2016. dec 20.

Európa leggazdagabb családjai: Titkok, tragédiák, tanulságok (első rész)

írta: Europa22
Európa leggazdagabb családjai: Titkok, tragédiák, tanulságok (első rész)

Vannak köztük híresek, de a többség jószerint ismeretlen

image00005.jpgKik Európa leggazdagabb családjai és hogyan gazdagodtak meg? Mi a receptje a generációkon át gyarapodó vagyonoknak? Összeállításunkban a leggazdagabb 21 családot gyűjtöttük össze – a 13.-tól a 21. helyig.

21. Dieter Schwarz és családja

lidl-schwarz.jpg

Vagyon: £12 milliárd (4450 milliárd Ft)

Életkor: 77

Dieter Schwarz a Schwarz-Gruppe vállalatcsoport alapító-igazgatójaként a Lidl és a Kaufland élelmiszeráruház-lánc tulajdonosa és egyben Németország leggazdagabb embere. Schwarz olyannyira védi a magánéletét, hogy állítólag csak két fénykép van forgalomban róla, amelyek közül az egyik fekete-fehér. A német milliárdos több száz millió eurót adományozott karitatív szervezetek számára, és egy üzleti-jogi egyetemet is alapított.


20. Kirsten, Finn és Jorn Rausing

topelement_1.jpg

Vagyon: £12.9 milliárd (4473 milliárd Ft)

A Rausing-testvérek a Tetra-Pak csomagoló vállalat harmadik generációs örökösei. A céget 1929-ben alapította Ruben Rausing, aki az egyre növekedő vállalatot később a gyermekeire, Hans és Gad Rausingra hagyta. 1996-ban Hans eladta a részesedését a testvérének mintegy 7 milliárd fontért. (Hans korábban sem vett részt a családi vállalkozás építésében. Az angol hatóságok 2012 július 10-én kábítószer-birtoklás miatt Hanst letartóztatták, ezzel egyidejűleg rábukkantak Hans feleségének, a szintén kábítószerfüggő és kábítószer-túladagolásban már hónapokkal korábban elhunyt Eva Rausingnak a holttestére.) Ma Gad Rausing három gyermeke tulajdonolja és irányítja a hatalmas vállalatot, amelynek világszerte 30 ezer alkalmazottja van.

19. Leonardo Del Vecchio

1662947_news_img1_64469_leonardo_del_vecchio_luxottica.jpg

Vagyon: £12.9 milliárd (4773 milliárd Ft)

Életkor: 81

A Milánóban született Del Vecchio a világ legnagyobb szemüveg- és szemüveglencse-gyártó vállalatának, a Luxottica Csoportnak az alapító-vezérigazgatója. Az olasz üzletember az 1960-as években alapította cégét, amelyet 1990-ben vitt tőzsdére. A cég azóta felvásárolta a Ray-Ban, a Vogue, a SunGlass Hut, a Persol és Oakley márkákat is. Del Vecchio a 80. születésnapját úgy ünnepelte meg, hogy 10 millió dollár értékben céges részvényeket ajándékozott az alkalmazottaknak. Az optikai óriásnak 77 ezer alkalmazottja van.

18. Sri és Gopi Hinduja

hinduja_1890509b.jpg

Vagyon: £13 milliárd (4810 milliárd Ft)

Az Angliában élő testvérek kettő a “Fantasztikus négyesként” ismert, a hetvenes éveikben járó Hinduja testvérek közül, akik a londoni székhelyű Hinduja Csoportot irányítják. A cégcsoport érdekeltségébe tartozik egy autógyár, egy olajipari vállalat, az indiai hadsereg legnagyobb logisztikai gépjárműellátó vállalata, két bank, egy hatalmas IT-consulting cég és egy kórház. A Hinduja csoport 1914-ben alakult meg Indiában, majd 1979-ig Iránban volt a cég központja. Khomeini iszlamista forradalma után a cégcsoport Európába költözött.

17. David és Simon Reuben

simonreuben-davidreuben.jpg

Vagyon: £13.1 milliárd (4847 milliárd Ft)

Életkor: 75, 72

David és Simon Reuben ősei az 1800-as évek közepén vándoroltak ki Irakból és telepedtek le Indiában. A zsidó származású család Bombayből és Bagdadból irányította egyre növekvő cégbirodalmát. David és Simon szülei az 1950-es években költöztek Angliába. David fémkereskedelemmel, Simon pedig szőnyegkereskedelemmel kezdett foglalkozni. A cégcsoport jelenleg szuperbiztonságos adatcenterek üzemeltetésével, bányászattal, szállítmányozással, versenylópályák üzemeltetésével és ingatlanvásárlással-fejlesztéssel foglalkozik. A Reuben testvérek az egyik legnagyobb magánszemély támogatói Izraelnek.

