2015. már 31.

6 zenész, akit utáltak a politikusok

írta: sKoDa
6 zenész, akit utáltak a politikusok

Ők már Boggie előtt kiverték a biztosítékot

waters.jpg

Izrael tiltakozását váltotta ki Csemer Boglárka dala, mellyel az Eurovíziós Dalfesztiválon fogja hazánkat képviselni. Az énekesnő előadásán ugyanis a "2014 – Gáza – az áldozatok kétharmada civil, köztük több, mint 500 gyerek” mondat is megjelent a háttérben futó szövegsorok között. A szöveg végül nem fog szerepelni a bécsi versenyen, de Boggie szerint ennek nem az izraeli kritika az oka, a döntés már azelőtt megszületett. Nem az ő dala volt az első, ami vihart aratott, jó néhány ismert előadó állt ki már markáns politikai üzenettel.

1. Roger Waters

A Pink Floyd utolsó albuma, a The Final Cut 1983-ban jelent meg. A lemez fő üzenete már az egyedüli szerző, Waters álláspontját fejezi ki a világról. A zenész az ekkor zajló Falkland-szigeteki háborút és a nyugati világ vezetőit, Margaret Thatchert, Ronald Reagant és Menachem Begint bírálja, akiket egy végső, nukleáris megoldás keretében eltakaríttatna a világról.

A zenész általános diktatúra- és kapitalizmusellenessége új, konkrét formát öltött, miután 2006-ban Izraelben és a palesztin területeken járt. Waters ekkortól rendszeresen kampányolt a palesztinok mellett, és Izraelt a dél-afrikai apartheid rendszer folytatójának állította be. 2013-ban a Wall című produkcióval okozott felháborodást, európai turnéját kapásból egy tekintélyuralmi jelképek és Shell-logó mellett Dávid-csillaggal dekorált disznóval indította.

Waters 2010-es koncertsorozatán is megjelent a Dávid-csillag. Akkor a repülőgépekről lehulló bombák öltötték fel a zsidó jelkép formáját, amelyet dollár szimbólumok követtek.

Waters előszeretettel kampányol a palesztin államiság mellett, legutóbb Banksy egyik graffitijét retweetelte, mely a palesztin területeket ért bombatámadások hatásait mutatja be.

A brit szavazás után a Huffington Post hasábjain írt arról, hogy a nyugati kormányok cserbenhagyták a palesztin gyerekeket, amikor hagyják, hogy százával gyilkolássza őket az IDF.

roger_waters_graffitis_the_wall.jpg

A palesztin-párti művészek sorában olyan neveket találunk Watersé mellett, mint Lupe Fiasco, vagy akár a OneDirectionből a közelmúltban kilépő Zayn Malik. Kim Kardashian is beszólt a vitába: 2012-ben a gázai rakétaháború idején mindkét felet támogatta, de utóbb elnézést kért és törölte twitter-üzeneteit. Izraelt olyan hírességek támogatják, mint például Arnold Schwarzenegger és Seth Rogen, de elképzelhető, hogy Taylor Swift is a közel-keleti országba látogat a nyáron. 

2. Sex Pistols

Nem minden brit zenekar kritizálhatta egyébként olyan könnyen a szigetország vezetését, mint ahogy azt a Pink Floyd tette: a Sex Pistols God Save the Queen számát például kitiltották a BBC-hez tartozó médiumokról rendszerellenessége miatt.

sex-pistols.jpgA cím az Egyesült Királyság himnuszáéra utal, a szöveg pedig fasiszta rezsimnek nevezi a fennálló rendszert, a királynőről azt állítja, hogy csak annyi haszna van, amennyi pénzt a turizmusból szerez az ország. 

3. Nicki Minaj

Barack Obama személye is heves reakciókat váltott ki a művészvilágból, kampányai során mind támogatói, mind az ellenzői között világhírű művészek szálltak ringbe. Nicki Minaj például Lil Wayne Mercy című számában szerepelt vendégelőadóként. A produkció olyan hatásos volt, hogy még az elnök is megszólalt miatta, és kifejezte értetlenkedését. Egyebek mellett arról reppelt ugyanis, hogy ő

republikánus, aki Mitt Romneyra szavaz.

