2016. nov 14.

"Közel a messiási kor", "Isten-faktor": Így értékelték zsidó és keresztény vezetők a választásokat

írta: eisen64
"Közel a messiási kor", "Isten-faktor": Így értékelték zsidó és keresztény vezetők a választásokat

Donald Trump több gesztust tett a hívő közösségeknek, mint bármely más korábbi republikánus jelölt

ap_16247580896615.jpgBizakodóan, sőt lelkesen nyilatkoztak az amerikai evangéliumi keresztény vezetők és az izraeli nemzeti vallásos pártok vezetői arról a fordulatról, amelyet Donald Trump győzelme után várnak. A megválasztott amerikai elnök első döntései és nyilatkozatai igazolni látszanak a pozitív várakozásokat, de időre van szükség ahhoz, hogy az új Trump-adminisztráció fő hangsúlyai egyértelművé váljanak.

Benjamin Netanjahu mindenesetre arra kérte minisztereit, hogy visszafogottabban nyilatkozzanak, és ne interjúkból, valamint sajtónyilatkozatokból következtessenek az amerikai álláspontra.

Nem mintha Netanjahu ne örült volna az eredménynek. Trump már a megválasztása napján telefonon meghívta Netanjahut Washingtonba, az izraeli miniszterelnök pedig videóüzenetben gratulált az új elnöknek, akit “barátjának” nevezett. (magyar felirattal)

Izraelben egyébként a szélsőbaloldali Merec párt és az izraeli arab koalíció kivételével mindenki üdvözölte Trump megválasztását, természetesen a nemzeti vallásos pártok képviselői látják leginkább pozitívnak a változást.

"Elnök úr, várjuk a Templom-hegyen!"

A kneszet elnöke, Juli Edelstein még jogszabályt is kész volt sérteni azért, hogy angolul gratulálhasson a pulpitusról Donald Trumpnak. (Az izraeli törvények szerint a kneszetben csak héberül lehet felszólalni.) Nir Barkat jeruzsálemi polgármester a jókívánságok mellett kifejezte, hogy reméli, Trump elnökként mielőbb megvalósítja ígéretét, miszerint az izraeli fővárosba költözteti át az amerikai nagykövetséget.

12417763_1689053887978757_3419263183146286953_n.jpg

A palesztin állam korszakának vége

– így kommentálta Naftali Bennett, az Otthonunk Izrael (Bajit Jehudi) párt elnöke az eredményt. “Trump győzelme lehetőséget kínál Izrael számára, hogy azonnal visszavonja az országunk közepén létrehozni kívánt palesztin állam elképzelését, ami sértené a biztonságunkat és az igaz ügyünket. Ez a megválasztott elnök álláspontja, amelyet képvisel, és ennek kell lennie a politikánknak is, egyszerűen és világosan” – nyilatkozta Bennett, aki szerint csökkenni fog a telepes mozgalomra nehezedő nemzetközi nyomás, így lendületet kaphatnak az építkezések a bibliai Izrael földjén, Jeruzsálemben, Júdeában és Szamariában.

Ennél is lelkesebben nyilatkozott Arje Deri belügyminiszter, a Sasz párt vezetője, valamint Jehuda Glick Likud-képviselő, a telepes mozgalom egyik vezéralakja.

f080909mf07.jpg

Arje Deri izraeli belügyminiszter, a Sasz párt elnöke

“Kétségtelen, hogy hálát adhatunk az Örökkévalónak, hogy csapást szenvedtek azok, akik átkozták a Szövetséget, és el akarták volna törölni a judaizmust, azt gondolva, hogy átvehetik Izrael Földje felett az ellenőrzést, és olyan reformokat vezethetnek be, amelyek romlást hoztak volna” – nyilatkozta Deri, aki szerint Amerikában és Izraelben is csökkenni fog azok befolyása, akik Izraelt rá akarták kényszeríteni, hogy lemondjon bibliai örökségéről és vallásáról.

“A befolyásuk nagy veszélyt jelentett ránk, mert ellenőrzésük alatt tartották az amerikai kormányt. Most megérthetik, hogy ez a hatalom eltűnt, és mi tovább erősíthetjük Isten kegyelméből a hagyományos vallást és judaizmust, amit nemzedékről nemzedékre adtak tovább elődeink. … Ha egy ilyen csoda megtörténhet, akkor már

valóban elértük azt a kort, amikor érzékelhetők a Messiás szülési fájdalmai, amikor minden a zsidó nép javára kezd alakulni

– nyilatkozta Deri.

untitled23423.pngJehuda Glick Likud-képviselő a Templom-hegyen 

Jehuda Glick kneszet-képviselő pedig arra kérte Donald Trumpot, hogy látogasson el Izraelbe, és személyesen győződjön meg Júdeában és Szamariában arról, hogy a zsidó települések nem akadályai a békének, hanem épp ellenkezőleg, ezek jelentik a békéhez vezető utat. Glick – akit néhány éve egy palesztin terrorista közvetlen közelről négy lövéssel megsebesített, de csodával határos módon teljesen felépült – azt javasolta Trumpnak, hogy

győzelmét a Templom-hegyen, Izrael legszentebb pontján ünnepelje meg. 

