2015. már 08.

Így hódítja meg az európai futballt az iszlám

írta: vigyazo
Így hódítja meg az európai futballt az iszlám

Hogyan alakítja át az arab tőke a topligákat?

cityfans.jpg

Fiatal City-szurkolók új relikviákkal

Az elmúlt közel egy évtized új jelensége, hogy látványosan nőtt az arab érdekeltség az európai topligákban szereplő csapatoknál. Az arab tőke számos változást hozott az egyes klubok életében Angliában, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is.

Az amerikai konzervatív Gatestone Intézet "Az iszlám meghódítja az európai futballt" címmel készített tanulmányt a befolyásszerzésről.  

2008-ban az angol Manchester Citynek új tulajdonosa lett Manszúr sejk személyében és ez által a City a világ leggazdagabb futballcsapatává vált. Hasonló tulajdonosváltás történt Franciaországban is, ahol a PSG csapatát vásárolta meg Tamim bin Hamad Al Thani katari emír megbízásából a Qatar Sports Investment befektetési alap.

A hasonlóság a megfogalmazott célokban és az elért eredményekben is megfigyelhető. Egy évtizeddel ezelőtt ezek a csapatok még nem tartoztak az európai futball élmezőnyébe, mostanra azonban már mindkét csapatot a kontinens megkerülhetetlen szereplői között tartanak számon és ebben elengedhetetlen szerepet játszik az arab tőke.

manszursejk.jpg

Manszúr sejk és a Manchester City játékosai

Ennél gyakoribb eset, amikor nem közvetlenül egy arab milliárdos vásárol meg magának egy csapatot, hanem egy szponzortól jönnek az euro milliók egy csapathoz. Mára Európa legerősebb futballklubjai nagy részének az elsőszámú szponzora valamilyen arab érdekeltségű cég. Az, hogy az arab tőke a klubokhoz áramoljon, természetesen feltételekhez van kötve. Magától értetődő, hogy a mezeken fel kell tüntetni ezen arab vállalatokat, de emellett sokszor más feltételeket is szabnak a muszlim vallású befektetők.

montpellier.jpg

Egyik ilyen példa erre, a világ legeredményesebb és egyik leghíresebb klubjának, a Real Madridnak a tavalyi esete. A klub címerében 83 éven keresztül egyértelmű jelkép volt a kereszt, lévén a királyi gárdáról van szó.. 2014 szeptemberében azonban az Abu-Dhabi nemzeti bankjával kötött szponzorációs szerződés miatt levették a Real Madrid címeréből a koronán lévő keresztet. A kereszt nélküli címer egyelőre csak az arab világban fut, de jövőben előfordulhat, hogy Európában is eltűnik a keresztes változat, ezzel pedig a klub az egyik fő identitását is feladná a muszlim országbeli szponzorára való tekintettel. (Hasonló alkut kötött 2010-ben az FC Barcelona is).

barca_real_cross.jpg

A Barcelona és a Real Madrid címere kereszttel és kereszt nélkül

Az iszlám befolyás nem pusztán az egyes csapatok gazdasági helyzetét változtatja meg. Egyre több olyan nemzeti futballválogatott van Európában is, melyeknek meghatározó alakjai muszlim vallású játékosok. Elég csak a német válogatott Mesut Özilre, Sami Khedirára vagy a francia válogatott Karim Benzemára gondolnunk. Érdekesség, hogy a 2014-es Brazíliában megrendezett világbajnokság részben egybe esett a Ramadánnal és a böjti időszak sok muszlim hívő játékost érintett.

A különböző vallási szokások mindig is jelen voltak az egyes sporteseményeken: van, aki keresztet vet pályára lépése előtt, van, aki az égbe mutat, miután betalált ellenfele kapujába és manapság egyre inkább elterjedt a muszlim játékosok körében, hogy térdre borulnak a meccs kezdete előtt, vagy ha betalálnak az ellenfélnek a kapujába. Mára gyakorlatilag nincs olyan európai top csapat, melyben ne lenne több muszlim hívő játékos is. Sokan közülük ezt hétről-hétre, meccsről-meccsre nyíltan ki is fejezik és ezzel sok millió muszlim társuknak az elismerését elnyerik.

algeria.jpg A muzulmán országokból érkező tőke már átformálta részben az erőviszonyokat Európa futball térképén, de vajon megváltoznak-e a szokások is az elkövetkező években? Apró jeleket már látni lehet erre vonatkozóan, de vajon eljön-e az az idő, amikor például egy Európa-bajnokság időpontját már a Ramadán is befolyásolni fogja? Vagy bekövetkezik az, ami ma még csak cél egyes kluboknál, hogy egy többségben muszlim vallású játékosokból álló csapat nyeri meg Európában a Bajnokok Ligáját?

A válaszokat az idő majd megmutatja, de a most látható jelek és folyamatok mind erre mutatnak, hogy az európai futballkultúrában is rohamtempóban hódít a muszlim befolyás. Ez pedig nekünk szurkolóknak a legrosszabb, amikor azt látjuk, hogy szeretett csapataink feladnak évtizedes hagyományokat, identitásokat és behódolnak a muszlim országokból érkező tőkének és elvárásoknak.

(maxrodi)

               

 

 

 

   

Szólj hozzá