2015. feb 25.

Google Glass: Mindent látó szemek

írta: vigyazo
Google Glass: Mindent látó szemek

maxresdefault3.jpg

Nemrég írtunk arról, hogyan gyorsított a Facebook a DeepFace technológiával. Most a Google Glass is nyomul – nem is akárhogy. Ez most jó vagy rossz? – teszi fel a kérdést a Forbes.

A meghökkentő technológia nem idegen a Google-tól. Most a Google Glass a személyiségi jogok kapcsán áll a támadások kereszttüzében. Aggasztóan hátborzogató, hogy a Google Glassnak elég egy kacsintás ahhoz, hogy lefotózzon valamit. Akár egy valósidejű arcképfelismerő.

Rob Burks nyugtalanító hírekkel szolgál:

„A Google Glass sikerszériáját futja… Azonban a Glass-hoz tartozó legújabb frissítés… egy olyan fényképező applikációt is magában foglal, amelynek köszönhetően elég egy kacsintás ahhoz, hogy egy képet készítsen.”

A jobb szemeddel kacsintasz egyet, a Google Glass pedig készít egy fotót… Ha csak flörtölni akarsz valakivel, akkor előfordulhat, hogy az illető engedélye nélkül egy fotósorozat készül róla; ez még több okot ad a személyiségi jogok megcsorbulása iránti aggodalomra.”

google-glass-ban.jpg

Brid-Aine Parnell továbbmegy a fejtegetésben:

„Természetesen a pillantás-készítette fotók kedveznek a hordható technológia révén  személyes információkra az ’áldozat’ észrevétele nélkül szert tevő ’tolvajoknak’. Ha az emberek csupán egy pillantásukkal le tudják kapni egymást, azt még nehezebb észrevenni, mint ha azt mondanák: »Oké, szemüveg, most fotózz!« vagy szimplán megérintenék a szemüvegük oldalát.”

És Andy Greenberg még tovább fokozza az aggodalmakat:

„ A Google Glass első megjelenése óta azt vagy a személyiségi jogok rémálmaként, vagy pedig a fejhallgató első, hátsószándékkal való felhasználásaként látták… A Lambada Labs a Google Glass számára egy olyan illetéktelen applikációt tervez áruba bocsátani, amely a felhasználók számára lehetővé teszi a lencsék célpontjában levő arcról készült fotók összegyűjtését és jegyzékbe vételét… Hogy tisztázzuk, a Lambada-alkalmazást illetően nem számítanak széleskörű használatra.”

„»Az arcképfelismerés csak jobb lesz, és hamarosan nemcsak azokat láthatod, akik már álltak a lencsék túloldalán, hanem teljesen ismeretlen embereket is, akikről azonnal megtudhatod, mi a közös bennetek«- mondja Stephen Balaban a Lambadától. »Részt véve egy konferencián egyből belátást nyersz abba, mely mérnökök jártasak az Androidban… vagy akár a potenciális befektetők személyét illetően is.« Ez semmi esetre sem kedvez a személyiségi jogok védelmének.”

Mike Eglan nemrég azt nyilatkozta, hogy a Google Glass az ilyesfajta technológiáknak nem egyedüli képviselője:

„A modern technológia néhány legnagyobb trendjét szokás hátborzongatónak nevezni… A Google Glass elleni heves fellépés azon a helytelen gondolaton alapul, miszerint a kamera végig forog… Ki tudja mily módon sérülhetnek a személyiségi jogaid?!

Íme néhány további szemnyitogató példa, valamint két fontos tanulság a holnap üzleti világára vonatkozóan.

Mike Eglan korábban már javasolta a munkahelyeken viselhető számítástechnikára vonatkozó alapelvek lefektetését:

„Nem hiszed el, de itt jön a BYOG: »Bring your own Glass!« (Hozd a saját szemüveged!).

Könnyű lenne elutasítani a Google Glasst, mint egy olyan felértékelt játékot, amely soha nem kerül be a főáramlatba. De ez nagy vétek volna… A Google Glass ugyan soha nem lesz mindenütt olyannyira jelenlevő, mint az okostelefon, de kétség nélkül benne lesz a főáramlatban. Nincs másra szükség, mint arra, hogy felkészülj ennek elkerülhetetlen bevezetésére… az irodáidban… a tűzfalon belül.

Hogy milyen tényezők érintik a vállalat BYOG- („Hozd a Saját Szemüveged!”) szabályzatát, a vonatkozó jogszabályok betartását, a vállalat sikerét?... A legtöbb vállalat esetén az előnyök meg fogják haladni a kockázatokat. Viszont a BYOG szabályzata, eljárásmódja és a kezelési eszközei még javításra, pallérozásra szorulnak.” 

google_glass.jpg

Ami azt illeti, Mike hat hónappal ezelőtt így látta a jelent:

„A Google Glass hiteles, proaktív virtuális tanácsadóvá válik… Ha ezen képességei további csiszolásra és bővítésre kerülnek, akkor számíthatsz a finom oldalba lökésekre és emlékeztetőkre, amelyek majd navigálnak végig a nap folyamán.”

Habár az arcfelismerő funkciót a Google a mai napig munkaképtelenné tette és betiltotta, az viszont lehetséges, hogy a Google Glass történetesen megosztja a veled szembejövő nevét, és helyzetjelentést ad a hozzá fűződő kapcsolatodról.

(Forbes)

Szólj hozzá