Jichak Hercog, az izraeli ellenzék vezetője is elismerte, hogy Trump megválasztása a “régi, elöregedett hatalmi elittel szembeni bizalomvesztés globális trendjének az újabb állomása”. Hercog szerint az eredmény

társadalmi, gazdasági és vezetési cunamit jelent, amely Izraelben is változásokat eredményez majd.

Ezzel szemben a Palesztin Hatóság amerikai nagykövete, Riyad Mansour azzal fenyegetőzött, hogy a palesztinok

nyomorúságossá teszik az életet az Egyesült Államok számára,

ha Trump Jeruzsálembe költözteti az amerikai nagykövetséget.

A 81 százalékos tábor

Szintén pozitívan értékelték az amerikai evangéliumi keresztény közösség vezetői a választási eredményeket. A felmérések szerint ez a több tízmilliós társadalmi csoport 81 százalékban Donald Trump mellett szavazott.

Bár a mainstream médiában nagy felületet kaptak azok a vélemények, amelyek szerint Trump vállalhatatlan a keresztény szavazók számára, a hagyományosan a republikánusok mellett álló evangéliumiak más szempontok szerint döntöttek, amikor a korábbiaknál is nagyobb arányban álltak a Donald Trump – Mike Pence páros mellé.

A megválasztott elnök nem feledkezett el keresztény támogatóiról. Trump már az első héten evangéliumi vezetőkből álló tanácsadó testületet kért fel az

evangéliumi keresztények és más amerikai hívők számára fontos kérdések támogatásához.

A Trump-stáb közleménye szerint a megválasztott elnök számít a vezetők “bölcs tanácsaira”. "Rendkívüli tiszteletet és megbecsülést érzek e csoport iránt és várom azt, hogy tovább folytassuk az evangéliumi keresztények és minden amerikai számára fontos kérdésekről a párbeszédet, és olyan józan megoldások keresését, amelyeket elnökként meg fogok valósítani” – mondta Donald Trump. A tanácsadó testület tagjai között szerepel többek között Kenneth és Gloria Copeland, ifj. Jerry Falwell, James Dobson, valamint Ralph Reed.

A kampány során több keresztény vezető kezdettől következetesen Trump mellett állt. Pat Robertson, a CBN televízió alapítója már idén februárban – amikor a republikánus előválasztásokon még mások voltak a favoritok – meghívta Trumpot előadást tartani a Regent egyetemre, ahol interjút is készített vele. Ennek végén úgy búcsúzott tőle, hogy elnökként visszavárja, amit Trump meg is ígért.

56ce06605efd4_image.jpg

Donald Trump és Pat Robertson a virginiai Regent Egyetem fórumán, 2016 februárjában

Rodney Howard-Browne dél-afrikai származású floridai lelkész, aki többször is járt Magyarországon, májusban az Új Exodus magazinnak nyilatkozva azt mondta, hogy "a kampányban nem a jelölteknek egyes kijelentései jelentik a mélypontot, hanem a párteliteknek a gátlástalansága. Elképesztő összegeket költöttek például Donald Trump lejáratására. Amerika azonban már régóta bajban van, a gondok nem most kezdődtek.”

Howard-Browne ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a keresztényeknek

nem szabad a Fehér Ház új lakójától várniuk a változást, mert a legtöbb, amit akár Donald Trump is elérhet, az, hogy egy lélegzetvételnyi haladékot szerez a nemzet számára

– nyilatkozta a lelkész még májusban.

Szeptemberben Kenneth Copeland evangéliumi prédikátor és más lelkészek kézrátétellel imádkoztak Trumpért, amikor meghívta őket New Yorkban a Trump Towerbe.

Szintén szeptemberben Trump ellátogatott Detroitba, egy fekete gyülekezetbe, ahol kijelentette:

A kereszténységnek nem múltja, hanem jelene és jövője van

(A beszédről részletesebben a Hetek írt.)

A Great Faith gyülekezet pásztora, Wayne Jackson a beszéd után egy izraeli imasálat és egy Bibliát adott át Trumpnak.

„Ez az imasál Izraelből van. Tartsd magadnál, ahová utazol. Rajta van Isten erejének a kenete. Semmi más nem tud segíteni, mint Isten ereje. Lesznek olyan időszakok az életedben, amikor úgy érzed, hogy cserbenhagytak, és rosszul érzed magad, de a kenet fel fog emelni. Személyesen imádkoztam és böjtöltem felette. Szeretném ezt most rád teríteni. ... Ez pedig a Biblia olyan igékkel, amelyek fel fognak emelni, amikor padlón érzed magad. Tanulmányozd ezeket.

