2015. ápr 23.

Egy apa, aki autista fiával épített sikeres vállalkozást

írta: vigyazo
Egy apa, aki autista fiával épített sikeres vállalkozást

Döbbenetes, mire képes a szeretet és egy nagy ötlet

1.png

A legtöbb szülő azt kívánja a gyerekének, hogy sikeres, boldog és független emberként éljen. Azok a szülők, akiknek autista gyerekük van, egy ilyen jövő sokszor elképzelhetetlen. John D’Eri története egész Amerikát bejárta és reményt adott sok, hasonló helyzetben lévő szülőnek, akik hozzá hasonlóan nagyon nehezen tudták elképzelni, miként alakul majd sorsa autista gyermeküknek.

Nem akarom azt látni, hogy egy szobába van bezárva, ahol más embereknek kell gondját viselnie. Azt akarom, hogy neki is lehessen saját élete.

- mondta magának John D’Eri, akinek két fia van.

2.png

A két testvér között 
18 hónap van. Az idősebbik gyermeket, akit a társadalom „tipikus” fiúként tekint, Tomnak hívják. Tom szerint „Andrew mellett felnőni nagyon más volt. Soha nem veszekedtünk, de nem is volt meg köztünk az a komoly, bensőséges kapcsolat, mint ami általában megvan egy testvér-testvér viszonyban."

John másik fia Andrew, autista. Nagyon aggódik, mi lesz vele, amikor eléri a 22. életévét, mert ettől az időponttól az Egyesült Államokban is megszűnnek az állam által biztosított szolgáltatások. Ez komoly probléma az autisták számára. 22 évesen hivatalosan felnőttnek számítanak. Nincs több támogatás, kevés lehetőségük van, nincsenek motivációik, és nagyon gyakran remény sincsen számukra. Mindez elfogadhatatlan volt John számára, amikor Andrew jövőjéről gondolkozott.

Azt akartam, hogy legyen élete, legyen munkája és legyenek olyan barátai, mint ő.

Ezért John egy nagyon szokatlan ötlettel állt elő.

Az alapötlet akkor jutott eszébe, amikor behajtott egy autómosóba. Ránézett a személyzetre, és aztán azt kezdte el vizsgálni, hogyan zajlik a munka. Úgy gondolta, hogy Andrew is meg tudná ezt csinálni.

Mi van akkor, ha nem gyengeségekként látná azokat a jellemvonásokat, amelyek miatt fiát megbélyegezték, hanem előnyt kovácsolna belőlük? Mi lenne, ha egy egész személyzetet hozna létre olyan emberekből, mint Andrew? Az autisták általában nagyon tudnak összpontosítani egy dologra. Nagyon feladat orientáltak és elkötelezettek. Pontosan ilyen képességekre van szükség egy autómosóhoz.


4.png

John egy egész vállalkozást épített erre az ötletre.

Az autizmus az egyik kulcsa a sikerünknek.

- mondja, és az üzletük nagyon is jól működik. John 2013-ban megalapította a Rising Tide Car Wash cégét Parklandban, Floridában. Mostanra már 43 alkalmazottja van, akikből 35-en autisták.

Tom, John másik fia azt mondja: „Az alkalmazottak nagyon jól boldogulnak a feladatokkal, és nagyon boldogok nálunk. … Nagyon reményvesztett állapotban jönnek hozzánk dolgozni, de miután elkezdenek sikereket átélni, elkezdenek megnyílni. ”

Neki elhihetjük, mert az ő felügyelete alá tartozik a vállalkozás.

Tom otthagyta a munkáját a Wall Street-en, hogy a testvérével dolgozhasson. Ő a cég igazgatója. 


5.png

A közös munkáról Tom azt mondja:  „Amikor feladatot adok Andrewnak, forgatja a szemeit, de rájöttem, hogy ez normális reakció a fiatalabb testvérektől, amikor a nagyobb testvér megmondja nekik, hogy mit kell csinálniuk.”

John és Tom nagyon sikeres, méltóságteljes és független csapatot állított össze. Az üzlet nemcsak hogy virágzik, hanem végre van egy hely, ahol Andrewt és munkatársait értékelik. Itt úgy érezhetik magukat, mint a „többiek”.

További szívhez szóló történetek szülőkről, akik nem adták fel:

Így menekült meg a kis Emma a leukémiától és az érintés csodája, amelytől feltámadt a koraszülött Jamie

(írta: perla)

Szólj hozzá

autizmus csoda vállalkozás Egyesült Államok