2015. ápr 17.

A világ 9 legveszélyesebb városa

írta: vigyazo
A világ 9 legveszélyesebb városa

Egzotikus helyek, ahová életveszélyes lehet belépni!

mexican-marines-patrollin-009.jpg

Mindannyian szeretünk hébe-hóba kizökkenni a stresszes mindennapokból, erre pedig kiváló lehetőséget nyújt az utazás; különösen, ha valami egzotikus úti célt választunk. Van azonban jó néhány hely a világon, amit tanácsosabb elkerülni, de legalább alaposan megfontolni az odautazást. Feltétlenül ezek közé tartozik az itt következő 9 város, amelyek a világ legveszélyesebb helyei közé tartoznak.

1. San Pedro Sula, Honduras

Az ország északnyugati csücskében elhelyezkedő San Pedro Sula a Sula völgyben terül el, 60 km-re délre a karibi tengerparton fekvő Puerto Cortés-tól. A trópusi klímának köszönhetően egész évben kellemesen magas a hőmérséklet. A városban rengeteg a látnivaló, mint például az Embertani és Történelmi Múzeum, a Gyermek Planetárium; a Central park, ahol egy kis kilátótorony jelöli a város alapításának helyét, valamint az Avenida Circunvalación, egy igen népszerű sugárút, aminek a környékén rengeteg hotel, sétálóutca, bank és gyorsétterem található.

hond-09-10043-em-3.jpg

Mindezek ellenére San Pedro Sula a világ legveszélyesebb városainak egyike. Statisztikák szerint 2011-ben 100 000 lakosból 159 gyilkosság áldozata lett. Ezzel a mutatóval a város felülmúlta és megelőzte a mexikói Ciudad Juárezt, ami pedig három egymást követő évben is a Föld legveszélyesebb helyének számított. A számok és a statisztikák alapján tehát elmondhatjuk azt, hogy San Pedro Sula a világ fővárosa erőszakos halál tekintetében, ugyanis megközelítőleg naponta három ember esik gyilkosság áldozatául. A helyzetet még tovább rontja az, hogy nem csupán a gyilkosságok miatt kell aggódni: a bűnbandák aktív tevékenysége miatt igen nagy gondot okoz az illegális drog - és fegyverkereskedelem is.

2. Acapulco, Mexico

A város gazdasági bevételének jelentős része a turizmusból, azon belül is az éjszakai életből származik már évtizedek óta. Az éjszakai klubok nevei és tulajdonosai rendszeresen cserélődnek. Az uszodával felszerelt szórakozóhelyek fiatalok tömegeinek kínálnak lehetőséget az ingyenes kikapcsolódásra. A legnagyobb népszerűségnek a parton elhelyezkedő bárok örvendenek: az óceánra néző kilátást techno és alternatív rock teszi még hangulatosabbá. Ebben a zónában a szórakozóhelyek korábban nyitnak, és nem teszik olyan magasra a mércét a megjelenéssel kapcsolatban sem. Akik elég bevállalósak, akár a bungee jumpingot is kipróbálhatják.

acapulco-bay.jpg

Acapulco egyike Mexikó legrégebbi turisztikai célpontjainak; erre a népszerűségre az 1950-es években tett szert, amikor hollywoodi sztárok és milliomosok is szívesen választották vakációjuk helyszínéül ezt az egzotikus tengerpartot. A mostani időkben azonban az ide látogató turistáknak több problémával is szembe kell néznie: ilyen például a helyi rendőrség, amire nagymértékben jellemző a korrupció; a pénzszerzés érdekében nem riadnak vissza a zsarolástól és a fenyegetéstől sem, aminek esetenként a turisták is áldozatául eshetnek. A város ismert a drogproblémákról, és gyakran jelentenek holttesteket; ha tehát valaki rossz helyen van rossz időben, senki sem tudja neki garantálni azt, hogy nem jut ugyanerre a sorsra. Ha tehát valaki ide utazik, fontos, hogy szórakozás közben is legyen óvatos, és ne feledkezzen meg soha a biztonságáról.

