2015. ápr 03.

8 személy, aki megváltoztatta Tim Cook életét

írta: mbrave
8 személy, aki megváltoztatta Tim Cook életét

Steve Jobs utódja, aki túlnőtt mesterén

3020550-poster-p-1-tim-cook-calls-out-blogger-apple-event.jpg

Legutóbb felsoroltuk azt a nyolc embert, aki bedurrantotta Steve Jobs-ot és a világ legértékesebb, legnagyobb bevételű és legnagyobb befolyású vállalkozását. Az alapító azonban elment és idők túlhaladtak Jobs rock and roll, spritualtitás és a technológia imádatának az őrült keverékében fogant vízióján. A konvenciók elleni lázadás vízióján. Azon a vízión, ami még kalapácsot dobott a Nagy Testvér képébe, kalóz zászlót húzott az irodája fölé, szubkultúrát teremtet termékei körül és kapitalizmust a jó és rossz harcára cserélte üzleti tervében. Jobs világmegváltó “örültnek” tartotta magát: "Légy éhes, légy bolond és tedd jobbá a világot" - üzeni 2011-es halálával lezárult életműve az utókornak. A trónörökös mosolygott ezen, megtapsolta, bekeretezte és végül kivágta a "kukába", hogy helyet készítsen saját víziójának:

Mindenki szeretne az a tóba dobott kavics lenni, amely előidézi a változás hullámait

- így foglalta össze “Globális példakép”-ként elhíresült életcélját a Fortune magazinnak, aminek alapját a tények is igazolják:

Tim Cook …

  • a Fortune szerint a világ legjobb vezetője
  • teljes vagyonát szétosztja a rászorulóknak.
  • cége több készpénzt kezel, mint az amerikai államkincstár
  • az egyetlen nyíltan homoszexuális vezérigazgató a Forbes 500-as listáján
  • négy év alatt kétszeresére növelte az Apple árbevételét
    + sokak szerint humanistább, mint maga Ferenc pápa :)

Ezek a tények önmagukban érdekesé teszik azt a 8 embert, aki Tim Cookot rávette arra, hogy ne lázadjon a világ ellen, hanem vezesse azt és ne jobbá tenni, hanem birtokolni akarja azt.

 1. Martin Luther King és JFK: újra címkézett példaképek 

mlk_jfk_ap_328.jpg

Óriási tisztelője vagyok mindkettőjüknek. Minden nap rájuk nézek, mert úgy gondolom, a mai napig vannak olyan rendszerek és emberek Amerikában és a világon, akik arról akarnak meggyőzni minket, hogy egyes csoportok nem érdemlik meg ugyanazokat a jogokat mint mások. Szerintem ez őrültség és nem méltó az Egyesült Államokhoz.” - indokolta meg a PBS News riporterének, miért tette ki képüket az irodája falára

Tim Cook nyíltan vallja, hogy az LMBTQ mozgalom a 60-as évek polgárjogi mozgalmának szellemi örököse és sikere éppolyan elkerülhetetlen, mint Kennedy és Martin Luther King törekvése a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetésére. Gyermekkorából saját tapasztalattal is rendelkezik egy Ku-Klux-Klán rituáléról:

285368.jpg

"Nagyon élénken emlékszem: nem messze onnan, ahol laktunk, tanúja voltam annak, amikor egy ismerősünknél felgyújtottak egy keresztet. Ez a látvány beégett az agyamba és örökre megváltoztatta az életem."

Számomra az az égő kereszt az elutasítás, gyűlölet és a másságtól való félelem szimbóluma lett.

A humanista, emberjogi harcos képe nem véletlenül szimpatikus Tim Cook számára, hiszen ő is hasonlóan látja és akarja láttatni magát a világ elöt. Ezért döntött úgy, hogy coming outol és ezért döntött úgy, hogy teljes vagyonát szétosztja “különlegesen fontos” ügyekre. Ez utóbbit meg is kezdte, bár azt még nem árulta el, hogy mire fordítja 217 milliárd forintos magánvagyonát. Ez a két teátrális lépése azonban máris egekbe vitte a népszerűségi indexét és sokat segített abban, hogy a fukar és ellenséges Steve Jobs képet lemossa magáról és a cégéről.

