie kormányzót), de döntésével most éppen azokat a rétegeket tudja elérni, akik legkomolyabb ellenfele, Ted Cruz mögött álltak. Pence a Tea Party mozgalom egyik korai támogatója, kormányzóként pedig fontos konzervatív értékek mellett állt ki. Aláírta a hagyományos házasságot védő törvényt és az Egyesült Államok egyik legszigorúbb magzatvédelmi rendelkezését.

Pence emellett az egyik legaktívabb Izrael-párti amerikai politikus. A kongresszusban republikánus társelnöke volt az Izrael Szövetségesei képviselőcsoportnak, amely a zsidó államot támogató kongresszusi képviselőkből és szenátorokból álló befolyásos kétpárti lobbiszervezet. Az Izrael Szövetségesei Alapítvány nemzetközi szervezete 2011-ben Budapesten tartotta világkongresszusát.

A republikánus párt Clevelandben tartja jelölőgyűlését, várhatóan jó hangulatban, mert a Rasmussen Reports július 14-én megjelent jelentése szerint Trump 44–37 arányban vezet Clintonnal szemben a közvélemény-kutatások átlaga alapján. Ez Donald Trump eddigi legnagyobb előnye Clintonnal szemben. 

Szólj hozzá

hatalom cion Donald Trump Mike Pence