2015. ápr 07.

Orosz stratéga: Atomcsapást a Yellowstone-i szupervulkánra!

írta: vigyazo
Orosz stratéga: Atomcsapást a Yellowstone-i szupervulkánra!

Így kényszerítené térdre Amerikát Putyin bizalmasa

maxresdefault.jpg

Konsztantyin Szivkov nyugalmazott vezérkari tiszt egészen meglepő módon rendezné Oroszország és az Egyesült Államok között fennálló konfliktust. A geopolitikai stratéga a VPK című orosz hadászati szaklapban egy esetleges Yellowstone-ra irányuló atomcsapásról tett javaslatot. De miért pont a legendás nemzeti park lenne Szivkov célpontja?

A yellowstone-i szupervulkán régóta aggasztja a geológusokat és tudósokat, nem is alaptalanul. Egy 2013-ban készült tanulmány szerint ugyanis  a tűzhányó kiterjedése 2,5-szer nagyobb a korábban mértnél, így magmakamráját megközelítőleg 200-600 köbkilométer(!) olvadt kőzet tölti ki. A becslések szerint a szupervulkán kitörésének erőssége kétezerszerese lenne az 1980-ban hatalmas pusztítást végző Mount St. Helensének. A Yellowstone Nemzeti Park alatt található szörnyben rejlő lehetőségekre Szivkov is felfigyelt:

morning_glory_pool2.jpg

„A geológusok szerint a Yellowstone szupervulkán bármelyik pillanatban kitörhet. A növekvő vulkáni aktivitást szeizmikus jelek bizonyítják. Emiatt elegendő lenne egy viszonylag kicsi, 1 megatonna hatóerejű - egymillió tonna TNT erejének megfelelő (szerző megjegyzése) - bombát ledobni, hogy előidézzük a vulkán kitörését.

A következmények az Egyesült Államokra nézve végzetesek lesznek. Az ország egyszerűen el fog tűnni a föld színéről

- írta a stratéga, majd máshol a következőt is hozzátette: „Amerika meg fog szűnni létezni”.

Szivkov a Szent András-törésvonalat szintén lehetséges célpontként említi írásában. Véleménye szerint a Csendes-óceáni-kőzetlemez és az Észak-amerikai-kőzetlemez között húzódó vetődésre ledobott atombomba hatalmas cunamit váltana ki, ami elöntené a part menti területeket megbénítva ezzel az Egyesült Államok infrastruktúráját.

terrorizm-stal-instrumentom-vneshney-politiki-sivkov_0.jpg

Konsztantyin Szivkov: Putyin támogatója

Konsztantyin Szivkov szerint Oroszország jelenlegi helyzete sokkal rosszabb, mint például 50 évvel ezelőtt volt, hiszen megfelelő szövetségi rendszer nélkül az ország nem versenyezhet a NATO-val. A stratéga Putyin bizalmasa, aki a tavalyi Szahalin-szigeteki nagyszabású hadgyakorlatról a BBC-nek azt mondta: egy feltételezett amerikai-japán támadás elhárítása volt a cél, úgy véli, hogy az Egyesült Államok és a keleti nagyhatalom kapcsolata folyamatosan romlik, és végül is Amerika célja az, hogy „megsemmisítse Oroszországot”. Sőt mi több, Szivkov meg van győződve arról, hogy Amerika már rendelkezik is ilyen tervekkel.

2020 és 2025 környékére várhatóan Oroszország rendelkezni fog olyan fegyverarzenállal, amely képes lesz a támadást végrehajtani

- állítja Szivkov.

00126.jpg

Medvék a Yellowstone Nemzeti Parkban: Szeretnének továbbra is nyugodtan élni

A National Geographic fotógalériája Yellowstone-ról itt

A NATO és Oroszország között elmérgesedő viszonyról korábbi cikkünkben olvashatnak.

 (szerző: be.strong)

Szólj hozzá