Elődje ugyanis kifejezetten tartózkodó volt minden politikai és jótékonysági akcióval szemben, ez pedig sokak szemében komoly ellenszenvet váltott ki. Jobs úgy gondolta, hogy a részvényesek majd eldöntik, mit csinálnak a vállalat által termelt pénzzel. Cook “példakép” víziója számára ez a hozzáálás elfogadhatatlan volt és az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy erről az oldalról is szerethetővé tegye a céget.

"Ez egy csodálatos cég, mégpedig pont azért mert mi nem ítéljük el egymást, nálunk nincs megkülönböztetés és mi bárkit beengedünk a főbejáraton. 

Ha az Apple-re nézek, egy olyan céget látok, ahol az elfogadás az innováció motorja.

- fényezte a vállalatot Cook, aki cégét is igyekszik beállítani abba a küzdelembe, amit személyes szinten vív az LMBTQ közösség jogaiért. Az Apple nyaranta saját Pride rendezvényt tart, ahol több ezer Apple-alkalmazott és családjaik ünnepelték a nyitottságot. 

  2. Steve Jobs: A Mester 

Amikor Jobs felkereste Cookot, hogy legyen az Apple operaítív vezetője, alig öt percbe telt, hogy a biztos elnökhelyettesi pozícióját hátrahagyva kövesse a “Mestert”

tim-cook-steve-jobs-1.jpg

Megegyezett a látásmódunk, elegendő volt a legmagasabb stratégiai szinteken egyeztetnünk

- foglalta össze tömören Jobs, miért tette meg jobbkezévé a halk, munkamániás menedzsert. Bár radikálisan eltérő habitussal és személyiséggel rendelkeztek, végig volt köztük egy nagyon erős kapocs. Szinte sosem vitatkoztak, ami nagyon nagy szó volt Jobs esetében, aki imádta letolni az embereit. Az sem volt soha kérdés, ki legyen az utódja a cég élén. Igaz, voltak kisebb kérdőjelek azzal kapcsolatban, hogy helyes-e, ha a cégből léptetünk elő valakit, de Jobs nem tűrt vitát a kérdésben és simán átvitte a javaslatát.

Kétségbeesetten vágytam arra, hogy folytathassam az örökségét és vezessem az Apple-t, amelyet őrülten szeretek

- mondta a váltásról Cook.

steve-jobs-apple-campus-memorial.jpg

Cook beszédet mond a Steve Jobs halála kapcsán tartott céges megemlékezésen

Jobs irodáját távozásakor lezárták és az a mai napig úgy néz ki, ahogy legutoljára hátrahagyta. Cook jónéhányszor átjön ide gondolkozni és bár Jobs szigorúan megtiltotta neki, biztos sokszor elmereng a klasszikus kérdésen: “Mit csinálna most Steve Jobs?”.

Az Apple új gigantikus központja is lehet, hogy majd az ő nevét viseli, amikor elkészül. Az épületben több helyütt Jobs-emlékhelyeket alakítanak ki. Cook szeretné, ha Jobs iránti szenvedélyes szeretete folyamatosan jelen maradna a cégben:

Szó szerint gondolok rá minden nap, teljesen a szívembe zártam. Szelleme örökre a vállalat alapja marad

 3. Elon Musk: Viszonzatlan "szerelem"  

 Mikor Steve Jobs úgy döntött, kiveszi az Apple Computers nevéből a “Computers” szót és símán Apple Inc.-nek kereszteli át a vállalatát, az a felismerés vezérelte, hogy a cég jövője és növekedése újabb és újabb termékkategóriák létrehozásától függ. Ilyen volt a zeneiparba belépő iPod, telefon piacra nyitó iPhone és tablet kategóriát megteremtő iPad, újabban pedig a divat iparágban hódítani akaró okosóra az Apple Watch. Minden egyes nyítás új felhasználókat és bevételi forrásokat csatornáz be a mohón terjeszkedő cégbe. Cook éppen ezért figyelt fel a Elon Muskra, az autóipart Kaliforniába hozó Tesla, az online kereskedelmet átformáló PayPal és végül a űrkutatás privatizáló SpaceX alapítójára.

