2015. már 18.

A Netanjahu-titok: Megmentheti Orbánt is?

írta: eisen64
A Netanjahu-titok: Megmentheti Orbánt is?

5 ok, amiért itthon nem működik a sikerrecept

neta_orban2.png

A nemzetközi várakozásokkal szemben egyértelmű győzelmet aratott Benjamin Netanjahu az izraeli választásokon. Kiderült, jól döntött, amikor a nemzeti érdekek képviseletére építette programját, függetlenül attól, hogy mit gondolnak erről Brüsszelben vagy Washingtonban

Netanjahu sikere elvben igazolást adhat Orbán Viktornak is, hogy lám, érdemes széllel szemben is a saját utunkat járni. Ráadásul olyan jobboldali politikusról van szó, aki húsz éve országa meghatározó vezetője, fel tudott állni a vereségből, és minidig rácáfolt azokra, akik már temetni kezdték pályafutását. A Netanjahu-recept Orbán Viktornál is működhetne, de van néhány fontos különbség:

1. Témaválasztás. Netanjahu globális jelentőségű ügyekben megy szembe a világgal. Azt mondja, nem szabad rossz alkut kötni Iránnal, mert az az egész Közel-Keletet atomspirálba lökné és felborítaná a térség stabilitását. Persze, Irán Izraelt is fenyegeti, de kérdés nemzetközi fontosságát még azok is elismerik, akik nem értenek egyet Netanjahu állításával.

2. Kritikákra adott reakció. Netanjahu a kampányban elpanaszolta, hogy Obamától kezdve a “skandinávokig” hányan próbálják meg kívülről megbuktatni őt. Ennek volt is alapja, hiszen amerikai kampánytanácsadók, Soros-pénzek egyaránt felbukkantak az elmúlt hónapokban a “Bárki, csak ne Bibi” jelszóval szerveződő Netanjahu-ellenes tábor oldalán. De a reakciók megmaradtak az interjúk és Twitter-üzenetek szintjén, nem indultak állami hatósági vizsgálatok, nem voltak civilek elleni razziák.

3. Média. Igen, az izraeli média 80%-a az ellenzéket támogatta Netanjahuval szemben, aki azonban erre nem az elzárkózással és bojkottal reagált, sőt. Az elmúlt hetekben minden jelentős médiumnak nyilatkozott, akármilyen “ellenséges” kérdéseket tettek is fel neki.

4. Önkritika. Ez Netanjahunak sem erős oldala, de legalább az elmúlt hetekben felismerte, hogy az izraeliek nem csak az ország védelmét várják a kormánytól, hanem azt is, hogy segítse az emberek megélhetését, a lakásfeltételektől kezdve a családok támogatásáig. A kormányfő a kampány hajrájában elismerte, hogy ezen téren hat éves kormányzása alatt sokat mulasztott, és ígérte, ha újra bizalmat szavaznak neki, változtatni fog.

5. A demokrácia feltétlen tisztelete. Ez nem csak Netanjahura, hanem politikai ellenfeleire is igaz. Bármilyen éles, személyeskedő volt a kampány (nagyon), a valós választási eredményeket egyik oldal sem kérdőjelezte meg. A vesztes pártszövetség vezetője sírva mondta, hogy nagyon fáj, amiért nem sikerült, de gratulált a győztesnek és támogatást ígért az ország számára létfontosságú ügyekben.

Egyébként a jeruzsálemi sikerrecept akár Budapesten is működhetne.

Szólj hozzá

hatalom Orbán Viktor Izrael Obama Benjamin Netanjahu