2015. feb 24.

Azt hiszed, tudod? A természet 6 bizarr rejtélye

írta: Europa22
Azt hiszed, tudod? A természet 6 bizarr rejtélye

Talányok, amelyekre a tudomány sztárjai sem ismerik a választ.

unsolved-mysteries-of-science.jpg

Meglepően sok mindenről azt gondoljuk, hogy ismerjük, ám még sincs rá válasz. Más dolgokat megismerhetetlennek vélünk, mégis vannak emberek, akiket mégsem ér meglepetésként, ami történik. Sorozatunkban ilyen esetekből válogatunk, a teljesség igénye nélkül. Először jöjjenek olyan természeti jelenségek, amelyekre ma sincs kielégítő magyarázatunk.

1. A forró víz hamarabb megfagy

Mpemba-paradoxonnak hívjuk azt a jelenséget, amikor bizonyos, azonos körülményeknek kitett forró víz hamarabb fagy meg a hideg víznél. Először Arisztotelész, majd Roger Bacon és René Descartes is említette ezt az intuíciónknak ellentmondó különös fizikai jelenséget. Modern korunkban egy tanzániai diák, Erasto B. Mpemba fedezte fel a jelenséget 1963-ban, fagylaltkészítés közben. 

A tudományos világ azóta számos elmélettel próbálta megmagyarázni a jelenséget, a párolgás, a hőátvitel, a szuperhűlés, a vízben található adalék anyagok, a hőleadás és más okokra hivatkozva, de mindeddig egyik magyarázatot sem sikerült tudományos módon igazolni. Egyelőre nem jutottunk sokkal messzebbre Arisztotelésznél… 

A Brit Királyi Kémiai Intézet is feltette a kérdést, de a 22 ezer beérkezett válasz közül egy sem adott teljes körű magyarázatot, pedig világhírű tudósok is pályáztak.

water-is-freezing.jpg

2. Hogyan tájékozódnak az állatok?

Hogyan tudnak bizonyos fajok több ezer kilométernyi távolságot is megtéve minden évben ugyanoda eljutni? A számos elmélet ellenére még mindig nem tudjuk, hogyan nem tévednek el ezek az állatok, GPS nélkül... 

A The Independent című újságban megjelent tanulmány szerint a galambok esetleg tereptárgyakat jegyeznek meg vagy a szaglásukon keresztül tájékozódnak. Mások szerint a mágnesesség érzékelésével tájékozódnak. Az egyik legbizarrabb elmélet szerint pedig a galambok örökölnek egyfajta közös-galamb emlékezetet, amelynek révén képesek tájékozódni. 

Elképesztő madárformációkat sokszor filmeztek már, nekünk ez az egyik kedvencünk: 

3. Gömbvillám

A modern természeti rejtélyek egyik nagy klasszikusa. Bár mindig is léteztek beszámolók gömbvillámokról, az 1960-as évekig a tudósok túlnyomó többsége tagadta a jelenség létezését. De 2012-ben, a kínai Lanzhouban tudósoknak sikerült filmre venniük egy gömbvillámot. 

A beszámolók alapján a jelenség hirtelen jön létre és 1-2 másodperctől 1 percig látható, áthatolhat fém és fa tárgyakon, időnként épületekbe is bemegy és erős kénes szagot hagy maga után. A gömbvillámokra egyelőre nincs kielégítő tudományos magyarázat.

article-2528351-1a4412c000000578-888_634x387.jpg

4. Földrengésfények

Kr.e. 373-ból származnak az első leírásai ennek a ritka természeti jelenségnek. Földrengések előtt és időnként után is megfigyelték ezeket a fehér és kékes fényvillanásokat, amelyek néhány másodperctől akár tíz percig is láthatóak. A 2009-es l’aquilai és a 2010-es chilei földrengések során a jelenséget kamerákkal is rögzítették, az okát kutatják.

5. A taosi búgás

A Földön több helyszínen is megfigyeltek egy furcsa, megmagyarázhatatlan háttérzajt. A legismertebb ilyen hang az új-mexikói Taos városkában hallható, a vizsgálatok szerint a lakosság 2 százaléka hallja a dízelmotor zajként is jellemzett hangot. (Ami viszont nem zavarja Julia Roberts-t, hogy itt vásároljon magának farmot...) A hang annyira zavaró azoknak, akik hallják, hogy a 1993-ban a taosiak egy petíciót nyűjtottak be az Amerikai Kongresszusnak, hogy indítson tudományos vizsgálatot az ügyben. Több vizsgálat is indult, de tudományos magyarázat még nem született a különös jelenségre. 

Ezen a videón a rejtélyes hang is hallható:

6. Spontán öngyulladás

Eddig több, mint 200 esetben jelentették ezt a bizarr jelenséget, amelynek során egy ember látszólag minden külső hatás nélkül felgyulladt és elégett. A beszámolók szerint az öngyulladást elszenvedők szinte teljes egészében elégtek, míg a környezetükben a tűz nem okozott semmilyen kárt – volt, ahol az ágyon fekvő személy elégett, az ágy sértetlen maradt. Tudunk olyan esetekről is, amikor az elszenvedő túlélte az öngyulladást. A tudósok egy része szerint mégis valamilyen külső hatás kellett, hogy közrejátsszon (például a közelben lehetett a tűzhely), mások szerint az emberi szervezetben felhalmozódott metán enzimek hatására lobbanthatja lángra az embert, megint mások statikus elektromossággal magyarázzák a különös jelenséget. 

human-torch.jpg

Ha esetleg tudod a választ ezekre a rejtélyekre, vagy éppen ellenkezőleg, további megoldatlan talányokról szeretnél olvasni, kommenteld cikkünket, vagy írj: vigyazoblog@gmail.com

Szólj hozzá

kvantum öngyulladás taosi búgás Földrengésfények Gömbvillám