2015. ápr 29.

Átlépték a Rubicont: Emberi génmódosítás Kínában

írta: vigyazo
Átlépték a Rubicont: Emberi génmódosítás Kínában

A tudományos-etikai vitát megkerülve kezdték a kísérletet

gattaca.jpgKínai tudósok egy csoportja bejelentette, hogy emberi embrió genomok módosításával kísérleteztek. A jelentést a Protein & Cell online portálon publikálták a kantoni Sun Yat-sen egyetem munkatársai, mert a két legnevesebb természettudományos lap, a Nature és a Science nem volt hajlandó megjelentetni azt, elsősorban etikai okokra hivatkozva. (A Nature később egy kritikus írást közölt a kutatásról)

A Junjiu Huang vezette kutatócsoport termékenységi klinikáktól kapott, életképtelen embriókat alkalmazott. Céljuk egy örökölhető vérbetegségért felelős gén, a thalassaemia béta módosítása volt, a CRISPR/Cas9 módszer használatával. George Daley, a Harvard Medical School biológusa szerint ez az első olyan beszámoló, ami a CRISPR/Cas9 eljárás előre beültetett emberi embriókon való alkalmazásáról szól. A tanulmányt mérföldkőnek titulálta, ugyanakkor figyelmeztető jelnek is azon orvosok számára, akik úgy gondolják, a technológia már adott, hogy megkezdjék a teszteket a betegséget okozó gének kipusztítására, az eredmény ugyanis nem mondható fényesnek.

1_17378.jpg

A kutatócsoport 86 embrió beinjekciózásával kezdte a kísérletet, majd két napot várakoztak, hogy a CRISPR/Cas9 rendszere elvégezze a módosításokat a DNS-ben. 71 embrió élte túl a beavatkozást, ezek közül 54-et vizsgáltak. Kimutatásuk alapján mindössze 28 jutott el az „összekötés” fázisáig és ezek közül is csak a töredékük tartalmazott bármennyit is a helyettesítő genetikai anyagból. „Ahhoz, hogy ezt a folyamatot normális (életképes) embriókon is elvégezhessük, 100%-hoz közeli eredményeket kell elérnünk.” – nyilatkozta Huang. Ezen kívül meglepő számú „célt tévesztett”, nem tervezett mutációt találtak, ami tulajdonképpen a legnagyobb veszélyfaktor az egész művelet során.

A tudósok között is vita tárgyát képezi a kísérlet nyomán, hogy hol vannak azok az etikai határok, amiket már nem léphetünk át. Edward Lanphier, a richmondi Sangamo BioSciences elnöke a Nature-ben figyelmeztette a kutatótársadalmat:

Szüneteltetnünk kell a hasonló kutatásokat, hogy széleskörű vita alapján dönthessük el, merre tovább.

Huang szerint azonban folytatni kell az ilyen kísérleteket, hiszen csak így fejleszthető tovább a génmódosításhoz szükséges technológia, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy egyelőre állati és életképtelen emberi embriókkal dolgoznak. Továbbra is kérdés, hogy ki lesz az a tudós, aki a hírnévért, vagy a „tudomány nevében” átlépi a Rubicont, és életképes embriókon kezd kísérletezni.

(írta: KiD)

Szólj hozzá

tudomány genetika génmódosítás géntechnológia kvantum génmanipuláció Kína