16. Georg és Maria-Elisabeth Schaeffler, valamint a családjuk

maria-elisabeth-schaeffler100-_pd-1442814926978_v-z-a-par-a-l.jpg

Vagyon: £14.1 milliárd (5217 milliárd Ft)

Életkor: 52 és 75

Georg 80 százalékos, az édesanyja pedig 20 százalékos tulajdonosa a német Schaeffler gépjármű-alkatrészeket gyártó vállalatnak és közel 50 százalékos tulajdonosai a Continental gumiabroncsgyártónak. A családi vagyon eredete sötét, a második világháború idejére nyúlik vissza. Miután az eredeti zsidó tulajdonosoknak a nácik elől el kellett menekülniük Németországból, Wilhelm Schaeffler német bankár bevásárolta magát a Davistan AG vállalatba. A háború alatt a cég a német hadseregnek gyártott textileket, illetve tankalkatrészeket, kényszermunkával. A háborút követően Wilhelm és testvére, Georg továbbvitték a céget. Wilhelm és Georg halála után Georg özvegye, Maria-Elisabeth, illetve fia, Georg viszik tovább a cégcsoportot. (Maria-Elisabeth másik gyermeke, Christian fiatalon és tragikus módon vesztette életét: agyoncsapta az áram, amikor a fürdőkádba ejtette a hajszárítót.)

15. Giovanni Ferrero és a családja

image00005.jpg

Vagyon: £15.1 milliárd (5587 milliárd Ft)

Életkor: 52

Michelle Ferrero több évtizeden át irányította az édesapja, Pietro Ferrero által egy kis, olasz cukrászdából hatalmas birodalommá fejlesztett cégcsoportot. Az öreg 1997-ben adta át gyermekeinek, Pietrónak és Giovanninak a cég vezetését. 2011-ben azonban szörnyű tragédia történt: Pietro biciklizés közben hirtelen elvesztette az eszméletét, balesetet szenvedett és az életét vesztette. A testvére, majd édesapja 2015-ös halála óta Giovanni irányítja a Ferrero Csoportot, amelynek legismertebb termékei a Kinder és a Ferrero Rocher csokoládé márkák, illetve a Nutella csokoládé krém.

14. Alain és Gerard Wertheimer 

0f7t2qrg0ica0_1611.jpg

Vagyon: £16.4 milliárd (6068 milliárd Ft)

Életkor: 68 és 66

A zsidó származású Alain és Gerard irányítják a House of Chanel világhírű divatmárkát. A fiúk nagyapja és testvére, Paul és Pierre Wertheimer egészen korai üzlettársai voltak a márkaalapító Gabrielle Bonheur Chanel asszonynak. A kapcsolat azonban nem volt jó az üzlettársak között. Amikor a nácik bevonultak Franciaországba, Wertheimeréknek menekülniük kellett. Chanel asszony azzal a kéréssel fordult a megszállók felé, hogy üzlettársai “zsidó tulajdonrésze” kerüljön újraelosztásra – az ő számára. A Wertheimerek azonban ügyesen keresztülhúzták a parfümdíva tervét: mielőtt elhagyták volna Párizst, a tulajdonrészüket a barátjuk, Felix Amiot francia gyáros nevére íratták, aki a háborút követően ezt visszaadta nekik. A Wertheimer-örökösök bortermelők, számos híres francia szőlészet tulajdonosai.

13. A Mulliez-család

Vagyon: £16.6 milliárd (6142 milliárd Ft)

A francia származású Gerard Mulliez 1961-ben alapította meg az Auchan élelmiszer hipermarketláncot. A francia üzletember 1996-ban először az operatív vezetést, majd 2006-ban a vezérigazgatói széket is átadta unokaöccsének, Vianney Mullieznek. A cégcsoport tulajdonjoga a mintegy ezer családtag között oszlik meg, ennek következtében a Mulliez-családban több mint 600 dollármilliomos található. Gerard Mullieznek és feleségének 13 gyermekük van.

(folytatjuk)

Szólj hozzá

vagyon Európa