gm_5272c015-904c-44f5-9ae4-77520aa613db.jpg

A döbbenetesen sokoldalú Musk vállalatai - bár nem olyan profi pénztermelők, mint az Apple - igazán forradalmiak: embert küldeni a Marsra és teljesen elektromos autókat az utcára vinni jóval szexibb, mint arany színű Macbookot "fejleszteni" a kínai vásárlók számára. Cook pontosan ezt az nyers innovációs erőt szeretné újra behozni az Apple-be és ezért puhatolózik már évek óta Musk legsikeresebb cége, a Tesla Motors körül. Bár egyes sajtóhírek 75 milliárd dolláros felvásárlásról szólnak, jóval valószínűbb, hogy Cook ebből a pénzből inkább a saját autógyárát hozná létre majd a jövőben. Az akvizíciót hitelteleníti az is, hogy a szimpátia korántsem kölcsönös. A szabadidejében a mesterséges intelligencia okozta Armageddonról filozofáló Elon Musk csupán egy unalmas öltönyös menedzsert lát Cookban és szerinte a pénzügyi sikerek ellenére Jobs halála óta

 az Apple el van átkozva

Musk úgy véli, egyedül Jobs lett volna képes megalkotni az Apple autóját, aki nem sokkal halála előtt egy értekezleten üzente meg, hogy szeretné "elfoglalni Detroitot". Érdekességképen: ha akarná, ma az Apple a Toyota kivételével bármelyik autógyárat könnyűszerrel felvásárolhatná. 

ebddae0c-f639-4022-9f26-0cbda56c85b6.jpg

Nem így fog kinézni, az egyszer biztos :) 

 4. Isten: "neki köszönhetem, hogy meleg vagyok" 

Cook a Biblia-övezet szívében, egy baptista családban született és egy híresen konzervatív egyetemen szerezte iparmérnöki diplomáját. Steve Jobs-hoz hasonlóan így ő is hamar válaszút elé kényszerült a  kereszténység felé való viszonyulással kapcsolatban. Azonban míg Jobs gyorsan passzolta szülei hitét, Cook úgy tűnik, a mai napig hívőnek vallja magát, bár zárkózott életvitele és szűkszavú nyilatkozatai miatt ennek mikéntjéről nem sokat tudunk

dec-2012.jpg
Két nyilatkozata hozható kapcsolatba vallásosságával: 

Büszke vagyok rá, hogy meleg vagyok, és ezt a legnagyobb ajándékok közt tartom számon, amit Isten adott nekem

- hozta nyilvánosságra Istenre hivatkozva szexuális orientációját Cook a Bloomberg-en közölt híres publicisztikájában. 

"Gyereként a baptista egyházban kereszteltek meg és a hit mindig fontos része volt az életemnek. Mégis sose gondoltam, vagy hittem volna, hogy a vallást arra kéne használni, hogy másokat diszkrimináljunk” - állt be a vitába Cook keresztény hitére hivatkozva az idén kirobbanó országos mozgalom ellen, ami a vallásszabadság alapján védené azokat a munkaadókat, főbérlőket és üzlettulajdonosokat, akik meggyőződésükre hivatkozva nem szolgálnak ki homoszexuális embereket. 

 5. Geraldine és Don Cook: keményen dolgozó kisemberek 

A szerény körülmények között élő családban a kemény munkára való szocializálás már fiatalkorban megkezdődött. Anyja elküldte, hogy hordjon ki újságot, és ettől kezdve Tim napjai lényegében csak munkával és alvással teltek. Már gyereként megkezdte írni önéletrajzát. A klasszikus újságkihordás mellett egy étteremben mosogatott, az egyetem előtt pedig átmenetileg a helyi gyógyszertárban is kénytelen volt “szakmai gyakorlatot” szerezni szülei nehéz anyagi helyzete miatt. Apja egy hajógyárban dolgozott kétkezi munkásként, hogy eltartsa három gyermekét. Idősebb testvére, Gerald hálózatelemzőként dolgozik, míg öccse, Michael korábban a légierőnél szolgált, most pedig egy hajózási vállalkozásban dolgozik. 

