2015. feb 18.

Titkok a Marson: Ködfelhő, atomsugárzás, ősi romok

írta: vigyazo
Titkok a Marson: Ködfelhő, atomsugárzás, ősi romok

north_pole_pls_plain_200800415_2a_1.jpgÚjabb rejtéllyel teszi próbára a Mars a tudósokat: a Nature magazintól kezdve a BBC-n és az orosz RT televízión át az al-Arabija katari csatornáig az egész világot bejárta a hír, hogy ismeretlen eredetű, gigantikus ködfelhőt észleltek a Mars fölött. A jelenségre egyelőre nincs magyarázat, csakúgy, mint az elmúlt évek számos más Marssal kapcsolatos észlelésére sem.

“Teljességgel szokatlan”, “soha nem láttunk ilyet”, “megdöbbentő”, “érthetetlen” - ezekkel a jelzőkkel írta le az Európai Űrkutatási és Technológiai Központ csillagásza, Antonio Garcia Munoz a Marson lefényképezett jelenséget. Munoz az Európai Unió Űrügynökségének (ESA) hollandiai központjában vizsgálta meg a felvételeket, amelyeket amatőr csillagászok rögzítettek 2012 márciusa és áprilisa között.

_81043906_mars_cloud.jpg

A csóva alakú ködfelhő 250 kilométer magasban, több mint 500 ezer négyzetkilométer nagyságban terült szét a vörös bolygó felett. “Ilyen magasan nem lehet felhő, a légkör itt túl ritka ehhez, tehát eléggé meglepő a tény, hogy összesen húsz napon át látható volt ott a fényes jelenség” – magyarázta Munoz és hozzátette:

Egyetlen eddigi elmélettel sem  lehet leírni ezt a jelenséget

Földi önkéntesek azonban már akár 10 év múlva személyesen vizsgálhatják a marsi anomáliákat. Száz emberre szűkítették ugyanis azoknak az űrutazóknak a számát, akik eljuthatnak 2024 után a Marsra. A csak odaútra szóló kalandra vállalkozók között van volt NASA-s repülő mérnök, ápolónő, ezermester, és egy komikus is – írta az AP hírügynökség nyomán az Index. Közülük negyvenen vehetnek majd részt a felkészülési programban, amelynek végcélja állandó kolónia létrehozása a Marson. 

Milyen meglepetések várhatnak az önkéntes pionírokra, akik örökre elbúcsúznak a Földtől? Nos, akár még váratlanabbak, mint a Csillagok közt (Interstellar) hőseire, akik az emberiség megmentése miatt vállalják a kozmikus utazást.

 

Egy amerikai plazmafizikus, John Brandenburg tavaly novemberben azt állította, hogy a Mars felszíne termonukleáris robbanások nyomait őrzi. A Columbia University-n végzett, meglehtősen komoly szakmai karrierrel rendelkező tudós a NASA Curiosity Mars-szondája által készített több száz nagyfelbontású képet és mérési adatokat elemezte. Ezekből arra a következtetésre jutott, hogy a vörös bolygó felszíne egy nukleáris robbanássorozat emlékeit őrzi. Kutatásairól a Huffington Post online napilap számolt be.

A talaj- és atmoszféraminták radioaktív mérési eredményei alapján a tudós a fúziós atomrobbanások epicentrumát és a lökéshullámok terjedési irányát is megpróbálta beazonosítani. Brandenburg feltételezése szerint az ősi marsi civilizációkat külső, “marsonkívüli” támadók pusztíthatták el. 

A témával foglalkozó egyik YouTube csatorna máris összegyűjtött további NASA-fotókat a Mars felszínéről, amelyek - kellő képzelőerő birtokában - még különösebb látványt nyújtanak. Például ezt a gigantikus “koponyát” vagy ezt a “légvédelmi fegyver” maradványt.

A NASA Curiosity kamerái és a bolygó körül keringő űrszondák ezrével ontják a HD-felbontású képeket a Marsról. Ezeket nem csak a hivatalos űrügynökségek, hanem amatőr kutatók is szorgosan elemzik, így bukkantak sok furcsaságra a képeken. A vörös bolygó anomáliáról nemrég a National Geographic készített dokumentum filmet

maxresdefault_2.jpg

National Geographic Alien Artifacts on Mars UFO Documentary

A Mars évezredek óta foglalkoztatja az emberek képzeletét - írja tanulmányában Grüll Tibor ókortörténész. Mi lehet az oka annak, hogy a földkerekség számos részén a magas civilizációk és a természeti népek gyakorlatilag azonos módon gondolkodnak a "halálbolygóról"?

Az ókoriak mélyen hittek abban, hogy a bolygók hatással vannak a földi életre. Az egész Eurázsiára jellemző asztrális mitológiai elképzelés szerint a csillagok olyanok, mint a leláncolt kutyák, amelyek el akarják szakítani láncukat, amivel veszélyt hozhatnak egész földi világunkra. A mitológiában különleges szerepet játszott Naprendszerünk negyedik bolygója, a Mars. Időszámításunk előtt 3000 körül az egyiptomiak már felfedezték a bolygó retrográd mozgását, amelyet éppen ezért Sekded-ef em ketkhetnek neveztek, ami magyarul annyit tesz: "aki hátrafelé utazik". Az egyiptomiak több nevet is adtak a planétának: többek között Har déchernek, vagyis "A Vörös"-nek is nevezték. 

A Mars vöröses színe sok népet arra indított, hogy a háborúval, a háború istenségével hozza kapcsolatba. A babilóniaiak például Nergálról, a pusztulás és halál istenéről nevezték el a vörös bolygót. 

Legbensőségesebb viszonyban talán a rómaiak álltak a vörös bolygóval, amelyet Itália és Róma egyik legrégibb istenségéről neveztek el. Neki szentelték a március hónapot

1280px-paris_les_invalides_fa_ade_nord_statue_de_mars_001.jpg

(Martius = harcias), amely eredetileg a kalendárium legelső hónapja volt. A rómaiak ekkor szokták a hadjáratokat is megindítani, és ebben a hónapban oldották fel a Földközi-tenger hajózási zárlatát. 

Mars, mint Romulus apja, Róma nemzetségalapító őse és pártfogója is volt egyben. A rómaiak előszeretettel nevezték magukat "Mars népének". Ugyanakkor mint hadistennek, a városfalakon kívül, a Mars-mezőn emeltek templomot, mivel a fegyveres hadak nem vonulhattak be a város területére. Jelképe a király palotájában (Regia) őrzött lándzsa volt. 

Ugyanitt őrizték azt a tizenkét pajzsot, melyek közül az egyik a monda szerint Róma legyőzhetetlenségének záloga, az égből pottyant alá, tizenegy másolatát pedig Numa király parancsára készítette el egy tökéletes tudású kovács, Mamurius Veturius, hogy az ellenség ne tudja az eredetit felismerni és ellopni. 

Szólj hozzá

kvantum Róma NASA Mars Curiosity Űrutazás John Brandenburg