2016. dec 28.

"Maradj erős Izrael!": a Facebookon válaszolt Netanjahu Trump Twitter-üzenetére

írta: eisen64
"Maradj erős Izrael!": a Facebookon válaszolt Netanjahu Trump Twitter-üzenetére

Obama búcsúzóul megalázta Izraelt és kényszerhelyzetbe hozta utódját az ENSZ-ben

tr_bn.jpgA Facebookon válaszolt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Donald J. Trump Twitter-üzenetére. Az üzenetváltás apropóját az adta, hogy Barack H. Obama amerikai elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsban búcsúzóul a busz alá lökte Izraelt, amikor átengedett (lapértesülések szerint személyesen kezdeményezett) egy olyan határozatot, ami törvénytelen megszállóknak nevezi az izraelieket történelmük legszentebb helyszínein, a jeruzsálemi Óvárosban, a Nyugati falnál és a Templom-hegyen, valamint többek között Hebronban, a zsidó királyság első fővárosában, Betlehemben, Dávid király és Jézus szülőhelyén, valamint Silóban, ahol több mint 300 éven át nyugodott a frigyláda.

trump_netanjahu.png

Donald Trump két üzenetet küldött az ENSZ BT szavazás után: "Soha többé! A vég kezdete a rettenetes iráni egyezmény volt, és most ez (az ENSZ)! 

Maradj erős Izrael, január 20-a gyorsan közeledik!

– írta a megválasztott elnök december 19-én, majd öt nappal később így folytatta:

"Nem engedhetjük tovább azt, hogy ilyen totális megvetéssel és tiszteletlenséggel bánjanak Izraellel. Volt egy nagyszerű barátjuk az Egyesült Államokban, de..."

– a 140 karakterben korlátozott Twitter-üzenetet Trump nem tudta befejezni, de sejthetjük, hogyan folytatta volna. Trump közel-keleti politikájára várhatóan nagy befolyással lesz veje, aki a kampányban legszemélyesebb tanácsadója volt. Jared Kushner portréját a Hetek írta meg.

Amúgy Netanjahu is előszeretettel használja a közösségi médiát, de ő a Facebookot preferálja, így ezen válaszolt Trumpnak:

"Kedves Donald Trump megválasztott elnök,

köszönöm a barátságát és a világos, egyértelmű támogatását Izrael mellett!

– írta az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu néhány napja szintén a Facebookon reagált az ENSZ-határozatra. 

“Nem értik az ünnep üzenetét” azok a világvezetők, akik támogatták az ENSZ BT “szégyenletes” határozatát, utána pedig szívélyes üdvözletet küldtek a Hanuka ünnepre – írta Facebook-bejegyzésében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

“A Hanuka célja ugyanis az, hogy megemlékezzünk a hasmoneusok görögök elleni győzelméről, aminek a csúcspontja a Templom újjászentelése volt. A felkelés csatái itt zajlottak, Modiimban, országunk közepén, a ‘zöld vonal’ (az 1967-es háború utáni tűzszüneti vonal – a szerk.) két oldalán” – írta Netanjahu.

“A hasmoneusok megtisztították a Templomot, és meggyújtották a menórát a Templom-hegyen, azon a helyen, amiről ezek az országok az ENSZ-ben megszavazták, hogy (Izrael által) ‘megszállt palesztin terület’.

Hogyan lehetséges egyszerre hanukai jókívánságokat küldeni, miközben megtagadják a mély kapcsolatot, ami a zsidó népet a jeruzsálemi Nyugati falhoz és más történelmi helyekhez fűzi?

– kérdezi Netanjahu, aki kijelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács határozata ellenére “itt vagyunk és itt is maradunk a földünkön”.

Az ENSZ BT a hanukai ünnep előestéjén 14-0 arányban megszavazta azt a határozatot, ami törvénytelennek ítélte az “izraeli megszállást”, vagyis a zsidó jelenlétet a Nyugati parton, azaz a történelmi Júdea és Szamaria területén, valamint Kelet-Jeruzsálemben. Az ENSZ döntése értelmében megszállóknak minősülnek a Nyugati falnál imádkozó és a jeruzsálemi Óvárosban Tórát tanulmányozó zsidók is.

western_wall_jerusalem_shavuot.jpeg

Ünnepi ima a Nyugati falnál: Az ENSZ-nagyhatalmak őket is "megszállóknak" nyilvánították

Az Egyesült Államok Barack Obama döntése nyomán nem vétózta meg a határozatot, amelyet az ENSZ állandó tagállamai (Franciaország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország) mellett többek között Spanyolország, Japán és Új-Zéland is megszavazott.

obama_jerusalem.png

Az elmúlt hónapokban nem ez volt Obama első Izrael-ellenes állásfoglalása. Az amerikai elnök szeptember végén Jeruzsálemben járt Simon Peresz temetésén, de utána a fehér házi sajtóközleményből kihúzatta Izrael nevét, jelezve, hogy nem ismeri el a zsidó állam jogát történelmi fővárosukhoz.   

Szólj hozzá

ENSZ Jeruzsálem Netanjahu Donald Trump Nyugati-fal Cion