A következő sorban viszont már az szerepel, hogy a jelölt minden bizonnyal tönkretenné a gazdaságot. Később a Twitterén köszönte meg, hogy Obama megértette a kreatív humorát és szarkazmusát, mint ahogy minden okos ember is megértette.

nm.jpg

Nem csak dalban álltak ki zenészek Obama mellett: Snoop Lion (ex-Dogg) pedig egy sajtókonferencián beszélt arról, hogyha Bush kapott nyolc évet hogy tönkretegye az országot, akkor úgy fair, hogyha Obama is kap nyolcat, hogy rendberakja.

 4. Katy Perry

Obama szlogenjével (Forward) feliratozott ruhában lépett fel 2012-ben egy kampánygyűlésen.

katyperryforwardobamarallybluedress.jpg

Az énekesnő amellett, hogy nagy Obama-támogató, híres meleglobbista is (ez kevéssé meglepő azok után, hogy a nevét világszerte ismerté tevő számnak az a refrénje, hogy I kissed a girl, and I liked it…). „Meleg aktivista vagyok, és büszkén vállalom. Természetesen a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként definiáló kaliforniai kezdeményezés ellen szavaztam”. Szerinte a nemiség egy képlékeny dolog, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben meghaladjuk ezeket a címkéket (a Facebook ezirányú lépéséről írt cikkünket itt olvashatod el).

5. Dave Mustaine

Ellenzőkből is kijutott Obamának rendesen: Dave Mustaine, a Megadeth frontembere azzal vádolta, hogy több gyilkosságot is ő rendezett meg azzal a céllal, hogy későb korlátozhassa a lakosság fegyverviselési jogát.

davem.jpg

A Megadeth az USA korábbi háborús politikáját is kritizálta: 2004-ben, a Bush-éra alatt, az iraki invázió után másfél évvel jelent meg a Blackmail the Universe (Zsarold meg a világmindenséget) című számuk, melyben az elnöki repülő lelövéséről, és az azt követő retorzióról fantáziálnak. A kritika fő célpontja az a politika, mely meg sem próbálja más módon elsimítani a konfliktusokat, mondván, hogy csak az erőből ért az ellenfél.

6. John Lennon

Már korábban is heves művészi reakciókat váltott ki a 20. század második felének globális konfliktussorozata. John Lennon a hidegháború, és az épp zajló vietnami konfliktus alatt képzelt el egy menny és pokol, vallás és országok, birtoklás, kapzsiság és éhezés nélküli világot, melyben nincs miért élni vagy meghalni, és így az emberiség egy nagy testvériségként él. De Lennon művészetében a háborúellenes vonal többször is felbukkan, így a Happy Xmas című dalában, vagy a Give Peace a Chance-ben is.

jhon-lennon-1414171820-174bcf71f411892b73609712fceed81e.jpg

Ám nem Lennon volt a Beatles egyetlen, a közélettel valamint a politikai berendezkedéssel előszeretettel foglalkozó Beatle: saját bevallása szerint McCartney volt az, aki felhívta a tagok figyelmét a vietnámi háború borzalmaira, és aki politikai töltetett adott az együttesnek. Paul az ismertségük kezdetére datálja az együttes átpolitizálását, és a folyamatot Bertrand Russel nevéhez köti - a filozófus elemezte neki a vietnámi háború borzalmait, ő pedig a hallottakat továbbította a többieknek.

A háború ellen olyan előadók is felemelték a hangjukat, mint a The Doors, a Rolling Stones, a Rage Against the Machine, Bob Dylan, vagy Pink.

A Rolling Stones mindig is aktuális problémákkal foglalkozott, így kezdetben a lázadás, a generációk harca, a szexualitása, a szociális egyenlőtlenségek, később pedig a nyugati kultúra alapjai - individualizmus, szabadságvágy, nonkonformizmus ihlette számaik szövegét.

Az anarchista-szocialista nézeteiről ismert Rage Against the Machine is sokat foglalkozik aktuálpolitikával. A zenekar egyik tagja, Zack De La Rocha például Bush-t Irak megszállásáért háborús bűnösként bíróság elé állította, majd felakasztotta és lelőtte volna.

ratm.jpg

Szólj hozzá

rock Katy Perry ertekitelet Beatles Nicki Minaj John Lennon Pink Floyd Sex Pistols Roger Waters Boggie