2015. már 05.

Cross-Sound: Nem félnek a piától

írta: vigyazo
Cross-Sound: Nem félnek a piától

Keresztények a bulikultúra terjeszéséért

slide_1.jpg

Ismét nagyot ment a Cross-Sound keresztény jellegű buliszervezet. 

A széles közvélemény akkor ismerte meg először a nevüket, amikor nyáron Magyarországon is megteremtették az eddig nem létező keresztény bulifesztivált. A célközönség alapvetően azok a keresztény fiatalok, akik a Szigetet és Ozorát nem vállalják be, de van igényük normális társasági életre. Röviden a fesztiválról: olyan, mint minden más fesztivál, kivéve mindent, ami annak a sava borsa. Tehát nincs alkohol, nincs szex, nincs drog és igazából vagányság sincs. A bemutatkozó videó szerint a fesztivál zúzós és modern. Zúzásból végül kevéssé meglepő módon nem sok volt, helyette viszont ott a társválasztós társasjáték, melynek végén össze is lehet jönni, ha tetszik, amit dobott a gép.

Nyáron tehát sikerült bemutatni, hogy a keresztény fiatalok még jól érezni se tudják magukat normálisan, miközben rajtuk röhögött a fél hazai internet.

Az, hogy koncert közben beordítják párszor, hogy Jézus, meg még énekelnek is pár sort róla a Swedish House Maffia Skrillex remixe, és a Nicky Romero-David Guatta-tengely lakodalmas csapatása közben ugyanolyan távol van a kereszténységtől, mint a Balaton Sound.

Fábián Tamás, Index

Nyilván a szervezők jóvá akarták tenni ezt a ballépést, és szerveztek egy bulit a PRLMNT-ben, ahol lazábbak voltak a játékszabályok, az alkoholfogyasztás már a tűrt és a támogatott kategória között lebegett. A HVG szerint nyáron sikerült leszámolniuk a “bigott keresztény”sztereotípiával. Úgy tűnik, most sikerült a kereszténnyel is.

7844339_476213c15d860757025b9582535e3643_wm.jpg

 Miért? 

Mindenesetre érdekes kezdeményezés, hogy létrehoznak egy, elvileg bibliai erkölcsi normák szerint is elfogadható, bulira hajazó kikapcsolódási lehetőséget. Kérdés viszont, miért olyanra csinálták, hogy a felületes szemlélőnek sokáig kell néznie, míg észreveszi a különbséget egy Cross Sound rendezvény és egy átlag péntek esti parti között.

Alapvetően azt nem sikerült összehozni a szervezőknek, hogy úgy tűnjenek normálisnak, hogy közben a hagyományos értékrendet vallókat se döfjék nagyon hátba. Márpedig különösebb vallási képzettség nélkül is feltűnő: nem ilyen a kereszténység. A szervezők is érezhették ezt, ezért tartottak egy sajtótájékoztatót a buli előtt, amiből látszik, hogy szerintük is magyarázkodást igényel a kísérlet. Az érvelés lényege, hogy a híres kánai menyegző, amin a víz borrá változott, tulajdonképpen egy gigabuli volt, de Jézus még három nap után sem állt le, ezért csinált még egy aftert. Tehát partizni jó, inni jó, igyatok ti is.

7844837_e7d4fbda563731b496fea6e869b995bd_wm.jpg

A parti után a Facebookon szorultak magyarázkodásra:

…NEM FÉLÜNK keresztényként az alkoholtól, szabadok vagyunk arra is, hogy jól éljünk vagy ne éljünk vele.

Rendben. De hogy mindezt miért egy olyan rendezvény keretein belül, melynek pont a keresztény értékek tagadása az alapja, azt a naiv szemlélődők sem értik.

Teljesen rendben van, hogyha valaki szét akarja csapni magát egy unalmas szombaton, szíve joga. De ne próbálja meg integrálni a keresztény kultúrába azt az életmódot, melynek az pont az ellenkezőjét hirdeti, morálisan és kulturálisan is. A történelem során mindig is kisebbséget képviseltek a bibliai értékrendhez (melytől meglehetősen távol áll ez a szabadidő-koncepció) ragaszkodó emberek, fiatalok és idősek, de mégis felvállalták az ebből fakadó esetleges elutasítást, mert egy nagyobb cél lebegett a szemük előtt. Pontosan a különbözőség, ami lehetséges alternatívává teszi a kereszténységet azok szemében is, akik ma szöges ellentétét vallják. Hiszen miért vegyenek fel egy újabb címkét, ha azután is folytatják a korábbi életmódot, csak szégyellősebben? Minek megtérés, ha nem változik semmi, csak most meg is kell indokolni, hogy miért? A Cross Sound kezdeményezése így pont azt a réteget nem éri el, ami megunta már, ami a világban van, esetleg váltana is már. Ehelyett azt hallja, hogy Jézus is ugyanúgy élt mint te, csak ő egy 4. afterpartit is lehúzott.

A médiavisszhang alapján talán mindenki jobban járna, ha a Cross Sound eldöntené végre, melyik táborhoz csatlakozik, és akkor nem járatnák le se a hiteles kereszténységet, se a hiteles bulizást. (-kd-)

Szólj hozzá

Biblia Jézus ertekitelet szerintunk Cross Sound