2015. már 12.

Csodálatos elme: Gondolatai erejével repülőgépet irányít

írta: vigyazo
Csodálatos elme: Gondolatai erejével repülőgépet irányít

Jan végtagok nélkül, de önállóan él

jan_scheuermann.jpg

A DARPA, a Pentagon kutatásért felelős részlege évtizedek óta a legelképesztőbb technológiai fejlesztéseiről vált ismertté. Ezek elsősorban katonai célokat szolgálnak, azonban nagy részük a civil életben is alkalmazhatóvá vált és válik. A DARPA igazgatója, Arati Prabhakar tájékoztatása szerint sci-fibe illő eredményeket értek el egy nyaktól lefelé lebénult nővel végzett kísérletek során a Pittsburghi Egyetem közreműködésével. Az 55 éves Jan Scheuermann állapota egy degeneratív betegség miatt több mint tíz éve romlott le ennyire. 

2012-ben agykérgébe két, borsó nagyságú szondát ültettek be, arra a területre, amely a jobb kéz mozgatásáért felelős (egy-egy szonda egyenként 96 apró kapcsolódási ponttal rendelkezik). A Scheuermann agyában található elektródákat egy számítógéphez csatlakoztatták, így hoztak létre egy olyan interfészt, ami az emberi agy működését próbálja leutánozni. 

Az eltelt idő alatt Scheuermann képessé vált egy robotkar – egyre kifinomultabb - mozgatására pusztán gondolatai erejével. Mára már külön-külön tudja az ujjakat vezérelni, akár fel is tud csippenteni és arrébb tenni egyes tárgyakat. Nemrég évek óta először önállóan fogyasztott el például egy csokoládét, de ez még csak a kezdet volt. 

Legutóbbi kísérletük során azonban még fantasztikusabb eredményt értek el: a hölgy egy szimulációs programban – amit a pilóták használnak gyakorlásra - egy Cessnát és egy F-35-ös vadászgépet irányított egy joystick és a robotkar segítségével. 

A nő egyébként soha nem tudott repülni. Elmondása szerint a kísérlet során nem a robotkar irányítására koncentrált, hanem arra, hogy magát a gépet vezeti – és ez működött. Az eredmények reményt jelentenek a quadriplégiás (négy végtag-bénulásos) emberek számára, akik gondolataik erejével újra képesek lehetnének ellátni magukat. 

Ugyanakkor a kísérletek etikai kérdéseket is felvetnek. Prabhakar szerint kutatásaik hozzájárulnak „az agy felszabadításához a fizikai test korlátai alól”. 

Nem akarunk biztonsági játékot játszani. Ez küldetésünk megsértése lenne 

- tette hozzá. 

A DARPA egyébként a ’70-es évek óta folytat kutatásokat az agy működését illetően. Kísérleteznek agyhullámokkal irányított robotokkal, az ún. Silent Talk programjuk pedig a telepatikus kommunikáció lehetőségeit vizsgálja. Amennyiben tervüket sikerre viszik, úgy a (közel)jövőben a katonáknak a harctéren nem lesz szüksége beszélni, mert speciális sisakjuk gondolataikat szavak nélkül továbbítja társukhoz, ezáltal biztonságosabbá és megbízhatóbbá téve a kommunikációt. 

Ebben a videóban a gondolatokkal irányított robotokról is szó van: 

(Írta: space)

Szólj hozzá