2015. már 29.

Hogyan szenvednek a dohányzó kismamák babái?

írta: vigyazo
Hogyan szenvednek a dohányzó kismamák babái?

Megdöbbentő ultrahang-fotók arról, mit tesz a füst a magzatokkal

smokingbabies.jpg

Évtizedek óta közismert, hogy szakemberek ellenzik a terhesség alatti dohányzást. A gyilkos füst következményei lehetnek többek között a halva születés, koraszülés, a baba légzési problémái, szívelégtelenség vagy agykárosodás. Az újonnan megjelent fotók még világosabb képet tárnak elénk a problémáról. (Felül egy dohányzó anyuka magzata, alul egy füstmentesen fejlődő baba)

A Durham Egyetem, a Lancaster Egyetem és Dr. Nadja Reissland tanulmányt készített a dohányzás és terhesség kapcsolatáról 20 anyukát megfigyelve. Az anyukák közül négy átlagosan 14 cigarettát szívott el naponta, a többi 16 pedig nem dohányzott. Az anyukák rendszeres ultrahangos vizsgálatokon vettek részt a terhesség idején, mialatt feljegyezték a magzatok mozgásait és egyéb tényezőket.

Észrevették, hogy a dohányzó anyukák magzatai többször érintették a fejüket, és jelentősen magasabb arányú volt a szájmozgásuk – mindnél fejlődési lemaradást jegyeztek fel. Általában a normálisan fejlődő magzat a terhesség előrehaladásával egyre kevesebbszer teszi ezeket a mozdulatokat. Ez azt jelzi, hogy az anyai dohányzás befolyásolja a baba központi idegrendszerének fejlődését.

dohany5.jpg

„A modern technológiának köszönhetően most már láthatjuk, ami korábban el volt rejtve. Leleplezhettük, hogyan befolyásolja a dohányzás a magzat fejlődését olyan módon, amit eddig nem vettünk észre” – mondta Brian Francis, a tanulmány egyik szerzője, a Lancaster Egyetem professzora.

Ez újabb bizonyítéka a terhesség alatti dohányzás negatív hatásaira.

dohany2.jpg

A kutatók remélik, hogy a képek és a vizsgálatok eredménye hasznos segítség lesz a jövendőbeli anyáknak leszokni a dohányzásról. A dohányzást rettenetesen nehéz feladni sokaknak, még akkor is, ha minden okuk meg van rá, beleértve gyermekük egészségét is. Míg a tanulmány alatt megfigyelt babák normálisnak lettek nyilvánítva a születéskor, a kismama dohányzása életre szóló következményekkel járhat a baba számára. Végül is teljesen mindegy, mivel védekeznek a láncdohányos kismamák, kell, hogy legyen annyi erejük, hogy lemondjanak a gyermekük egészségért a cigiről.

További cikkeink a témában:

Ikonná vált a 19 hetes Baby Walter

Videón az érintés csodája: feltámadt a koraszülött Jamie

(írta: ombra)

 

Szólj hozzá

terhesség dohányzás egészség magzat abortusz kvantum érték/ítélet