3. Caracas, Venezuela

Habár Caracas szintén a trópusokon helyezkedik el, magasabb fekvésének következtében nem olyan magas a hőmérséklet itt, mint más tengerparti városokban. Caracas nem annyira népszerű úti cél, mint Acapulco, annak ellenére, hogy megvan a maga szépsége, bája, ami vonzóvá teszi a vakációzók számára. Sok olyan épület van itt, ami vallásos emberek számára érdekes lehet: ilyen például a Szent Ferenc Templom (Iglesia de San Francisco), ami egy jelentős történelmi emlék, és sikerült megőriznie magán a gyarmati építészeti sajátosságait annak ellenére, hogy a 19. században felújították.

caracasavila.jpg

Az itteni katedrális a caracasi katolikus érsekség ékköve, és az Ibrahim Al-Ibrahim Sejk mecset a második legnagyobb Latin-Amerikában (sokáig első volt). Fontos azonban, hogy senkit ne tévesszen meg ez a látszólagos vallási státusza a városnak, hiszen Venezuelában és a fővárosban a legtöbb gyilkosság és bűnügy megoldatlan. A Caracast körülvevő dombokon élő lakosság állandó veszélynek van kitéve, és egy turistának sem tanácsos egyedül közlekednie, különösen éjszaka. A gyilkosságokon és más bűntényeken kívül gyakoriak az utcai harcok és a rablások is. Ha tehát valaki továbbra is ide szeretne zarándokolni, nem árt beszerezni még egy Bibliát.

4. Tegucigalpa, Honduras

A völgyben fekvő, hegyekkel körülvett Tegucigalpa nagyon változatos domborzatot mutat. Nevezetességei közé tartozik a Katedrális, az Elnöki Palota (ma múzeumként funkcionál), az Állami Egyetem, a Suyapai Szűz Bazilikája, a La Merced Templom, valamint a Manuel Bonilla Színház. Tegucigalpa gyarmatváros volt, történelme több mint 400 évre tekint vissza. 14 múzeum van a városban, ezek közül a legnépszerűbbek a történelmi belváros környékén helyezkednek el.

el_picacho_honduras_2.jpg

Vonzó tulajdonságai ellenére Tegucigalpa mégis veszélyes hely, sok a gyilkosság. Hondurasban az elmúlt években nagyon megnövekedett a különböző bűncselekmények száma. 2010-ben Francisco Morazán városában az emberölések aránya 83.2 fő volt (100 000 lakost nézve), az országos átlag 86 fő. 2009-ben 246 halált okozó gépjármű-balesetet jelentettek; az áldozatok nagy része gyalogos és kerékpáros volt. Valószínűleg a mélyszegénység is nagy szerepet játszik az erőszakos bűncselekmények számának növekedésében; és elmondhatjuk, hogy a maffia és a korrupció jelenléte sem segíti a helyzetet. Tegucigalpa a turisták szemszögéből nem csupán barátságtalan, hanem nagyon veszélyes is. Ha valaki esetleg ide szeretne utazni, azt javasoljuk, hogy mondja le a járatot és keressen valami más úti célt; olyat, ahol nem teszi ki magát közvetlen veszélynek.

5. Maceio, Brazília

Maceio egy tengerparton fekvő brazíliai államnak, Alagoasnak a legnagyobb városa, egyben fővárosa is. Tipikus trópusi klímája van, pontosabban trópusi monszun klímája; a hőmérséklet a magas és a nagyon magas között ingadozik, és egész évben nagy a relatív páratartalom is. Ezeket a körülményeket kicsit azért könnyíti az időjárás extrémitásának hiánya, valamit a tenger felől fújó, hűsítő passzátszelek. A gyönyörű, homokos tengerpart, valamint a tiszta tenger smaragdzöld és kék árnyalatai nagyon vonzóak a turisták számára, és mindenki ismeri a fehér homok és a pálmafák gyönyörű látványát. Az azonban egy kevéssé elterjedt tény, hogy Brazília 14 nagyon veszélyesnek számító városnak is otthont ad; Maceio egy ezek közül. Statisztikák szerint 100 000 lakosra 135 gyilkosság jut; ezzel sikerült megelőzni Rio de Janeirót.

1386525629_575341719_6-evolution-maceio-al-brasil.jpg

6. Havanna, Kuba

Havanna Kuba fővárosa, a legnagyobb város a régióban, egyben a legnépszerűbb és harmadik legnagyobb város a karibi térségben. Havanna ma gyakorlatilag három összeépült városból áll: az Óvárosból (Old Havana, Vedado), illetve az újabb külvárosokból. A város székhelye a kubai kormánynak, több minisztériumnak; központja az üzleti életnek és több mint 90 nagykövetségnek ad otthont. Évente több mint egymillió külföldi turistát vonz; egyértelműen nagyon népszerű úti cél.

kuba-havana-sad-odnosi-04.jpg

A bűnözés különböző formái állandóan jelen vannak Kubában, annak ellenére, hogy a kormány nem hozza nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos statisztikákat. Egyre több bűnügyről hallani jelentéseket, ugyanakkor a hatóságok részéről nem mindig látni ezekre megfelelő reakciót. Másik oldalról viszont a fegyveres bűnözés virtuálisan nem létezik, és a bűncselekmények száma nem éri el a legtöbb Latin-Amerikai ország átlagát. A drogkereskedelem erősen jelen van az országban: a szállítmányok elsődleges célpontja az Egyesült Államok. Az idegenforgalom táplálta prostitúció egyre inkább növekszik, bár ez nem illegális Kubában. Az országban turisták számára legnagyobb vonzerőt jelentő Havanna nem annyira veszélyes, de az ottani tartózkodási idő alatt tanácsos a külföldiek számára kijelölt kerületekben tartózkodni.