Amikor a helyzet szinte reménytelennek látszik, olvasd el a Márk 9,23-at: »Ha hiheted azt, minden lehetséges a hívőnek.«

– mondta a lelkész Trumpnak. (a fenti videón 12:50-től látható ez a jelenet)

 Az "Isten-tényező"

A választás után megszólalt a 97 éves Billy Graham fia, Franklin Graham is, aki szerint a főáramú média nem vesz tudomást az “Isten-tényező” szerepéről az eredményekben.

franklin_graham_2016.jpg

Franklin Graham lelkész, Billy Graham fia

A lelkész-szerző emlékeztetett rá, hogy “Amerika-szerte keresztények százezrei imádkoztak” a választásokért. “A keresztények kivonultak minden szövetségi államban a képviselőház épülethez, hogy Amerika jövőjéért imádkozzanak. Imacsoportok jöttek létre. Családok imádkoztak. Gyülekezetek imádkoztak. Majd a keresztények elmentek szavazni, Isten pedig beavatkozott. A média képviselői a fejüket vakargatva próbálják megfejteni, hogyan is történhetett ez. Meggyőződésem, hogy kedd este Isten avatkozott közbe és nem hagyta, hogy országunk teljes mértékben egy istentelen és ateista politikai program befolyása alá kerüljön.”

Tíz plusz egy pont Trump mellett 

Bill Johnson kaliforniai pásztor pontokba szedve indokolta meg, miért szavazott Donald Trumpra.

bill-johnson.jpg

Bill Johnson kaliforniai lelkész

Ezért:

1. A hatalomgyakorlás egyik alapcélja a Biblia alapján felszólalni azoknak érdekében, akik nem tudnak harcolni a saját jogaikért. A magzatok pontosan ebbe a kategóriába tartoznak… 

2. Az állam egy alapfeladata az, hogy megvédje a polgárait. Amikor a mieink Bengáziban segítségért kiáltottak, Clinton nem biztosította számukra a védelmet. 

3. Fontos együtt éreznünk az idegenekkel, de a felelősségünk a saját állampolgáraink biztonsága iránt az elsődleges. A (Clinton által képviselt) nyíltabb határok politikája aláássa a biztonságunkat.

4. Az őszinteség az egyik alapértéke Isten országának. Clinton megsértette ezt az alapértéket, amikor több tízezer – köztük titkosított – e-mail üzenetet letörölt. Ezután hazudott a kongresszusnak és megpróbálta eltüntetni a bizonyítékokat. 

5. A Biblia szerint Isten adja a képességet a vagyonszerzésre. Ha munka nélkül is pénzt adunk az emberek kezébe, azzal olyan függőséget hozunk létre bennük, amely mind a számukra, mind a kormányunk számára veszélyes. A (liberális) jóléti rendszer az irgalmasság álarca mögé bújva valójában megfosztja az embereket a munkavégzésből eredő önértékeléstől.

6. A család fogalmának a legutóbbi erkölcstelen világnézet szerinti újradefiniálása Isten átkát eredményezi. Tragikus módon, a Clinton-kampánynak ez volt az egyik leginkább hangsúlyozott üzenete és alapértéke.

7. A szocializmus egy Jézus tanításaival ellentétes eszmerendszer. Jézus hangsúlyozta, mennyire fontos a szegények számára adakozni. De amikor arról beszélt, hogy az egyik embertől elveszik az egy talentumát, hogy azt odaadják annak, akinek a legtöbb talentuma van, akkor ki is zárta magát a szocialisták köréből. A szocializmus megfosztja az egyént az identitásától és szabadságától, hogy a hatalmat az állam kezébe adja. Az nem irgalmasság, ha elveszem a pénzed és odaadom annak, aki szükségben van. Csak a szabad akaratból való adás lehet irgalmasság.

8. Aki áldja Izraelt, azt Isten is meg fogja áldani. A mostani liberális politika egy évtizedekre visszanyúló sikeres kapcsolatot sodort veszélybe ezzel a nagyon fontos szövetségesünkkel.

9. A politikai korrektség nem új dolog, Jézusnak is szembe kellett néznie ezzel. Ő nem hagyta, hogy a tömeg véleménye irányítsa. Az politikai korrektség mozgatórugója az emberektől való félelem, amitől Isten undorodik, ez ugyanis megfosztja az egyént az önálló gondolkodás szabadságától.

10. Isten minden nemzettel külön-külön foglalkozik. Korunk globalizációs törekvései nem egyebek, mint egy modern Bábel tornyának az építése. Olyan emberi erőfeszítés, amelynek célja egy azonosságon alapuló egység megteremtése ahelyett, hogy meghagynák a szabadságot az egyének és a nemzetek sokféleségére.

+ 1: Nagyon helytelen lekezelő és szexuálisan megalázó módon beszélni nőkről. Ez védhetetlen, de nem megbocsájthatatlan. Fontos, hogy meg tudjunk bocsájtani azoknak az embereknek, akik bocsánatot kérnek. Trump elismerte a tíz évvel ezelőtti megjegyzéseit és nyilvánosan bocsánatot is kért értük. 

Szólj hozzá

palesztinok elnökválasztás hatalom Izrael Palesztina Jeruzsálem Benjamin Netanjahu Donald Trump Mike Pence Naftali Bennett Arje Deri Franklin Graham Kenneth Copeland Rodney Howard-Browne Bill Johnson