2015. ápr 01.

Nem adja fel: könyvet írt a szaúdi blogger

írta: vigyazo
Nem adja fel: könyvet írt a szaúdi blogger

"1000 korbácsütés": 3 év után először szólalt meg Raif Badawi

raif1.jpeg

„Csodával határos módon túléltem” - írja az 1000 korbácsütésre ítélt szaúd-arábiai Raif Badawi levelében, ami a Der Spiegel közölt. A szólásszabadság mellett felszólaló blogger 2015. január 9-én, egy Dzsidda nevű városban, az al-Dzsafali mecset előtt kapta meg az ezerből az első 50 korbácsütést. 

Badawi története 2008-ban kezdődött, amikor elindította a Szabad Szaúdi Liberálisok elnevezésű honlapot. Weboldalán társadalmi vitát kezdeményezett az iszlám vallás szerepéről az arab királyságban. Az iszlámot megsértő bloggert 2012 júniusában tartóztatták le: 10 év börtönbüntetést, egymillió szaúdi riál (kb. 71,5 millió forint) pénzbírságot és 1000 korbácsütést róttak ki az emberi jogi aktivistára.

Az ezer korbácsütést eredetileg hetente kapta volna meg 20 héten keresztül, azonban rossz egészségi állapota miatt január óta folyamatosan elhalasztották a végrehajtást. 

Felesége, Ensaf Haidar, aki Kanadába menekült és onnan harcol férje szabadon engedéséért, a Der Spiegelnek elmondta, hogy férje magas vérnyomástól szenved, de mindenekelőtt a pszichikai állapota aggasztó.  

A német újságban megjelent levelében a 31 éves Badawi beszámol tapasztalatairól. Leírja, hogyan élte túl csodával határos módon az első 50 ütést, miközben körbevette őt egy Allahu akbar!-t skandáló, tomboló tömeg.

raif3.jpg

Mindez a kegyetlen szenvedés csak azért történt velem, mert kinyilvánítottam a véleményem

– írja a blogger.

Levelének teljes tartalma, valamint az előző évben törölt honlap blogbejegyzései olvashatóak németül az április 1-jén megjelenő könyvében. Az „1000 korbácsütés” címet viselő könyv az Ullstein kiadó gondozásában kerül piacra. Habár a német külügyminisztérium óva intette Badawit és feleségét a nyilvánosságtól, a házaspár bízik abban, hogy a figyelem védelmet jelent a szaúdi jogvédő számára.

Férjem a munkájának folytatását látja a könyv kiadásában, és biztos benne, hogy helyes meggyőződésért harcol

– erősíti álláspontjukat Haidar a német hetilapnak. 

Európai kormányok és emberi jogi szervezetek kiálltak Badawi ügye mellett. Több országban – köztük Magyarországon is – szerveztek szimpátiatüntetéseket a blogger szabadon engedéséért. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Huszein is még januárban, az 50 korbácsütést követően felszólította a sivatagi királyságot az ítélet felülvizsgálatára. Emlékeztette az ország vezetőit, hogy Rijád is aláírta a kínzás elleni ENSZ egyezményt, amely tiltja a korbácsolást.

Eközben várható az ügy újratárgyalása is. Ez azonban kockázatos, hiszen az iszlámtól való elfordulást halállal büntetik az országban. A királyságban rendszeres a halálbüntetés, és csak idén már 44 embert végeztek ki. 

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kutatásairól itt olvashattok.

Szaúd-Arábiáról 7 megdöbbentő tényt közölt nemrég az atv.hu is.

Érdemes odafigyelni hazánk kapcsolatára is Szaúd-Arábiával, amely év eleje óta szorosabbá vált. Februárban az Országgyűlés elnöke, Kövér László hivatalos látogatást tett Rijádban, ahol sor került egy napelemeket gyártó üzem létesítéséről szóló megállapodás aláírására is. "Határozott szándékunk és törekvésünk a politikai és gazdasági együttműködés erősítése Szaúd-Arábiával az állami és a magánszféra területén egyaránt" – jelentette be Kövér László a látogatás alkalmával.  

(írta: meme)

Szólj hozzá