2015. feb 16.

Három szülő gyermekei: zöld lámpa a dizájn bébik előtt

írta: vigyazo
Három szülő gyermekei: zöld lámpa a dizájn bébik előtt

article-1378486-0bb1bafd00000578-741_468x523.jpg

Nagy-Britannia lehet az első ország, ahol - ha az angol törvényhozás felsőháza is megszavazza -, törvényesen lehet az embriót mesterségesen módosítani úgy, hogy a beavatkozás által 3 ember DNS-éből is részesedjen majd. 

Igaz, a magyar sajtó nem kapta fel túlságosan a hírt, így a berobbant kifejezést „three parent baby” (Három szülős csecsemő) inkább a nyugati sajtóorgánumokra értelmezhetjük. Nyugaton, így Nagy-Britanniában is már több éve vita zajlik a tervezett orvosi beavatkozás létjogosultságáról, mely vitának az angol parlament mostani intézkedése lehet az egyik állomása.

De mit is értünk azalatt, hogy a születendő gyermek 3 ember DNS-éből is részesedik? A tudósok az eljárást olyan anyák és gyermekeik megsegítésére fejlesztették ki, akik DNS-ükből adódóan örökletes betegséget örökítenének tovább gyermekeiknek. A betegség egy génhiba végett alakul ki, amely hiba negatívan befolyásolja a mitokondiumban található anyagcserét. A mitokondium egy sejtszervecske a testünkben, amely az energia előállításáért és raktározásáért felel. Ha működését zavar éri, akkor az az ideg- és izomrendszer károsodása következhet be, de súlyosabb esetben az agyat, és a szívet is érintheti a folyamat, mindezek pedig az várható élettartam drámai lecsökkenéséhez vezethetnek. Ezért egy másik hölgy DNS-ből kap egy cellát az embrió, amivel ez a hiba kiküszöbölhetővé válik. Így tulajdonképpen a születendő gyermeknek nem egy, hanem két biológiai anyja lesz. „Apa, anya, anya...” - a scifibe illő elképzelés hamarosan megvalósíthatóvá válik?

Az orvosi eljárás mellett felszólalók fő érvei a fenti összefüggésekre alapulnak, míg az ellenzők azt emelik ki, hogy ez a fajta betegség nagyon ritka, nem lenne szabad az embrionális életbe beavatkoznunk egy csekély számban előforduló betegség minimalizálása végett.

maxresdefault_1.jpg

 

„Olyan terápiák keresése, amelyek amúgy is elenyésző számban előforduló örökletes betegségek ellen jelentenének gyógyírt, nem igazolható százak, ezrek embrionális életének tönkretételével, megzavarásával” – állítja a Christian Medical Fellowship. Nem csak a keresztény szervezetek, hanem más csoportok is felemelték hangjukat az intézkedéssel szemben. David King, a Human Genetics Alert szervezettől például arra hívta fel a figyelmet, ha egyszer átlépünk egy egyébként már lefektetett határt, és törvényes lesz az emberi nemzést ilyen irányban mesterségesen módosítani, nehéz lesz nem elmenni a következő lépésig, és eljutni egy olyan világba, ahol a kisbabák mindenféle speciális kívánság alapján „gyárthatóak” lesznek. Az új megtermékenyítési módszer híddá válhat a „designer-baby-k” létrehozása felé.

Designer Baby – olvasható is a különböző lapok hasábjai között is, s valóban az ember elgondolkodik azon, ha lehetővé válik az örökletes betegségek megszüntetése, meg tud-e az ember állni, és azt mondani, bár tudomány képessé tett bennünket a gyermeknek akár haj-, szemszíne, vagy méretei, magassága meghatározására, de mi nem élünk ezzel a lehetőséggel. Ha egyszer előre meghatározhatjuk majd születendő gyermekeink mozgékonyságát, intelligenciáját vagy éppen identitását, nemet tudunk-e mondani, mondván, hogy egy ember, egy szuverén és független lény e tulajdonságait nem áll módunkban meghatározni. Tiszteletben tartunk-e olyan határokat, melyek, ha a gyakorlatban nem is, de erkölcsi, morális szempontból áthághatatlanok?

Sajnos a történelem arra tanít bennünket, hogy az ember, amit meg tud tenni, azt előbb-utóbb meg is teszi. Fel nem derített, fel nem mérhető következményekkel teszünk dolgokat, az utóbbi évek tudományos vívmányai (akár a digitális, egész világot összekötő közösségi oldalak, akár az internet, az állandó „online létezés” más hatásai) olyan befolyással vannak az emberre, azon belül is lelki folyamataira, melyek negatív következményeivel most szembesülnek a szakemberek. Lehet, hogy képesek vagyunk megszületendő gyermekünk fizikai tulajdonságait, akár az örökletes betegségek kiküszöbölésével, akár az egyéb külső sajátosságok rögzítésével előre meghatározni, de vajon képesek vagyunk-e megmondani, hogy mindezek a beavatkozások milyen hatással lesznek a gyermek pszichéjére, lelki alkatára, fejlődésére. Az új módszer támogatói az érintett édesanyák lelki tehermentesítését hangsúlyozzák, de érdemes-e valakit lelki terheitől megszabadítani úgy, hogy közben más, történetesen a gyerekének lelki fejlődését, lelkivilágát tesszük ki kockázatnak?  

Igaz, a DNS-t jelen esetben nem módosítják jelentősen. De ki tudja meg lehet-e állni ezen a szinten és további „kecsegtető” ígéretekért cserébe nem lépünk-e át újabb és újabb határt? Gillian Lockwood, a Midland Fertility Centrekutatója is a kis mértékű módosításra hivatkozott, mégis ez már önmagában azt jelenti, hogy az így születő gyermeknek biológiailag egy édesapja és két édesanyja lesz.

mitochandria-300x202.jpg

 

Érdekes módon az angol egészségügyi miniszter, amikor a parlamentben előterjesztette a javaslatot, vonakodott az új technikát genetikai módosításnak nevezni, ehelyett úttörő tudomány elnevezés mögé rejtette a beavatkozás valós természetét.

Szintén elgondolkodtató, hogy miután az anglikán és a katolikus egyház is kritizálta az új metódust, aminek meg van az a veszélye, hogy embriók semmisüljenek meg, Lee Rayfield püspök mégis hagyott egy egérutat, így ha a garantálják a szükséges védelmi intézkedéseket és szabályozásokat, az anglikán egyház beáll a kezdeményezés mögé. 

Szólj hozzá

genetika megtermékenyítés embrio kvantum DNS Nagy-Britannia Christian Medical Fellowship Három szülős csecsemő three parent baby designer-baby