2015. már 13.

Jó a jóga? Felszabadít vagy leigáz?

írta: vigyazo
Jó a jóga? Felszabadít vagy leigáz?

Öt vallás, öt válasz

crop_87238323_3dogy_1.jpg

Egyre több vonzó képet és írást találhatunk ma már a jógáról, meditációról a különböző közösségi oldalakon. Sokan azt állítják, hogy a jógázás az egészséges életmód nélkülözhetetlen része, és nehezen tudsz olyan fitnesz-központot találni, ahol a szolgáltatások közt ne lenne ott a jóga. Nem beszélve arról, hogy újabban már keresztény színezetbe bújtatva is egyre jobban terjed! De nézzük, mit is ígér a jóga?

Például:

  • egészségesebb leszel
  • megtalálod önmagad, megoldódnak  a gondjaid
  • sokkal ellenállóbbá válsz a betegségeknek

De vajon ezek tényleg igazak?! Tényleg önmagadat találod meg és nem valaki mást? És tényleg megoldódnak gondjaid a különböző gyakorlatok által?

Menjünk csak vissza az eredetére, hogy megtudjuk, valójában mit is rejtegetnek a szépen csengő ígéretek, mi is valójában a jóga eredete és valóságos célja.

Hogy mindent tisztán láthassunk, először is fontos megismerkedni a jóga szó jelentésével: 

összeköt, egyesít, igába fog

Vajon tudják az emberek, hogy milyen természetfölötti erők fogják őket igába? 

A jóga elméletének és céljainak lényege az Upanisadokban található meg, ami egy i.e. 8. és 4. század között keletkezett írás. Az aranyakák (erdei könyvek), amelyek az életük végét az erdőben remeteként leélő brahmanák (papok) művei. Az aranyakák nagyrészt filozófiai tartalmú művek, amelyek később upanishad néven lettek ismertek. 

kundalini-yogis.jpg

Az upanisad jelentése: melléülés, a tanítvány leülése a mester melléAz Upanisadokban az isteneket kiengesztelő áldozatbemutatások és ceremóniák dominálnak. A későbbi felfogás szerint már az erkölcsi kultúrán, a tudat kontrollálásán és edzésén keresztül is lehetséges "belső áldozatot" bemutatni. Ezáltal az ember eggyé válhat a „Legfelsőbb Lénnyel” (amelyre „Brahman”-ként vagy „Mahátman”-ként hivatkoznak). 

 Szóval eredeti célja, keresztény világkép szerint tiszta bálványimádás 

Hány vallás rejlik tulajdonképpen a jóga mögött? 

A jóga céljait a különböző tradíciók, vallások többféleképpen is magyarázzák.

teista hinduizmusban: a jóga az az eszköz, amellyel az ember közelebb kerülhet istenhez és amely hozzásegítheti őt az istennel való egyesüléshez.

buddhizmus (ami nem követi a teremtő istenben való hitet) a jógában látja az utat a bölcsesség, a könyörületesség és a megértés felé.

nyugati kultúrák a jógát az önismeret fejlesztésére és a különböző életszemléletek egyesítésére használják.

Végül a hinduk a jógában az önfelismerést és a megvilágosodást hasonlóan értelmezik, úgy tartják, a jóga gyakorlása által feltárul az én isteni természete. 

 Most tulajdonképpen akkor melyiknek is higgyünk?!  

Olvassunk tovább… 

Mit is tartalmaz valójában a ma oly divatos modern jóga? Tartalmaz hinduizmusból származó tradicionális elemeket, mint például az erkölcsi és etikai alapelveket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló pózokat, spirituális filozófiát, a guru által történő útmutatást, a mantrák ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését. Ezeket az elemeket általában adaptálják a nem hindu” jógázók számára. Más esetekben a jóga a tradicionális tibeti elemekre és gyakorlatokra épül.  

christian-yoga.jpg

Lehetséges az, hogy beépíted az életvitelébe a rendszeres jógázást - mondván egészséges életmódot akarsz  folytatni - viszont a vallásait és az eredeti céljait már nem fogadod el?! Lehet, hogy az elején ezt mondodde kizártnak tartom, hogy ha rendszeresen csinálod, végül nem fogsz behódolni a jóga mögött rejlő vallásoknak, ”isteneknek”. 

Találtam még egy érdekes összeegyeztetést a jógával és a vallással kapcsolatban: A keresztény jógát. Megdöbbentő lehet, de tény, hogy vannak olyan „keresztények”, akik elismerik a jóga „kedvező” hatásait és használják azt saját spirituális világukban. 

praisemoves_dvd_cover.jpg

Vajon mindenki tisztában van a jóga sötét oldalával? Hányan használnak különböző jóga gyakorlatokat arra, hogy relaxáljanakvagy megtalálják önmagukatvagy csupán azért, hogy kövessék a divatot anélkül, hogy tudnák, kivel kerülnek közösségbe a gyakorlatok által… 

 Egy kis extra: 

A ma divatos Nike Roshe cipő tervezője, Dylan Raasch rendszeres meditációjából nyerte ötletét. A cipő neve is egyenesen a japán rōshi (老師) szóból származik, mely “idős tanítót” jelent, és a Zen buddhista mesterek címe. Teljes cikk

nike-roshe-run-story-1.jpg

(írta: sharose)

Szólj hozzá

meditáció jóga budhizmus ertekitelet Kereszténység szerintunk