7. Kairó, Egyiptom

Egyiptom az afrikai kontinens északi részén helyezkedi el, területének nagy részét sivatag borítja. Éveken át Kairó volt a legvonzóbb úti cél a vakációra készülők számára; különösen a téli időszakokban, hiszen a hőmérséklet itt egész évben nagyon magas, és a tengerpart közelsége, a strandolás és a napozás lehetősége is nagyon csábító a turisták előtt. Természetesen egy egyiptomi utazás során kihagyhatatlan a piramisok megtekintése; utazási irodák sok kiruccanási lehetőséget kínálnak azoknak a turistáknak, akik szeretnék kívül-belül megcsodálni ezeket az építményeket.

view_from_cairo_tower_31march2007.jpg

Sajnos Kairó mára a világ legveszélyesebb helyeinek listájára került. Az utóbbi évek belső zavargásai, a fővárosi konfliktusok, harcok hatással voltak az egész ország turizmusára. A tiltakozások, tüntetések mára általánossá váltak, a kormányzati kérdések is nehezítik a dolgokat, nem beszélve a terrorcselekmények megjelenéséről. Sok országban feketelistára került Kairó, mert nem garantálható az ideutazók biztonsága.

8. Nuevo Laredo, Mexikó

A várost három nemzetközi és egy vasúti híd köti össze Laredoval és Texasszal. Egyaránt a legfiatalabb és a legnagyobb az USA mintájára épült városok között. Itt helyezkedik el Mexikó legnagyobb kikötője. Határvárosként Nuevo Laredonak folyamatosan szembe kell néznie területi harcokkal, melyekben drogkartellek versengenek az USA-ba történő drogszállításért. Nuevo Laredo nagyon jövedelmező csatorna a drog számára, hiszen több lehetőség is adódik a szállításra: nagy kamionok, teherautók furikáznak szerte a régióban, és sok kikötő is van a környéken. Központi problémát jelentenek tehát a városban a drogkartellek, köszönhetően a határvárosi pozíciónak.

tlmd_tlmd16_16_nuevo_laredo_12.jpg

A kartellek USA és Mexikó területén egyaránt tevékenykednek, és egy közzétett jelentés szerint 2006 óta közel 60.000 ember vesztette életét droggal kapcsolatos bűncselekményekben. De nem csupán a drogcsempészet az egyetlen probléma. A turisták is állandó veszélynek vannak kitéve: nagyon gyakoriak az autólopások, az emberrablások és a betörések, úgyhogy a kormány tanácsa szerint jobb elkerülni a várost. 

9. Fokváros, Dél-Afrika

Fokváros (Cape Town) Dél-Afrika második legnépesebb városa Johannesburg után, egyben a tartományi fővárosa Nyugat-Fokföldnek. Fokváros a legnépszerűbb úti cél, nem csupán Dél-Afrika, hanem egész Afrika területén is, köszönhetően a kellemes klímának, a gyönyörű természetnek és a jól fejlett infrastruktúrának. Nagyon sok ismert, turisták számára vonzó természeti szépség van itt; legjelentősebb ezek közül a Table Mountain (Tábla hegy), és az erről elnevezett Nemzeti Park.

 

cape-town-overview.jpg

A vonzó környezet ellenére a bűncselekmények magas száma Dél-Afrikának ezen a részén komoly aggodalomra ad okot a turisták körében éppúgy, mint a bevándorlók körében, akik itt élnek vagy ide szeretnének költözni. Dél-Afrikában az egyik legmagasabb a bűnügyi ráta a világon (100 000 főt tekintve) testi sértést, erőszakot és gyilkosságot tekintve. A szegénységnek és a társadalom körében tapasztalt nyugtalanság mindenesetre kedvező táptalajt biztosít a bűnözés számára. Kicsit félelmetesen hangozhat az ottani helyzetnek ez az ábrázolása, de úgy gondoljuk, hogyha kész vagy megvizsgálni, hova költözöl, hol élj, valamint a város mely részeit kerüld, azzal minimalizálhatod egy esetleges bűntény áldozatává válás lehetőségét. Kár lenne elkerülni ezt a gyönyörű helyet és a természeti szépségeket, de fogadja meg a tanácsunkat: legyen nagyon óvatos, és semmi esetre sem utazzon egyedül.

(írta: lavander, forrás: Happy Lifestyle Journal)

Szólj hozzá