2015. már 02.

Történelmi talányok: 6 lelet, amire a CIA sem ismeri a megfejtést

írta: Europa22
Történelmi talányok: 6 lelet, amire a CIA sem ismeri a megfejtést

Így őrzi titkait a múlt

Sorozatunk előző részeiben a természet jól ismert, ám máig magyarázat nélküli jelenségeiből illetve a jövőbelátás leghíresebb eseteiből válogattunk. Ezúttal a történelem és a tudomány határterületeire kalandozunk, hat rejtélyes régészeti lelet kapcsán.

1. A megfejthetetlen kódex

Az Enigma kódjait két év alatt törte fel Alan Turing. De van egy olyan 600 éves, képekkel illusztrált könyv, amelynek az írásjeleit és nyelvét a mai napig nem tudta megfejteni senki. A Voynich-kézirat a szakértők szerint látszólag növénytani, biológiai, kozmológiai, asztronómiai és gyógyszerészeti információkat tartalmazhat egy szuperkódolt nyelven, ám a benne szereplő személyek, állatok és növények egyetlen ismert földi régióval sem azonosíthatók. Ugyanígy senki nem tudja, hogy ki, miért és mikor írta a kódexet. (Nevét egykori tulajdonosáról, Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedőről kapta, akihez 1912-ben került.) A brit és amerikai haditengerészet hivatásos kódfejtői sem jutottak eredményre a kézirattal kapcsolatban, amelyet egyesek szerint földönkívüliek jegyezhettek le. Marcelo Montemurro, a Manchesteri Egyetem elméleti fizikusa statisztikai vizsgálatok eredményeképpen kimutatta, hogy a szöveg valódi nyelvek struktúráját követi, így valószínűleg nem értelmetlen. Ezt követően Stephen Bax brit nyelvészprofesszor állítása szerint 14 karaktert  sikeresen dekódolt a szövegben (erről az Index írt részletesen) – a megfejtés azonban még várat magára. A kéziratnak a blog.hu-n saját blogja is van, itt.

2. Bonyolult gépek az ókorban?

Görög halászok 1902-ben, egy i.sz. 1. században elsüllyedt hajóroncsban rátalálták egy különös, bonyolult szerkezetre. Az antiküthérai szerkezet egy tetszőleges dátum beállításával képes volt meghatározni a nap, a hold és öt bolygó helyét, illetva holdfogyatkozások időpontját. A bonyolult műszerben olyan műszaki megoldásokat találtak, amelyek csak ezer évvel később jelentek meg más eszközökben. A mai napig senki sem tudja, ki és hogyan csinálhatta ezt a bonyolult műszert, amikor a gravitáció és a bolygók mozgásának a törvényszerűségeit csak a 17. században fedezték fel. A blog.hu tematikus gyűjteménye a témában itt található.

3. A lepel titka

Az olaszországi Torinóban őrzött lenvásznon leplen egy ember alakja látható. Alapos vizsgálatok kimutatták, hogy ezt az embert erősen arcul csaphatták, sok római korbácsütést mértek rá, a fejbőrön valamiért számos kis szúrt sebet szenvedett, a kézen és lábon látható sérülések tanúsága szerint keresztre feszítették, az oldalába egy dárdát döftek (így győződhettek meg arról, hogy már meghalt). A názáreti Jézus halálának eseményeivel megdöbbentő egyezést mutató régészeti leletet rengeteg vizsgálatnak vetették alá, a legutóbbi, 2013-as kémiai és mechanikai vizsgálatok szerint a tárgy i.e. 700 és i.sz. 800 között keletkezett. Jézus halotti leplét említi a Biblia és számos történelmi feljegyzés létezik róla, melyek szerint az egyház gondosan megőrizte. A vita ma is zajlik, hamisítvány vagy valódi? 

4. Az ókori Duracell

1936-ban egy német régész fedezte fel Bagdadban ezeket a kicsiny cserép edényeket, amelyekben rézcsőben egy vasrudacska volt található. A i.e. 200 körülről származó lelet rekonstrukciója egy működő elemet eredményezett. Tudósok szerint a primitív elemeket esetleg elektrosokkal történő kínzásra használhatták. Ezek szerint az elemet 1,800 évvel hamarabb felfedezték, mint eddig gondoltuk? 

5. Csúcsfej idegenek?

A világ számos pontján, de legfőképpen Egyiptomban és Peruban bukkantak az emberi csontozattól nagyon eltérő formájú koponyákra. Egyes tudósok szerint a kisbabák fejének mesterséges torzításával sikerült ilyen alakzatú koponyákat létrehozni. Valóban létezhetett egy ilyen eljárás, de ebben az esetben csak a koponyák alakja változhatott volna meg, a térfogatuk és súlyuk nem - ezek a megtalált koponyák azonban jelentősen nagyobbak és súlyosabbak, mint az emberé. 

6. Európa elpusztult 4500 éve?

Egy új, 2013-as vizsgálat során ausztrál tudósok 37 német és olasz csontváz génállományát tanulmányozták. Az eredmény megdöbbentette a tudományos világot: az európai civilizációval valami rendkívüli esemény történt 4-5000 évvel ezelőtt. A korábbi időszakból származó leletek egy virágzó, sikeres kultúráról adnak információt – de egy elképesztő katasztrófa eredményeképpen kicserélődött az európaiak génállománya, tehát az ősi európaiak elpusztultak és helyettük megérkeztek a jelenkori európaiak ősei. A Biblia beszámol egy hatalmas vízözönről, amely elborította a Földet és az akkori emberiséget – 8 fő kivételével – kipusztította. Meglepő, de igaz, hogy ezt az eseményt a Biblia i.e. 2350 körülre teszi, ami megfelel az ausztrál genetikai vizsgálat eredményeinek!

Szólj hozzá

tudomány enigma kvantum Biblia Európa Egyiptom Voynich Torinói lepel