14_02_24-cook_hs.jpg

Cook, ha éppen nem néhány centért melózott, minden idejét a tanulásba fektette. Osztályeső volt a iskolában és az Auburn valamint a Duke egyetemet is kitűnő minősítéssel hagyta maga mögött. 12 év robot következett az IBM-nél, ahonnan már elnökhelyettesként távozott a Compaq-hoz. Innen hívta alig hat hónap múlva Jobs az Apple-hez 1999-ben.

tim_cook_sun_valley.jpg

Napirendje rémisztő, szinte már a transzhumanista jövöképp által felvázolt “robotszerű” beosztással tolja mindennapjait! Háromnegyed négykor kel föl és futja át az emaileket. 5 órakor elmegy edzeni és fél hétkor már az irodájában kezdi a munkát, egészen estig, hogy még a kínai részleggel is tárgyalhasson zárás elött. Az egyetlen luxus, amit megenged magának, hogy a hajnal előtti felkelést viszonylag korai, tíz órás lefekvéssel kompenzálja. Legendás munkamániája miatt Jobs egyszer még az anyját is felhívta, hogy vegye rá fiát, éljen több társasági életet. A “kissé” túlzásba vitt munkaszeretet mellett Cook rengeteg támogatást is kapott a szüleitől, akik roppant büszkék arra, hogy a 2,300 lakosú Robertsdale-ből fiúk szó szerint a csúcsra dolgozta magát.  

Azért tartok ott ahol tartok, mert a szüleim több áldozatot hoztak értem, mint amit kellett volna

 6. Mark Zuckerberg: túl az elvi korlátokon 

A kétezres évek elején megjelenő közösségi hálózatok felhasználó központú filozófiája komolyan megkérdőjelezte, vajon helyes-e az Apple termékcentrikus felfogása. Tim szereti cinkelni a "Facebook, Google, Twitter triumvirátust":

Mi a készülékeink eladásával keressük meg a pénzünket, nem ügyfeleink adataival, pedig abban is nagy üzlet lenne … (de, mi) Senkinek az adataiból nem csinálunk pénzt, mert tudjuk, hogy nem akarná. Mi sem akarjuk. Nem felel meg az értékrendünknek

Ugyanakkor személyesen rengeteget tett azért, hogy az Apple túl léphessen az “eladok egy terméket vagy app-et és kész” üzletpolitikán. Vezetése alatt az alkalmazásokba építhető iAd hirdetési platform egyre inkább előtérbe került. Ennek lényege (mily meglepő), hogy figyeli a felhasználók által használt alkalmazásokat, zenéket, filmeket és könyveket és azok alapján keresi meg a hirdetők számára a potenciális célpontokat. Különösen nagyot robbanthat az újra és újra hírbe hozott online televíziózási platformjuk, az Apple TV, amiben az iAd lehetővé tenné, hogy minden nézőnek más-más reklámot sugározhassanak érdeklődési körük alapján. Szóval szépek az elvek, de egy jó vezető azt is tudja, mikor kell azokon túl lépni :)

screen-shot-2014-10-30-at-12-59-47-pm.png

Köszönjük Tim, hogy megmutattad nekünk milyen egy valódi, bátor és hiteles vezető

Sokat tanulhatott ebben témában Zuckerbergtől, aki nagy tisztelője az Apple vezérének és Cook is kifejezetten elismerően nyilatkozgat a Facebookkal kapcsolatban. Persze, mióta az Apple és Facebook rendszeresen egymás piacaira téved, könnyen felperes-alperes viszonyba kerülhetnek a jogi megoldásoktól köztudottan nem idegenkedő “jóbarátok”. 

