2015. már 02.

Fejátültetés: orvosi csoda vagy frankensteini rémálom?

írta: vigyazo
Fejátültetés: orvosi csoda vagy frankensteini rémálom?

Tudományos és filozófiai mérföldkő

0_1.jpg

Két éven belül elméletileg képessé válunk arra, hogy egy donor teljes testét átültessük.

"A fej nem csak egy konzervdoboz, ami arra van, hogy az agyunkat tárolja. Ha leszedik, és átrakják egy új testre, az megváltoztathatja az ember teljes személyiségét, gondolkozásmódját és az agy kémiáját - így már nem ugyanaz az ember marad többé!" - állítja Dr. Aurthur Caplan, orvosi etikus. 

Caplan ezt azzal kapcsolatosan nyilatkozta, miszerint egy új orvosi eljárásnak köszönhetően két éven belül lehetségessé válik, hogy egy ember fejét átültessék egy donor (de már nem élő ember) testére, így lehetőséget adva a fej tulajdonosának az élet folytatására. 

Mérföldkő az orvostudomány történelmében, ami lehetőséget adhat arra, hogy milliók életét megmentsük 

- szól a beavatkozást támogatók oldalának álláspontja. 

Dr. Sergio Canavero torinói orvos a New Scientist magazinnak elmondta, hogy a "test-átültetést" olyan emberek életének meghosszabbítására akarja használni, akik halálos betegségben szenvednek, akiknek az izmai vagy idegei felmondták a szolgálatot, vagy a belső szerveiket rák támadta meg. 

Annak ellenére, hogy Canevero szerint az eljárás két éven belül alkalmazható lesz, a valóság ennél sokkal bonyolultabbnak tűnik. 

Az eljárás szerint az orvosok első körben lehűtenék a páciens fejét és a donor testét, így a sejtek nem halnának meg az operáció alatt. Ezután a nyakat felvágnák, a véredényeket vékony csövekkel vezetnék át a testbe, míg a gerincvelőt egy kivételesen éles késsel vágnák el, hogy az idegkárosodást minimalizálják. Ezután a beteg fejét áthelyezik a donor testére. 

spine.jpg

A következő menet még rizikósabb. Canavero úgy hiszi, hogy a gerincvelő-idegek, amelyek segítenek, hogy a páciens agya kommunikálni tudjon a donor testével, polietilén-glikoll anyaggal összeolvaszthatók. Eleinte hetekig mesterséges kómában kell tartani az alanyt, hogy ne mozogjon, majd miután helyreáll a belső keringés, Canavero szerint a páciens képes lesz beszélni és az arcát is érzékelni. Igaz, legalább egy éves fizikoterápiára lesz szükség ahhoz, hogy a páciensek mozgatni tudják a testüket, illetve a biológiai visszajelzések beinduljanak a test és az agy között.  

De még így sem garantált, hogy a test és a fej egymással kompatibilisek lesznek

A fejátültetés ötlete ugyanakkor nem új keletű. 1970-ben, egy Robert White nevű tudós által vezetett csoport a clevelandi Case Western Reserve Egyetemen megpróbálta egy majom fejét egy másik majom fejére átültetni. A gerincvelő egyesítése ugyan nem sikerült, így a majom nem volt képes mozogni, de sikerült mesterséges módon lélegeztetni. A majom kilenc napig életben is maradt, végül azonban az immunrendszer kilökte a fejet, miután nem volt képes sajátjának érzékelni. Azóta már több fej-transzplantációt is végrehajtottak, és a műtéti eljárások is sokat fejlődtek. 

"Úgy gondolom, ma már elértünk ahhoz a ponthoz, amikor ez az eljárás megvalósítható." - mondta Canavero. 

Az orvosi beavatkozás ugyanakkor vallási és etikai vitákat is eredményez, hiszen számos vallás és kultúra szerint az ember lelke és szelleme nem a fejben vagy az agyban található, így egy fej-transzplantáció során elvesztené a személy azt, ami egyedivé teszi, mindazt a sok fizikai és érzelmi megtapasztalást, amit az egész élete során halmozott fel magában. 

A téma kapcsán egy sor kérdés merült fel bennünk, gondolatébresztőnek íme néhány:

Vajon mi teszi az embert emberré? A szelleme, lelke vagy az értelme? Vagy a három együtt? 

Vajon elég, ha csak az agyat helyezzük át egy másik testbe? És vajon a lelke, szelleme vele tart? 

Akkor tehát az ember megfoghatatlan része egyszerűen áthelyezhető egyik testből a másikba? 

Ha igen, akkor már csak egy kis lépés választhat el bennünket attól, hogy robottestbe költözzünk, ezáltal pedig halhatatlanokká váljunk... 

(írta: ringtone)

Szólj hozzá

kvantum fejátültetés