2017. júl 10.

13+1 fura dolog Amerikában

írta: Europa22
13+1 fura dolog Amerikában

Jobb, ha előre felvértezed magad, mielőtt a bátrak és szabadok földjére lépsz

5b6.jpg

Amerika és Európa között vannak különbségek. Az európai turistákat többek között az alábbi dolgok szokták kiakasztani…

1. Sört és cigarettát is lehet kapni sok amerikai gyógyszertárban. A cigi mellett pedig a dohányzás leszokását segítő termékek is kaphatóak. Hát nem fura?

2. “Jeget kérek, kólával!” Egy amerikai üdítőitalban átlagosan 30% az ital, 70% a jég. Ráadásul az étteremben szinte biztosan hoznak egy másik pohár jég-kólát, mielőtt az elsőt egynegyedig kiittad volna.

3. Sok helyen vagy fél kilónyi sült krumplit adnak a rántottádhoz reggelire.

4. “Szabadságra menni? Az meg mire jó?” Az amerikai munkavállalók átlagosan 13 szabadnapot kapnak egy évben. De átlagosan ennél jóval kevesebbet használnak fel. 2014-ben az amerikaiak 50 százaléka nem vett ki egyetlen egy szabadnapot sem az év során.

5. Vigyázz, mert belátni! Csak Amerikában tapasztalhatjuk meg azt, hogy a nyilvános WC-kben túl nagyok a rések a WC-k között pisilés közben látni lehet a szomszéd lábait. Ez azért béna.

6. Iszonyatosan egészségtelen a kaja. Hamburger, hot-dog, sült krumpli. Az éttermek hírhedtek túlzó ételadagjaikról. Egy főétel gyakran három embernek is (bőven!) elég. Ugyanazok a gyorséttermek újból és újból. Sok fagyasztott termék. Ételekben és italokban rengeteg a cukorszirup. Sok lakóparkban nincsenek friss zöldséget áruló kisboltok az amerikai családok hetente maximum egyszer szoktak bevásárolni a nagy szupermarketben.

7. Dermesztően erős légkondi mindenhol. A szállodaszobában, a taxiban, az étteremben. Sok szállodaszoba ablaka nem is nyitható. A negyven fokból a húszba, egy nap többször. Ez nagyon egészségtelen.

8. Alapból édes a kenyér. A sima szendvicskenyér is rengeteg cukorszirupot tartalmaz.

9. A papírpénz bankók mind ugyanúgy néznek ki. Vigyázni kell, nehogy egy 100 dollárost adjunk 1 dolláros helyett.

10. A TV-ben szörnyűen hosszúak a reklámok.

11. Fixált zuhanyrózsák. Végül is, fejre állva is mosható az ember hátsó fele… 

12. A borravalóadásnak megfejthetetlen szabályai vannak. Még az amerikaiak között is megoszlik a vélemény arról, hogy kinek mennyit illik adni. Nincs általánosan elfogadott százalék. Van, akik szerint a középszerű alkalmazottnak is jár (mert ebből él), van, aki szerint a pultos kiszolgálónak is kell adni.

13. Vigyázz, többe kerül! Az adót nem tüntetik fel a termékeken, így a polcról levett árú valójában drágább, mint ami rá van írva. Csak a pénztárnál fog kiderülni, pontosan mennyit kell fizetned! Sok turista kapott már sokkot a szállodából való kijelentkezéskor, hogy a szoba árára még rájöhet 18% adó.

+1. A “How are you?” (Hogy vagy?) csak egy köszöntési forma, nem szabad rá őszintén válaszolni! Európai turisták gyakran beleesnek a hibába, hogy azt hiszik, a kérdezőt tényleg érdekli az ő egészségi vagy lelkiállapotuk.

 

 

Szólj hozzá