2015. már 28.

Bibliai szenzáció: Irakból kimentett kincsek Jeruzsálemben

írta: vigyazo
Bibliai szenzáció: Irakból kimentett kincsek Jeruzsálemben

3D-s modelleken a babiloni fogság 2500 éves története

A Holt-tengeri tekercsek mellett a zsidóság történetének legfontosabb dokumentumait mutatja be egy új, interaktív kiállítás Jeruzsálemben. A Bible Land Museum Babilon folyóvízeinél című tárlatának különös jelentőséget ad, hogy a korszak régészeti emlékei közül sokat éppen napjainkban pusztít el Irakban az Iszlám Állam terrorhadserege.

Izrael történelmében kulcsfontosságú a babiloni fogság, amelyről Dániel, Jeremiás és Ezékiel próféta is írt könyveikben. 

Babilon folyóvizeinél, ott ültünk és sírtunk, mikor Sionról megemlékezénk.

A 137. zsoltár szavai akkor íródtak, amikor Nabukodonozor király lerombolta Jeruzsálemet és fogságba hurcolta a júdeaiakat a mai Irak területére. Erről a zsoltárról kapta a nevét a jeruzsálemi Biblia Földje Múzeumban megnyílt kiállítás is, amelynek fő kurátora, Filip Vukosavovic szerint most először látható a babiloni fogság teljes története, i.e. 604-től, amikor Nabukodonozor király először lép Izrael földjére, egészen i.e. 539-ig, amikor Círus és a perzsák meghódítják Babilont és elengedik a foglyokat.   

A kiállításon felhasznált információ nagy része akkád nyelven íródott agyagtáblákról származik, ősi ékírásos szövegekből.  A most először kiállított régészeti leletek Al-Yahuda város, Júda törzsének Babilon földjén épült településének mindennapi életét mondják el.  

A Holt-tengeri tekercsek mellett talán ez a legfontosabb dokumentum, ami valaha is előkerült.

- állítja Amanda Weiss, a múzeum igazgatója, aki szerint a kiállítás fontos fejezetet nyit a zsidóság történelméből.  

Az ősi agyagtáblák alapján a kiállítás valódi embereken keresztül mutatja be a fogságba hurcolt júdeaiak mindennapi életét, akik a dokumentumok szerint bérleti szerződéseket kötnek, adóügyeik vannak

“Az egyik ilyen ember Aggeus, Ahikám fia. Aggeust választottam, hogy ő mondja el a babiloni fogság történetét, úgy, ahogyan azt még sohasem hallottuk.” - mondja  Vukosavovic, és hozzáteszi, hogy Aggeussal a szövegekben találkozott. “Megismertem a testvéreit, az apját. Ismerem a nagyapját és a nagyanyját. Ráadásul a dédapjával is találkoztam – ezeken az új szövegeken keresztül, amelyeket korábban még senki sem látott.”

Al-Yahuda falu makettjén interaktív módon jelenítik meg a zsidók mindennapi életét. A látogatók láthatják, ahogyan szántanak a földeken, ahogyan hajóznak a folyókon, ahogy az asszonyok otthon főznek a tűznél esténként; vagy a datolyapálmákat. 

Az agyagtáblák tanúsítják, hogy a foglyok megfogadták Jeremiás szavait és virágzó életet éltek. „Építsetek házakat és lakjatok azokban, plántáljatok kerteket és egyétek azoknak gyümölcseit… szaporodjatok meg ott, és meg ne kevesedjetek. És igyekezzetek a városnak jólétén, amelybe fogságra küldöttelek titeket, és könyörögjetek érette az Úrnak, mert annak jóléte lesz a ti jólétetek.”

539-ben Nagy Círus és a perzsák meghódították Babilont. Círus egyszerűen minden foglyot elengedett. Sokan, Aggeushoz és családjához hasonlóan azonban úgy döntöttek, hogy maradnak. Megalapozták az életüket, gazdagságban éltek, családjuk volt, iskoláik.   Csak 1950-52 között, Izrael állam megalapítása után űzte el az iraki állam a területén élő zsidókat, több ezer embert. Ahogy üres kézzel érkeztek Babilonba, úgy is hagyták azt el. A kiállítás bemutatja a két és fél ezer éven át tartó teljes folyamatot, amelyben a zsidók fogságba vitettek, majd visszatértek az Ígéret Földjére. 

(forrás: ATV / 700 Klub)

Szólj hozzá

írás zsidóság Biblia Irak Jeruzsálem Babilon Holt-tenger