2015. már 06.

Vissza a jövőbe: A 6 leghíresebb időutazó

írta: Europa22
Vissza a jövőbe: A 6 leghíresebb időutazó

Emberek, akik megelőzték korukat

1938mobil.jpg

Némafilmben felbukkanó okostelefon, a Marsra teleportált ausztronauták, évszázados álmot alvó üldözöttek: a történelemben rendszeresen felbukkannak olyan személyek, akik nem illenek bele a saját korukba. Sorozatunk ötödik része ezúttal róluk, a leghíresebb időutazókról szól. Az előző részeket már több mint 150 ezren olvasták blogunkon, ha esetleg elmulasztotta, itt pótolhatja: (első) (második) (harmadik) (negyedik

1. Svájci nano karóra a középkorból

2008 decemberében kínai régészek egy 400 éve érintetlen, Ming dinasztiából származó sírhely felnyitásakor egy megdöbbentő leletre bukkantak. A síremlékben egy apró, fém órát találtak. A fényképeken jól kivehető, miniatűr óra 10:06-ot mutat és a hátuljára az van felvésve, hogy Swiss (svájci). Egyes elméletek szerint egy játék volt, mások szerint egy ékszer, talán gyűrű lehetett – vagy egy jövőből származó modern svájci karóra jutott valahogy a múltba.

montresuisse.jpg

2. Obama a Marson?

Andrew D. Basiagno ügyvédként dolgozik a Washington állambeli Vancouverben. 2004 óta meglepő nyilatkozatokat tesz a nyilvánosság előtt. Azt állítja, hogy 7-től 12 éves koráig részt vett az Egyesült Államok kormánya által működtetett Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) titkos programjában, amely a teleportálással és időutazással foglalkozott. Elmondása szerint többször is járt a múltban, a Lincoln-merénylet helyszínén öt-hat alkalommal is. Állítása szerint az időutazás és teleportálás technológiája már negyven éve létezik. Basiagno saját állítása szerint kozmonautaként az akkor 19 éves Barack Obamával is együtt utazott, a Marsra. Basiangno mellett egyébként még négyen állítják, hogy részt vettek a Mars-teleportációs programban. A Fehér Ház erre válaszul hivatalos közleményt adott ki, mely szerint Obama elnök még nem járt a Marson. 

 3. Mobilozó dédszüleink

Charlie Chaplin 1928-as, “A cirkusz” című filmjének egy háttér forgatásán feltűnik egy nő, aki nagyon úgy néz ki, mintha mobilozna. Egy másik felvételen, amely 1938-ból való, egy gyárból kisétáló hölgy tűnik úgy, mintha mobiltelefont használna. Vannak, akik szerint egy régi hallókészüléket használnak. Mások szerint a gyárból kijövő hölgy valóban egy akkori kísérleti mobiltelefont használt. És vannak, akik szerint időutazókat láthatunk a filmeken. Szavazni a kép alatt lehet! 

1938mobil.jpg

 

 

4. Az efézusi hétalvók

Az “Efézusi Hét Alvók” azt a hét keresztény ifjút jelöli, akik i. sz. 250 körül Decius római császár elől menekülve egy barlangba rejtőztek el. Az üldözéstől kimerült fiatalok ezt követően elaludtak a barlangban. Amikor felébredtek, az egyiküket elküldték a közeli Efézusba élelemért. A városba érve az ifjú megdöbbenve tapasztalta, hogy több épületen keresztek díszelegnek, a városlakók pedig azon rökönyödtek meg, hogy ő pedig Decius idejéből származó érmékkel akart fizetni. A törökországi Efes (Epheszosz) városában a helybéliek a mai napig tudni vélik, melyik barlangban történt ez az elképesztő eset. A magyar hétalvó kifejezésünk is innen ered.

5. Megállt a nap

A Biblia is tartalmaz egy rendkívüli beszámolót, ami az időt érinti. Mózes utódjának, Józsuénak harcba kellett indulnia az emoreus királyok ellen, de már nem maradt elég idő, hogy nappal a csatát végigharcolják. Ezért Józsué parancsolt a napnak, hogy ne nyugodjon le, amíg a harc véget nem ér. A bibliai beszámoló így folytatódik: “És megállt a nap az égnek közepén és nem sietett lenyugodni majdnem teljes egy napig.” (Józsué 10:13) Egy másik idézet pedig az Isten és ember közötti időérzet különbségeire mutat rá: “…egy nap az Úrnál olyan, mint ezer esztendő, és ezer esztendő, mint egy nap." (2 Péter 3:8) Az idő relativitását a huszadik században a tudomány is felismerte, a Csillagok közt film pedig nemrég egyenesen az emberiség megmentését vezette le a kozmosz különböző pontjain eltérő sebességgel hömpölygő idősíkokból.

interstellar_black_hole.png

6. És persze, az örökifjú hollywoodi sztárok...

Eddie Murphy legalább egyszer már visszament az 1920-as évekbe:

eddiemurphy.jpg

 Nicholas Cage is ismeri a hosszú élet titkát. 1870 óta nyomja.

nicolascage.jpg

Két fénykép John Travoltáról. Az egyik 1890-ben készült, ezen 22 éves. A másik 2009-ben készült, itt 141 éves.

travolta.jpg

Sylvester Stallonéról se feledkezzünk meg, ő egykoron IX. Gergely pápaként volt ismert.

stallone.jpg

Bruce Willis pedig komoly szerepet vállalt a II. világháborúban, Doug MacArthur tábornokként.

brucewillis.jpg

 

Szólj hozzá

időutazás kvantum USA Obama Nicolas Cage Bruce Willis John Travolta Sylvester Stallone Chaplin Eddie Murphy