2015. feb 08.

A svédek rajonganak a kézbe ültetett csipért

írta: vigyazo
A svédek rajonganak a kézbe ültetett csipért

patrickmesterton.jpg

A göteborgi Metro arról írt a héten, hogy egy stockholmi vállalatnál kísérleti jelleggel csipeket operáltak az alkalmazottakba. A beszámoló szerint a cég és a résztvevők is 

nagyon lelkesek, mert a beültetett eszköz új távlatokat nyitott  aszámukra.

Íme a cikk, amelynek fordítását egy svédországi olvasónk küldte el: 

Úgy tünik, mintha sci-fi-t néznénk: emberek, akik ajtókat nyitnak, papírokat nyomtatnak, a telefonjukkal kommunikálnak egy egyszerü kézmozdulat segítségével. De egy stockholmi munkahelyen ez ma már valóság.

Néhány alkalmazott az Epicenter befektetöházban Stockholm centrumában hozzájárult ahhoz, hogy mikrocsipet operáljanak a testükbe munkájuk megkönnyítése érdekében.

“Ezt a technikát használjuk az ajtónyitáshoz, a biztonságos nyomtatáshoz, a látogatói kártyák digitalizálásához, valamint arra, hogy kommunikáljunk az okostelefonukkal.”

Patrick Mesterton, az Epicenter egyik alapitója hozzáteszi: “Az alkalmazhatóság bövülni fog. Kiváncsiak vagyunk, mit tehet meg az ember ma a technika segítségével” - mondja.

Eddig 15 alkalmazott kapott rá erre a lehetöségre. A csip rizsszem nagyságú és vagy a hüvelykujj és a mutatóujj közé, vagy a tenyérbe operálják. A beavatkozás nem tart tovább néhány másodpercnél. 

A csipet injekciós tüvel belövik a bör alá - ugyanazzal a technikával, amit már hosszú ideje alkalmaznak a kutyák és macskák megjelölésére.

Az rfid-chip egyedi kódot tartalmaz, ugyanúgy, mint egy kulcsazonosító és hitelkártya, amely programozza a leolvasót.

- Ha a kezemet a leolvasó elé teszem, akkor a csip jelet küld a leolvasónak, amely felismeri a kódomat - mondja Patrick Mesterton, aki már rendelkezik ilyen csippel.

Arra kérdésre, hogy vajon milyen biztonságos ez egészségügyi szempontból, Mesterton nem tudott válaszolni. - De ez ugyanaz a technika, amelyet az ember alkalmazott állatoknál sok éven keresztül, és 

ez orvosilag annyira rendben van, hogy semmi problémát sem okozott

- mondja Patrick Mesterton, és rámutatott arra, hogy a chipbeültetö cég hivatalos jogosítvánnyal rendelkezik.

(metro.se)

Szólj hozzá

chip kvantum azonosító Svédország Stockholm Rfdi