2015. feb 19.

Líbiából támadná Rómát az ISIS

írta: vigyazo
Líbiából támadná Rómát az ISIS

isis-video-05.jpgA brit Telegraph szerint az Iszlám Állam Líbiát tekinti hídfőállásként egy Dél-Európa elleni végső háborúra.

Az újság ennek alátámasztására olyan leveleket közölt, amelyet az ISIS támogatói írtak.

A beszámoló szerint az ISIS dzsihadistái azt tervezik, hogy „elárasztják Líbiát szíriai és iraki harcosokkal, akik ezt követően magukat bevándorlóknak kiadva embercsempész hajókon kelnek át a Földközi-tengeren.”

Az ISIS ezt követően 

“ámokfutást rendez dél-európai városokban, és a tengeri hajózásra is csapást mérne,” 

- írta a Telegraph.

A hét elején Egyiptom légicsapást mért az ISIS líbiai célpontjaira, amelyet az elrabolt 21 egyiptomi kopt lefejezése miatti megtorlásnak szántak. A brutális videóban a muszlim terrorszervezet azt ígérte, hogy “Allah segítségével meghódítják Rómát”.

Líbia mindössze 300 mérföldre (483 kilométerre) található Dél-Olaszország partjaitól. Az észak-afrikai országban tapasztalható instabilitással kapcsolatban az európai vezetők is amiatt aggódnak, hogy a felfordulás átterjed a kontinensre. 

Olasz biztonsági vezetők már egy olyan terven gondolkoznak, amely szerint országszerte 4,800 katonát helyeznek el a közterületeken, hogy megerősítsék a potenciális katonai támadásokkal szemben a védelmet, közölte a római belügyminisztérium. A terv keretében legalább júniusig fokozott védelemben részesítik a különösen érzékeny helyeket és célpontokat. 

Az olasz sajtó szerint 500 katonát helyeznének el Rómában, ahol már eddig is katonai alakulatok védték a diplomáciai épületeket és személyzetet, valamint a főváros zsinagógáját, és zsidó iskolákat. 

Közben az Iszlám Állammal szövetséges Anszar al-Saria líbiai terrorcsoport egy propagandavideót tett közzé, amelyen vadonatúj rendőrségi terepjárókból álló konvojjal parádéznak Bengázi utcáin. A Toyota pickupokra az Iszlám Állam zászlaját tűzték ki.

25c3ebd900000578-0-image-a-3_1424186177901.jpg

Szólj hozzá

hatalom Róma Olaszország ISIS Líbia Iszlám Állam