2015. már 17.

"Ti nők": a török médiatanács berágott a sorozatra

írta: vigyazo
"Ti nők": a török médiatanács berágott a sorozatra

Büntettek Allah és az eperízű óvszerek miatt  

 

ah-biz-kad_nlar-dizi-980x500.jpg

Míg Európa nagy részén a szabadságjogok miatt aggódnak, a Török Legfelsőbb Audiovizuális Tanácsot (RTÜK) ez nem izgatja túlságosan; azért bírságoltak meg egy televíziót, mert a Vous les femmes (Ti nők) című sorozat egyik részének szinkronizálásakor az Isten szót használták Allah helyett. 

Az indoklás szerint ezzel a csatorna a gyermekek Allahról kialakított felfogására lehet negatív hatással. Továbbá azt is az adás rovására írják, hogy megsértette a török társadalom nemzeti és érzelmi értékeit.

Úgy tűnik, hogy míg a pápa nem lát különbséget mostanság a két személy között, az iszlamista gyökerű kormány nagyon is megkülönbözteti őket.

A hatósági döntés nem aratott osztatlan sikert, számos internetező megkérdőjelezte a jogosságát, megemlékezve arról, hogy az arab Allah szó valójában Istent jelent. A bírálói által „erkölcsrendőrségnek” is nevezett médiafelügyeleti hatóság nem csak vallási ügyekben lép fel, ugyanezen sorozatban eperízű óvszerek megvitatása miatt kapott nemrégiben pénzbüntetést a csatorna.

Törökország 2002-ben megszavazott kormánya a nyugati értékektől egyre jobban eltávolodni látszik, csatlakozva a Közel-Keleten egyre inkább erősödő radikális vonalhoz. Szintén nemrég történt, hogy terhelő dokumentumokat szivárogtattak ki hekkerek a Török Hírszerző Ügynökségről (MIT), melyek szerint a MIT terrorista csoportokat fegyverezett fel Szíriában „humanitárius segítségnyújtás” címén.

Egyiptomban a kopt keresztények azonban nem sokat rágódnak a kérdésen: egy nagyszabású szabadtéri istentiszteletükön 2011-ben tíz percen át kiáltották Jézus nevét.

(írta: nothernlights)

 

Szólj hozzá