2015. feb 12.

Facebook: Tetszik az arcod! Eltárolhatom?

írta: vigyazo
Facebook: Tetszik az arcod! Eltárolhatom?

arcfelismeres_screenshot_20150211091438_2_original.jpg

A facebook bejelentette, hogy a DeepFace nevű kísérleti programja már készen áll, arra, hogy ráeresszék a közösségi hálózatra naponta feltöltött 400 millió fényképre. A cél, hogy az intelligens algoritmus segítségével közel 100%-os hatékonysággal azonosítani tudják a fotón szereplő személyeket. Az automatikus taggelés lehetővé teszi, hogy a képek ne a feltöltőhöz, hanem a rajta lévő személyekhez kapcsolódjanak. Mivel a videók lényegében fényképsorozatok, ezért a technológia ezeket is beazonosíthatóvá teszi. 

A Facebook állítása szerint 

a program nem csökkenti, hanem épphogy növeli a magánélet védelmét 

:DDD

Ahelyett, hogy a felhasználók önkényesen jelölnék be egymást kellemetlen vagy éppen sértő fotókon, a jövőben lehetőség lesz arra, hogy nyomon kövessünk minden fotót, amin megjelenünk és ha szükséges akkor kérhetjük, hogy a rendszer homályosítsa el az arcunkat rajtuk. Például ha Béla feltölt egy képet az esti bulizásról, amin szerepel Zoli, akkor Zoli törölheti magát Béla képéről. A Facebook ígérete szerint csak az ismerősök számára jelenik meg a neved fotón, idegeneknek nem.

Függetlenül attól, hogy a szándék jó vagy sem (szerintünk ijesztő), az, hogy a közösségi háló eltárolja a fotók mellett a rajta szereplő emberek neveit is, egy nagyon értékes felhasználói adatot juttat Zuckerbergék kezébe. A cég részvényei ki is lőttek a hír hallatára és közel négy százalékot erősödtek a bejelentés óta. A technológiát hamarosan olyan cégek fogják átvenni mint a Google, Apple, akik nagyságrendekkel több fényképpet (Google kereső, Gmail, iCloud) és videó tartalmat (YouTube) tárolnak mint a Facebook. Az állami szervekről nem is beszélve. 

A technológia, ami a DeepFace mögött áll egyébként elképesztő. A rendszer ugyanis nem fix algoritmusokkal dolgozik, hanem képes tanulni és egyre okosabbá válni. Ezt a mesterséges intelligenciát a Facebook a DeepLearning-nek keresztelte el. Lényegében fényképről fényképre fejlődik. A felismert mintákat eltárolva egy saját adatbázist felépítve tanulmányozza az emberi arcok felépítését azonosításra szolgáló pontokat keresve. 

A DeepLearning formákban és nem pixelekben gondolkozik. Megint egy példával élve, ha adunk neki egy igazolványképet magunkról, akkor kihasználva a tiszta megvilágítást egy háromdimenziós virtuális arcot épít föl belőle, így innentől kezdve a homályos, rosszul megvilágított képeken is felismer majd minket. Minél több fotót töltesz fel magadról, annál könnyebbé teszed a munkáját, mivel az arcprofilod annál kidolgozottabb lesz. Hasonló ahhoz, mint mikor az iPhone arra kér, hogy a részletesebb Touch ID érdekében mozgasd az ujjadat az érzékelőn.

Ahogy az ujjlenyomatodat, úgy az arcodat sem tudod lecserélni, így ennek az adatbázisnak a rossz kezekbe kerülése helyrehozhatatlan károkat okoz a felhasználóknak. Lehet ez ellen védekezni? Nem. A legtöbbünk számára késő. Túl sok adatot adtunk már meg ahhoz, hogy ne kerüljünk bele a DeepFace-be. Törölés sem segít, mert a Facebook alapelve, hogy egy felhasználói adatot sem töröl az adatbázisából, csak elrejti őket. 

Ennek ellenére azért csak óvatosan a családi képek feltöltögetésével :)

Szólj hozzá

fotó facebook kvantum arcfelismerés zukerberg Apple Google DeepFace DeepLearning