 7. Barack Obama: tisztellek, de hagyj minket békén 

Steve Jobs, bizonyára heves temperamentumából és “rendszerellenes” múltjából fakadóan, sose jött ki jól a politikusokkal. Nemúgy Tim, aki több szakértő szerint komoly politikai karrier elé nézhet az alapján, milyen hatékonyan képviseli az LMBTQ közösség értékeit. Egy ízben még egy törvényjavaslatot is Tim Cookról akartak elnevezni a tiszteletük jegyében. Bár kérdés, hogy minek cserélné egy üres kongresszusi irodára az automatikusan a világ legbefolyásosabb emberei között helyett biztosító vezérigazgatói posztját. A hamarosan felépülő negyedmillió négyzetméteres technológiai Zen-templomból talán csak egy bizonyos fehér színű washingtoni rezidencia csábíthatná ki. Végül is a keleti-parti gazdag liberális elit egyre inkább csúszik át nyugatra, a jövő ígéretével kecsegtető Kaliforniába.

x_obama2.jpg

A ráncok és az elnökség előtt...
UI: az Apple-t zabálós PacMan matrica nagyon kemény :D

A kék szamaraknak tett örök hüségesküt nagyban elősegítette Barack Obama személye felé érzett szimpátiája. A melegjogokat erőteljesen felvállaló elnök és Tim Cook kapcsolatát csak egy kényes érdekellentét tudta beárnyékolni: Ki felügyelje a felhasználót? Az Apple vagy az állam? Obama idén januárban támogatásáról biztosította a David Cameron által szorgalmazott titkosítási törvényt, ami betiltaná az informatikai vállalatoknak és a közösségi oldalaknak, hogy titkosítsák a felhasználóik által generált adatforgalmat és így láthatatlanná tegyék azt a titkosszolgálatok számára. (A titkosítás lényege, hogy az adatforgalom kódolt és csak a készülékeken lévő kulcsok teszik olvashatóvá, így elméletben még maga az Apple sem tudja, mit küldenek egymásnak az emberek mondjuk iMessage-en) 

tim-cook-apple-hearing-huffpost.jpg

Ha a hatóságok az olyan vállalatokat, mint az Apple, titkosítási kódjaik átadására köteleznék, annak semmilyen eredménye nem lenne a terrorizmus elleni harcban és semmiféle védelmet nem nyújtana az átlagembernek.

- szögezte le karakán véleményét a kérdésben Cook. 

Az Apple számára nemcsak elvi, hanem üzleti szempontból is kritikus, hogy senki se turkálhasson a hálózatukban. Hiszen mondjuk az orosz vagy kínai piacon komoly aggodalmakat eredményezne, ha kiderülne, hogy a NSA szabadon megfigyelheti akár a külföldi felhasználókat is. Természetesen a kommunikáció szintjén maradnak az emberi jogok jól hangzó és valóban jogos frázisainál:

Elfogadhatatlan, hogy államoknak vagy vállalatoknak szabad hozzáférésük legyen a privát adatainkhoz. Ez alapvető emberi jog … Csak a rendes embereket, a 99,999 százalékot veszélyeztetjük azzal, ha nem titkosítunk

A kérdés már csak az: ha kizárjuk a kormányzati felügyeletet, ki ellenőrzi majd, hogy mondjuk az Apple visszaél-e a rábízott felhasználó adatokkal? Érdemes figyelemmel követni a fejleményeket, mert ha Szilícium-völgy óriásai legyőzik a Fehér Ház akaratát a nemzetbiztonság területén, az érdekessé teszi a talányt, vajon kik is rendelkeznek a legnagyobb befolyással a világon.  

netanyahucook.png

Tim egyébként idén februárban Izraelbe utazott a több mint 800 dolgozót foglalkoztató, 180 ezer négyzetméteres új Apple létesítmény megnyitójára. Az USA után második legtöbb almás munkavállalót foglalkoztató zsidó állam feltűnően jól kijön Cookkal: tavaly márciusban Netanjahu egy hosszú látogatással tisztelte meg az Apple cupertinói központját. Az amerikai-izraeli kapcsolatokat mélypontra vivő Obama ezen a téren is tanulhatna tőle :) 

