2016. okt 01.

Így alázta meg Obama Izraelt

írta: eisen64
Így alázta meg Obama Izraelt

A Fehér Ház kihúzatta a zsidó állam nevét a jeruzsálemi sajtóközleményből

1475234159_shimon-peres-funeral.jpg

Barack Obama is részt vett Jeruzsálemben Simon Peresz temetésén, ahol beszédet is mondott. A Fehér Ház látogatás után kiadott sajtónyilatkozatának keltezése eredetileg így szólt: Jeruzsálem, Izrael. Az elnöki sajtóiroda nem sokkal később helyesbítést adott ki, amelyben Izrael neve már áthúzva szerepel. A megalázó közlemény két nappal az egyik legnagyobb zsidó ünnep, a Rós Hashana (újév) előtt jelent meg.

obama_jerusalem.png

Annak ellenére, hogy az amerikai kongresszus 1995-ben törvényt fogadott el arról, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe kell költöztetni, azóta valamennyi elnök évenkénti vétóval megakadályozta ennek érvényesítését. A Fehér Ház álláspontja szerint a palesztinok is Jeruzsálemet igénylik államuk fővárosának, ezért a város státusát a béketárgyalásokon kell tisztázni.

trump-netanyahu.jpgA jelenlegi elnökjelöltek közül Hillary Clinton a status quót támogatja, Donald Trump szeptember végén a Benjamin Netanjahuval tartott találkozóján megígérte:

Elnökként elismerem Jeruzsálemet mint Izrael osztatlan fővárosát

Netanjahu az ENSZ előtt tartott beszédében bírálta a világszervezetet, hogy tagadja Jeruzsálem és a zsidó nép történelmi kapcsolatát. “Ez a cirkusz folytatódik az UNESCO-ban is, abban az ENSZ-szervezetben, amelynek a feladata, hogy a világörökséget oltalmazza. Nos, nehéz elhinni, de az

UNESCO nemrég nyíltan megtagadta a zsidó nép és legszentebb helye, a Templom-hegy közötti 4000 éves kapcsolatot.

Az UNESCO-határozatról – amelyet európai államok, köztük Franciaország és Svédország is támogatott – itt olvashatnak bővebben.

Jeruzsálem történetéről pedig ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze néhány fontos tényt és ritkán emlegetett érdekességet.   

Szólj hozzá

cion Barack Obama Egyesült Államok Jeruzsálem Hillary Clinton Simon Peresz Donald Trump