2015. már 16.

2016-tól jöhetnek a "három szülős bébik"

írta: vigyazo
2016-tól jöhetnek a "három szülős bébik"

Kegyetlen emberkísérlet vagy életmentő módszer?

3parent2.jpg

Nagy-Britanniában a Lordok Háza is megszavazta azt a törvényt, melynek eredményeképpen három biológiai szülővel rendelkező gyermekek jöhetnek világra. A februári alsóházi szavazás után már csak ez választotta el az utópiának ható elképzelést a valóságtól. Innentől zöld lámpa a három szülős bébik létrejötte előtt. A „Human Fertilisation and Embryology Act” néven megszületett törvény elsöprő fölénnyel, 280 igen és csupán 48 nem szavazattal ment keresztül a Lordok Házában.

Kérdés azonban, hogy valóban annyira érintett-e az angol társadalom e sajátos problémát illetően, hogy az amúgy etikailag igencsak megkérdőjelezhető intézkedés ekkora támogatást élvezzen az angol parlament felsőháza részéről. A szakértők arról beszélnek, hogy évente körülbelül 125-150 gyermek születne az új eljárás segítségével. Nem tudjuk azonban, hogy valóban világra jönnének-e ezzel az eljárással létrehozott embriók. Ugyanis minderre eddig nem volt példa, így nem tudni, valóban életképes embriókat, újszülötteket tudnának a kutatók 3 ember DNS-éből létrehozni. Annak ellenére, hogy David Cameron brit miniszterelnök az új módszer mögött álló alapos kutatásokról és tesztelésekről beszél. „Úgy gondolom, hogy mindez teljesen kivizsgálva, tesztelve van, és

olyas valakiként, akinek egy súlyosan sérült gyermeke volt, tudom, min mennek keresztül azok a szülők, akik egy ilyen betegség miatt aggódnak

 – mondta a brit miniszterelnök, akinek első gyermeke 6 évesen hunyt el többszörös fejlődési rendellenességek következtében.

A realitás mégis az, hogy eddig csak állatokon hajtottak végre ilyen kísérleteket (melynek lényegéről egy korábbi cikkünkben olvashattok), ezért nem tudni, működne emberek esetében is. Nem csoda, hogy a kérdés ennyire megosztotta mind az angol, mind az európai társadalmakat. Igen, a kérdés túlnőtte magát a szigetországon, a Lordok Házában zajló szavazás előtt 55 olasz képviselő szólította fel az angol parlament felsőházát, hogy ne támogassák az új törvénytervezetet. De nem csupán törvényhozói, civil körök is felléptek a kezdeményezés ellen. A CitizenGO nevű szervezet százezer internetes aláírás összegyűjtését tűzte ki célul az azóta már törvény szintjére emelkedő tervezettel szemben. Jelenleg 87.870 európai állampolgár fejezte ki egyetnemértését az emberi életbe való mesterséges beavatkozással szemben.

3parent.jpg

Majd a szavazás megtörténte után az Európai Parlament Képviselői is fontosnak tartották, hogy aggodalmuknak adjanak hangot. Az ötven EP-képviselő úgy gondolja, hogy Nagy-Britannia az új metódus engedélyezésével megsértette az EU-s jogot, továbbá meggyalázta az emberi méltóságot. Miroslav Mikolask, szlovák EP-képviselő nyílt levélben fordult az angol miniszterelnökhöz, melyben kifejtette, hogy a törvény sérti az emberi méltóság alapvető normáit, a személy sérthetetlenségét. Hubert Hüppe a német szövetségi parlament tagja (CDU), orvosetikai szakértő is „visszafordíthatatlan emberkísérlet”-ről beszélt „ismeretlen kimenetellel”.

De vajon mire fel ez a széles körű felháborodás? Sokan úgy vélik, hogy Anglia a maga fejlettségével és világpolitikában betöltött szerepével mintát adhat más országok jogalkotása számára is e dilemmát illetően. Ha Angliában elindulnak a DNS-t módosító beavatkozások, és sikeresek lesznek, az példaértékű lehet más államok számára is, és azt eredményezi, hogy további országok lépnek át egy igen fontos etikai határt.

Tényleg annyira súlyos kérdés ez, mint amekkora vita követte a törvénytervezet megalkotását, majd elfogadását? Az egyik oldalon az orvostudomány és a technika jótékony célokra fordításáról beszélnek, amely által lehetővé válik, hogy olyan szülőknek, akiknek eddig egy súlyos rendellenesség által veszélyeztetve volt megszületendő gyermekük, most egészséges gyerekeket vállalhassanak. A mitokondriális betegség epilepsziához, izomdisztrófiához, szívproblémákhoz vezethet, ami az élettartam tragikus lecsökkentét is eredményezheti. Nem Istent játszunk, csak lehetővé tesszük, hogy két szülőnek, akinek nem lehet egészséges gyermeke, lehessen. – mondta Davis Cameron is, reagálva azokra az érvékre, miszerint az emberi génekbe, DNS-be való beavatkozások során, az ember olyan területre téved, ahol már nincs létjogosultsága tevékenykedni. De biztos így van? Valóban kiterjed az ember hatásköre az emberi életekbe való beavatkozásig? S ha most még csak jótékony célokra, de meg tudjunk állni, hogy ne avatkozzunk be az emberi életbe mesterséges módon, ha egyszer lehetővé válik, hogy meghatározzuk például születendő gyermekünk intelligenciáját vagy éppen szemszínét? Jöhetnek a designer-baby-k?

További kérdéseket vet fel a kísérlet a tekintetben is, hogy a módosítás által a gyermekben nem csupán a DNS-t változtatják meg a kutatók, hanem genetikai csíravonalát is. Vagyis a gyermek a megváltozott állapotát örökíti tovább, amelyről egyelőre nem tudjuk veszélytelen-e. Mi történik, ha bár sikerül kiküszöbölni egy betegséget, de az így született gyermek tovább ad három másikat? S egyáltalán, biztos, hogy nem fog a beavatkozás személyiségbeli torzulásokkal járni?

A Lordok Háza által is megszavazott törvény által a tudománynak egy új, etikailag nem elfogadható irányvonala vette kezdetét, először legálissá váltak a tulajdonképpen „emberkísérletnek” is nevezhető módosítások. 2016-tól pedig a 3 szülővel rendelkező személyek már közöttünk élhetnek

(írta: Zoey)

Szólj hozzá

család kvantum DNS Nagy-Britannia Cameron