2015. már 14.

Abortuszdiktátum: Lesöpörtek 195 ezer aláírást Brüsszelben

írta: vigyazo
Abortuszdiktátum: Lesöpörtek 195 ezer aláírást Brüsszelben

A Tarabella-jelentés kötelezi a magyar parlamentet is

abortion2.jpg"A nők és férfiak sosem lesznek egyformák, de mindnyájunk érdeke, hogy ugyanolyan jogokat élvezzenekˮ - összegezte Marc Tarabella belga képviselő a vitát és szavazást a nők egyenjogúságáról, melyre éppen a nemzetközi nőnap után, március 9-10-én került sor. Az életvédő jelképévé vált 19 hetes Baby Walterről itt írtunk.

baby-walter.jpg

“Walter tökéletes gyerek volt és valódi életet élt már odabent" - mondta Baby Walter édesanyja

Az Európai Parlament megszavazta Tarabella jelentését, amely - mint arról beszámoltunk - “egészséghiányos” állapotként határozza meg a terhességet, amennyiben egy nő annak érzi. A CitizenGo kezdeményezésére indított petíciót végül közel kétszáz ezren írták alá, hogy tiltakozzanak az "abortuszjog" ellen, de ez mégsem bizonyult elegendőnek. A képviselők a vitában hivatkoztak ugyan a képviselők "bizonyos lobbicsoportoktól kapott üzenetekre", de könnyedén elhesegették a 195 ezer aláíró álláspontját azzal az érvvel, hogy a jelentés nem csupán a terhességmegszakításról, hanem egyéb nők és férfiak közötti egyenlőséget előmozdító javaslatról is szól.

mep-marc-tarabella-1.jpg

Marc Tarabella belga EP-képviselő

Az EP-vitát egyébként nem övezte kifejezetten hatalmas érdeklődés. A 751 képviselőből alig egy tucatnyi volt jelen, és persze nem meglepő, hogy nagy többségük a női képviselők közül került ki. A vita hangulata viszont a kis létszám ellenére is parázs hangulatú volt. Jelen voltak természetesen a támogató oldalról, de az ellenző oldal is képviseltette magát. Sokan közülük nehezményezték az "abortuszjoggal" kapcsolatos részt a jelentésben, mire válaszként megmagyarázták számukra: a nők a testükkel kapcsolatos döntési képessége még nem egyenlő az abortusszal. "Senki sem beszélt abortuszról!" - állították.

A szexuális és reproduktív egészség még nem az abortusz pártfogásának számít 

- fogalmazott másképp egy képviselő asszony (a támogató oldalról). 

(Magyarország is napirendre került, mint olyan ország, ahol a nők elleni erőszak családon belüli ügynek számít. Az erről való még több párbeszéd bizony fontos lenne, ezt be kell látni.)

Ugyanakkor a 441 igennel szavazó képviselő jóvoltából a Tarabella-jelentésben leírtak innentől kezdve nem tagállami hatáskörbe fognak tartozni, hanem uniós szinten diktálják majd.

"A végeredmény nem túl rózsás: lassan változnak a dolgok, és ennek a nők jogai látják kárát. De az állásfoglalás elfogadása azt mutatja, hogy az Európai Parlament többsége támogatja a bérek egyenlőségét, az anyasági szabadsághoz és az abortuszhoz való jogot, és kiáll a nőket érő erőszak ellenˮ - érthetetlen módon Tarabella egy mondatban érvelt az anyasági szabadság és az abortusz mellett a vita végén. 

"EU-szinten mondjuk majd meg egy férfinak, hogy mossa ki az ingjét és aztán hogyan teregesse ki!?" - tette fel a kisarkított kérdést a jelentés kapcsán egy német képviselő asszony.

És sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a válasz a kérdésre: igen...

(Írta: ringtone)

 

 

 

Szólj hozzá