2015. máj 12.

2016 a halhatatlanság éve?

írta: filos
2016 a halhatatlanság éve?

Dr. Canavero fejátültetéssel kísérletezik az örök életért

canavero-feature.jpg

Fejátültetés. Ez az elképesztően abszurd szókapcsolat, mint reális valóság már nem sokáig várat magára. 2016-ban válhat valóra ugyanis egy olasz orvos,  dr. Sergio Canavero régóta dédelgetett vágya, miszerint az általánostól eltérően nem végtagot, vagy belső szervet, hanem egy komplett testet használna transzdonorként. A fejátültetéssel nem titkolt célja elérni a halhatatlanságot.

Canavero 15 éves kora óta arról álmodik, hogy egyszer eltávolítva egy emberi fejet, azt egy másik - fej nélküli emberi - testhez illeszti hozzá. Ekkor, 1970-ben olvasott ugyanis egy újságcikket, mely White doktor szenzációs kísérletéről számolt be, aki egy majom fejátültetésére tett kísérletet. Az új lény képes volt ugyan a hallásra, szaglásra, látásra azonban az idegen fejet a test immunrendszere kilenc nap után kilökte magából.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Canavero jelenlegi tervei szerint közel 150 fős orvosi gárda dolgozna a projekten közel 36 órán keresztül. A páciens fejét lehűtenék, a nyak felvágása után a véredényeket vékony csövekkel pótolnák, a gerincvelőt pedig egy kivételesen éles késsel vágnák át, hogy az idegkárosodást minimalizálják. Az orvostársadalmon belül sokak szerint a beavatkozás megfelel az élveboncolás fogalmának, de sok más bioetikai kérdést is felvet.

Az alábbi videóban megtekinthető az olasz orvos beszámolója a témában, amelyet a TEDX konferencia keretein belül mutatott be:

Canavero júniusban, az AANOS (Amerikai Neurológiai és Ortopéd Sebész Akadémia) nemzetközi konferenciáján fogja részletesen ismertetni eddigi kutatásait és terveit.  A szervezet igazgatója izgatottan várja az újdonságot; az ötletet nagyszerűnek tartja, az időzítést azonban annál kevésbé.

Felmerül a kérdés, létezik olyan ember, aki mindennek önként aláveti magát? A válasz meglepő módon igen. Sokak közül Canavero egy harminc éves orosz fiatalembert, Valery Spiridonovot választotta, aki gerincvelő izomsorvadásban szenved, mely mindközül a legsúlyosabb; a betegek legtöbbje már pár éves korában meghal. 

Félek, de úgy érzem nincs más választásom; ha meg se próbálom, halálra ítélem saját magamat

-mondta Spiridonov.

Felkészült arra az eshetőségre, hogy az új test immunrendszere kilöki majd magából a fajét (!?) és meghal, Dr. Hunt Batjer szerint arra azonban nem, mi történik majd ellenkező esetben. Az Amerikai Ideggyógyászok Szövetségének választott elnöke szerint ugyanis az rosszabb lesz a halálnál.

Olyan kínokat élhet át (nem csak fizikailag, hanem pszichológiailag is), melyek az őrületbe kergethetik a pácienst. 

- jelentette ki Dr. Hunt elnök, aki ezért „marhának” nevezte Canaverot.

Arthur Caplan, a New York Egyetem Bioetika tanszékének igazgatója szerint előbb fogunk emberi fejet roboton látni, mint egy másik testen. Sőt, szerinte az ötlet, hogy ezáltal az ember konzerválja majd önmagát, és örök élete lesz, eleve megalapozatlan, hiszen a test oly módon része az ember önképének, identitásának, hogy egy új testtel már nem is saját maga, hanem valaki más lenne.

Az ötletgazda szerint ez egy különleges műtét, melynek politikai felhangja van. Amerikában vagy Európában valószínűleg nem is engedélyeznék (etikai aggályok és jogi akadályok miatt), így az előzetes tervek szerint Kínában kerülne sor az első fejátültetésre. (Itt egereken folytattak már hasonló kísérletet, és valószínűleg Canavero műtétjének protokollját is végigzongoráznák előzetesen egereken). E célból már évek óta tanul kínaiul az olasz orvos.

canavero-head_transplant_1.jpg

Mivel Canavero személye kísértetiesen hasonlít egy szeptember elején megjelenő videojáték, a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – ben szereplő orvos karakterére, sokan úgy gondolták az interneten, hogy projektje csupán a Kojima Productions zseniális üzleti fogása volt. Azonban a sebészprofesszor több száz orvosi publikációja, és híres operációja természetesen mind cáfolata annak, hogy csupán egy álorvos lenne. Mindazonáltal egy riporterrel folytatott eszmecseréje során kiszámolta, hogy a játék utáni bevétel pont fedezné a műtét közel 15 millió dolláros költségét.

Thomas Mann meglepő módon már 1940-ben Elcserélt fejek című novellájában elbeszélt egy indiai hindu legendát, mely két jó barát fejcseréjéről szól. Egyikük felesége szerelmes mindkettőjükbe, és mikor szembesül azzal, hogy egyik közös útjukon mindkét férfi levágta saját fejét (feláldozva magát a másikért), a Világanya segítségével feltámasztja őket. Ám zavarában és ösztönszerűen kicseréli a fejeket, így ötvözve egyikük megnyerő intellektusát a másik férfias és vonzó fizikumával; létrehozza álmai emberét – írja Szombathy Bálint összefoglalójában.

No, de akkor végső soron ki a férj; a fej vagy a test? És vajon ki tekinthető a még korábban fogant gyermek apjának? Az apa fejét hordó test, vagy az apa teste, egy idegen fejjel?

Az emberben ott belül valami nagyon tiltakozik az ellen, hogy választani kelljen e kettő közül. A Biblia Istene szerint az Ő képére és hasonlatosságára lettünk teremtve; és ez nem csupán az arcunkra, vagy a fejünkre vonatkozik, hanem a komplett testünkre. Így vagyunk azok, akik. A Biblia beszél feltámadásról. Abban az esetben, ha valóban sikeres lenne a műtét, az utolsó ítéletkor vajon hogyan támadna fel egy ilyen test? Az eredeti, születéskori test állna ismét össze, és annak a személyisége, szelleme kerülne bele, vagy a halál előtti állapot regenerálódna a test akkori személyiségével? De ha a születéskori test támad fel, akkor mi lesz azzal az új személyiséggel, „emberrel” amely a két testrész összeillesztésekor keletkezett?

Ezen kérdések során jogosan merülhet fel bennünk a gondolat, hogy Canavero terve nem csak súrolja annak határát, de egyenesen blaszfémia.

 (írta: a-laboux)

Szólj hozzá

orvostudomány transzhumanizmus kvantum örökélet örök élet TEDx fejátültetés Sergio Canavero