 8. Angela Ahrendtset: irány a kifutó! 

Hogyan kerül egy parfüm és ruházati márka vezérigazgatója az Apple több mint ötszáz márkaboltjának és teljes online részlegének élére? - tették fel sokan a kérdést, amikor Tim évi 20 milliárd forintos fizetéssel leigazolta Angela Ahrendtset a sales ágazat új vezetőjének. 

angela-ahrendts-apple-store-cover.jpg

Bár a tartalomszolgáltatás egyre nagyobb mértékben járul hozzá az Apple éves bevételéhez, mégis a mai napig a termékek eladásából tudják a legtöbb pénzt lehúzni a vevők bankkártyájáról. Ezért tett már Steve Jobs is koncentrált erőfeszítéseket arra, hogy saját bolthálózatot alakítson ki világszerte az Apple számára, ahol teljes mértékben kontrollálni tudják a termékeladást. Ezt a trendet folytatta Tim is, aki duplájára növelte az ilyen dedikált üzletek számát. A stratégia sikerét bizonyítja, hogy több mint 16 milliárd dollár forgalmat bonyolítanak mára évente a exkluzív helyekre épített, sok esetben extravagáns “Apple szentélyek”.

fifthavenue_gallery_image1.jpg

A Forbes 50 legbefolyásosabb nője között VIP-tagként visszatérő Angela Ahrendts egyben David Cameron üzleti tanácsadója is, emellett nagy hatást gyakorolt az Apple vezetőjére azzal, ahogy teljesen újraformálta a korábban elitistának bélyegzett Burberry arculatát és néhány év alatt több mint 250%-kal növelve a forgalmát, milliárdos vállalattá tette a céget. Tim éveken át győzködte, hogy csatlakozzon az Apple-hez és segítsen szavaival élve világszerte “újra definiálni” a vásárlási élményt. Épp ekkoriban folyt gőzerővel az Apple digitális órájának a gyártása, ami az első olyan termékük, amit az emberek egész nap hordozni fognak majd magukon. Mivel az eszköz ruházati kiegészítőnek is mínősül, a folyamatosan figyelő szenzorokkal kitömött belső mellett a külső megjelenésnek is tökéletesnek kellett lennie. Ahrendtset közreműködésével a megjelenő Apple Watch meghódította a divatlapok címoldalait, így várhatóan idén már tízmilliók fogják csuklójukat a patinás svájci óragyártók helyett a kaliforniai óriásnak felajánlani.   

apple-watch-vogue-france.jpg

Mi közös a két képen? :)

 Elon Muskkal ellentétben a szimpátia itt már kölcsönösen jelen van:

"Az első találkozó után úgy sétáltam el, hogy hűha, Tim egy igazán békés ember. Nagyon tetszett az őszintesége és az értékei. Senki nem tudja eltántorítani attól, mondjon vagy írjon bármit, hogy mindig a jó dolgot cselekedje. Nem csak az Apple szempontjából, hanem az Apple alkalmazottai, a közösségek, országok szempontjából is.

A világnak több olyan vezetőre lenne szüksége, mint amilyen Tim.

- tolja lelkesen Ahrendtset Tim Cook “globális példakép” vízióját. 

Államok feletti függetlenség, globális példakép, egymilliárd felhasználó, befolyást szerezni a világ minden pontján, ezek azok a célok, amelyekért Tim Cook ma is felkelt háromnegyed négykor és megkezdte maratoni munkanapját. Van egy kaliforniai mondás, hogy senki sem félelmetesebb annál, aki a jövőt birtokolja. Márpedig a jövő a technológia alapú világrend és ebben, ha Tim Cook-on múlik, az Apple lesz a “legrémisztőbb” jelenség

Szólj hozzá

homoszexualitás kvantum Steve Jobs Apple Obama Tim Cook Mark Zuckerberg